(Klicka på bilderna för att se dem större!)


September 2011

Onsdag 28 september 

Röda äpplen hänger kvar! Titta själv hur fint det är! Det blir vackrare och vackrare för varje dag som solen skiner... Även körsbärtomaterna blir rödare och sötare. Vi har aldrig haft så många som i år. För 2 år sedan fick vi snö redan den första oktober som förstörde allt i trädgården. Men jag tror inte att det kommer att hända nu...
 
Tisdag, 27 september

Våran anställd, Semen, är på semster hos sin familj i Ukraina. Sedan början av juni jobbar han hos oss och vi är jätte jättenöjda med honom! Han tänkte åka på semester efter jul men vi tyckte att det var för lång tid. Han har två små barn. De har kontakt via Skype men nu kan han verkligen träffa dem igen. Han har köpt en svenk bil och körde hela vägen ner. Först tog han båten till Poland och efter det var det fortfarande många mil.... Nästa vecka kommer han till Sverige igen. Men vi saknar honom på gården nu. Annars brukar han mjölka på eftermiddagen som Freerk gör huvudsakligen själv nu. Ibland kommer Malin som jobbar här lite extra. Hon jobbade redan i flera år på gården innan Freerk tog över gården. Så det är jätteskönt att hon fortfarande vill jobba om det behövs. 

Idag försökte jag att hjälpa Freerk lite grann. Jag ser det inte riktig som jobb. Jag älskar att vara ute och fixa grejer tillsammans med Freerk. Idag fick vi hämta en ko som hade kalvat i hagen. Förmodligen var kalven redan någon dag gammal. En ko med kalv måste vi hämta utan Bijkes hjälp. Det kan vara farligt för honom, om mamman vill skydda sin unge kan hon blir agressiv mot honom. Innan vi skulle hämta kon och kalven hade jag släppt mjölkkorna ute bakom ladugården. Och de var jättenyfikna på nya kalven. De sprang glada och råmade. Ibland undrar man vad de säger till varandra..... Efter att vi hämtat kon och kalven fick Bijke hämta tre stycken som fick följa med hem så att de kan kalva hemma. Det sparar oss mycket tid.
 
Måndag 26 september

Korna är fortfarande ute på dagen. Så länge vädret tillåter får de vara ute. Det vill säga att det inte riktig spelar någon roll för dem om det regnar eller om det blir lite kallare men om det blir för blött bakom ladugården kan de få klövproblem och de kan blir smutsig runt juveret så att man kan få mastit. Bakterien som älskar en blötmiljö kommer mellan klöverna och kon kan få en infektion där (klövstalt). Om det händer ger de