S

 September 2015


V 36
Hej!

Hösten är verkligen på intågande, det blir mörkt fort på kvällarna och luften är härligt krispig :)

Veckan började som sagt med robot krångel, som tur var hade en granne en portabel mjölkmaskin som man bara stoppar i ett vägg uttag, så vi slapp handmjölka de kossor som roboten inte ville mjölka. Men till slut fick vi ut en service kille från Lely som pysslade om roboten lite. Och himelens vad den började mjölka efter det, det var nog mer krångel än vi trott och sett i datorn. Kossorna ökade näst intill 1mjölkning per ko och dag. Och "sena ko listan" minskade drastiskt och mängden mjölk ökade rejält. Shit vad skönt det kändes så nu är vi på banan igen!!

Och himla skönt för jag och Anna hade vallhunds kurs för Jonas Gustavsson torsdag och fredag. Så då kunde vi slappna av och träna och veta att roboten och kossorna skötte sig och drängen slapp massa extra arbete med att jaga kor och mjölka dem på sidan. Kursen var som vanligt super bra. Jonas är toppen att gå kurs för, enkelt och lätt. Och man förstår hans tänk snabbt. Några få kommandon räcker, man behöver inte en miljon kommandon på en vallhund. Ruths uppfödare var också med ena dagen med en släkting till Ruth. Ruth och jag fick träna på att kunna hålla balansen på djuren bort från mig. Vilket har varit vårat problem. Att hålla djuren mot mig är inga problem alls, men just fösning bortåt är lite svårt. Men nu är det bara att nöta på. Och jag skall genast bygga upp en mindre träningshage och fortsätta träna.

Fredag hade jag beställt tårta, så det vart kalas här på kvällningen. På fredag kväll vart jag tok förkyld, super jobbigt. Både Micke och Lovis har varit fökylda men jag har klarat mig fram tills nu. Fy vad jobbigt det är när man knappt kan andas, men nu börjar det lätta lite. Fast Lovis förkylning kan bero på hennes tänder, de två första dök upp precis nu när hon var lite krasslig. :)

Kalvarna har fått flyttat in i kalvstallet, och de verkar trivas. Himla tur det efter allt slit vi har lagt ner på att måla där inne :) Nu tror jag inte jag hade så mycket mer den här veckan. Vi fortsätter krigar på och vara positiva trots kaoset i mjölk branschen. För vad vore vi utan våra fantastiska damer?!  :)

V 37Hejsan!

Veckorna går och vi är inne i mitten av September.

Vad har vi pysslat med då? Eftersom kossorna springer på riktigt bra i roboten så har vi haft massa tid att göra små saker.Så jag har ryktat kor och Anna har klippt dem. Så snart är alla damer nyklippta och snygga. Tröskningen går bra, allt är inte moget än. Men det körs så mycket som möjligt. På bilderna åkte jag med Micke en vända när han tröskade vete. Det var bra skördar, så det var kul.

Hunnit med en ridtur har jag också gjort, så skönt och fridfullt att komma ut i skogen med Frippe och Ruth. Frippe var pigg och glad, vi galopperade några vändor så både Frippe och Ruth vart trötta och nöjda. Jag och Ruth var i väg och tränade lite på ett gäng små kvigor och Ruth skötte sig bra Jonas kursen har gett resultat. Så nu har jag byggt en liten tränings hage uppe hos mina får. Så nu ska vi ligga i och träna så länge som fåren kan gå ute :) Vilket jag hoppas blir minst en månad till.

I lördags hade vi planer på att åka in till Gävle och äta på Churt Street men när vi var framme så var det minst två timmars vänte tid på bord. Så vi gick till Brända Bocken i stället drack lite fina drinkar och åt lite mat. På eftermiddagen innan vi skulle åka kalvade en fin kviga ute på betet. När jag kommer dit hittar jag inte kalven, den hade ramlat ner i diket, antagligen när den hade försökt resa sig upp. Så det var bara att dyka ner i diket och putta upp kalven. Vilken tur att vi nu har fått tvättmaskin och torktumlare för jag vart riktigt skitig efter dikes dykningen. Tyvärr vart det en tjur kalv.

På sista bilden ser ni våran fina 177 Dora en utav våra gamlingar. Hon är inne på sin 7 laktation. Hon är fortfarande pigg och fin i kroppen. Nu har hon också två döttrar som mjölkar, kvigan som kalvade i lördags är ena hennes dotter.

Nu ska jag ta och åka upp till fåren och träna Ruth en vända så hon blir nöjd :)


 
 
V 38

Hej!

Jag har haft fullt upp, men nu äntligen fick jag lite tid för att sätta mig ner och skriva.

Förra veckan hade vi besök av våran juverhälso veterinär från Växa, vi gick även igenom fruktsamheten på besättningen. Vilket såg mer än bra ut. Vi snittar 1,1 semineringar per dräktighet. Vilket vi ska vara riktigt stolta över. Det innebär att det är få kossor som vi måste seminera flera gånger. Vilket vi tjänar mer pengar på. Kossan blir dräktig och kalvar igen och vi gör av med få doser. En tjur dos med spermier kostar runt 200kr "värsting" tjurarna och x-vik (könssorterat) är lite dyrare. Och dem väljer vi ju bara på våra "super" kor. Vad är en super ko då? Det är väldigt olika från besättning till besättning, eftersom vi har så lite kor så kan vi välja ganska mycket med hjärtat. Men en super ko är en hållbar ko som mjölkar mycket och är snäll.Vi har lagt stor vikt på lynnet de vill säga att dem ska vara snälla. Därför är det väldigt lugnt och fridfullt nere i våran lösdrift kossorna är lugna och snälla. Är det någon ko som vi upplever lite stressad/egen sinnad så är vi noga att välja en tjur som ger snälla avkommor.

Helgen har bestått av tävling med Ruth. Och det gick inge vidare.. Ruth skötte sig super bra. Men jag är verkligen ingen tävlings människa, jag blir så himla nervös benen var som spagetti och jag lämnade över allt jobb på Ruth vilket inte funkar på en tävlings bana när man ska styra genom massa grindar och fållor. Hemma med mjölkkossorna är jag van att Ruth sköter sig själv, jag behöver bara säga åt henne att hämta hem kossorna så fixar hon det själv. Aja det är bra att träna vidare vi får se om vi hinner med någon till tävling detta år. Jag hade aldrig varit på en nöt tävling, det var super kul och väldigt trevlig stämning.Så på söndagen beslutade jag att Carina skulle tävla Ruth. hon har mycket tävlings erfarenhet och har tränat Ruth några gånger. Dem två kom runt hela banan dock med alldeles för dåliga poäng. Men det är förståeligt då dom inte känner varandra så bra. Summan av detta? Jag måste träna på att tävla, Ruth är toppen duktig. Det vi har tränat på slutet har gett resultat Ruth jobbade på bra på "sin sida"  hon "smet" inte runt flocken och hämtade den till mig som hon brukar göra när hon inte riktigt förstår vad jag menar. På´t igen bara ;) 

Denna vecka har vi haft studie besök i ladugården flera dagar, därför har jag haft fullt upp, men det får ni höra mer om nästa vecka!
 

 
V 39

Hej!
 
September är snart slut och imorse när jag klev upp stod termometern på -1,1 grader. Burr det är bara att börja förbereda sig på vinter. För den kommer vare sig man vill eller inte. Alla djur ska in, vi ska börja med det till veckan och ta in de minsta de större får gå kvar ute tills det fryser.
 
Förra veckan då, jo vi hade studiebesök av Murgårdsskolan 7-9an. Jag och Anna hade fixat en tipsrunda med lite vinster. Tipsrundan var visst alldeles för lätt eller så var det för duktiga elever. Dagen innan hade de fått ett häfte utav mig där jag hade skrivit ner lite allmän fakta om mjölkkor och om hur viktigt det är att välja svenska livsmedel. Så många hade alla rätt på tipspromenaden, så till dag nummer två var vi tvungna att ändra och göra några frågor lite svårare. Vilket de också fixade galant. Eleverna hade elevensval så de var här ute på en fäbod i närheten och pysslade med aktiviteter hela veckan. Tex tovning, pyssla om hästar, kolla på får, slöjda m.m.
 
I sista gruppen som kom så var det några elever som var till oss dagen innan också, så de måste ju vara ett gott betyg när de kom tillbaka. Som avslutning fick de smaka Gefleortens ekologiska mjölk och lite yoghurt. Super kul var det så vi hoppas vi får chansen att göra om detta. Micke är ute och tröskar för fullt och tredjeskörden är slagen. Så nu om än lite sent är allt på gång inför hösten och vintern. 
 
Igår gjorde jag super god mat, taco färs med lök, salsa,ost och majs. Som jag la i tortilla bröd på med mer salsa och ost och in i ugnen. Super gott med sallad och såklart Gefleortens vitlöks crème farisé. Jag använda mozzarella ost för den tycker jag är godast. Härom natten ställde jag klockan och klev upp för att kolla in den häftiga månen, till min besvikelse när jag sprungit två varv på gården utan att få se månen. Det var tydligen för molnigt. Bättre lycka år 2033 ;) 
 
På sista bilden ser ni 264, Fröjda tror jag hon heter. Ni vet den tråkiga kvigan som bara sparkade av sig i slutet på mjölkningen. Det har hon slutat med tack och lov och nu är hon dräktig igen. Hon kan vara lite kaxig mot vissa andra kossor men aldrig dum mot oss människor. Rund och go är hon i alla fall!
 
Nu ska jag gå och göra iordning lite matlåda och åka ner till kossorna. Förresten Ruth fyller 4 år i dag, stort grattis till henne :)
 

 
V 40

Hejsan!
 
Lovis har precis somnat för sin förmiddags vila så nu passar jag på att skriva lite. Vad har vi gjort då? Dagarna går så fort så jag lära kolla på bilderna i telefon för att komma på vad som hänt ;)  Vi har tagit in alla yngre djur som gick nere vid mjölk ladugården. Vi har ju alla djur utspridda på sommar bete. Så den här veckan tänkte vi börja ta in resten som går hemma hos mig.
 
238 kalvade i tisdags, en stor tjurkalv så hon behövde lite hjälp. Kalven kom åt fel håll dessutom. Men med lite hjälp gick det galant. Alla nyfödda kalvar behöver en bra start med råmjölk av bra kvalité. Så snabbt som möjligt efter födsel. Och denna kalv var riktigt pigg och drack upp sina tre liter på en gång. Alla som har stått och jäklas med kalvar som vägrar suga vet vilken härlig känsla det är när den nyfödda kalven tar nappen och börjar drick som om det vore för 100ggr. Våra kalvar står ju med mamma ko i ett dygn men för att vara säker så ger vi dem i napphink också. Då vet vi att de får i sig all mjölk som de ska ha, lyckas de små dia också så är ju det toppen.
 
På sista bilden ser ni en dräktig kviga och 778 Önska stå och sola sig. Så skönt för sin kossorna att dem fortfarande kan gå ute i friska luften. Kanske står Önska och berättar för kvigan om hur det är att vara mjölkko :) Och Önska är jag helt säker på att hon trivs med sitt jobb som mjölkko en alert liten dam som trivs med livet. I lördags grejade jag lite mat och blåbärspaj också kom några kompisar hit och åt, dem har en son som är 1,5 månader yngre än Lovis så de två satt på golvet och lekte, så roligt att se. De kommer att gå på dagis/skola tillsammans :)
 
Micke har tröskat tills in på natten hela veckan. Så snart borde allt vara färdigt hoppas jag. För snart kommer väl snön och då får grabbarna fullt upp med snöröjning. Nä nu tror jag inte att jag kommer på något mer, nu ska jag pyssla lite hemma innan Lovis vaknar och det är dags för oss att åka. Eller jo förresten jag har läst en spännande bok Fjärde boken om Millenium och Mikael Blomkvist. Den var riktigt bra har läst halva nätterna. Så nu hoppas jag på en bra film och en femte bok?? ;)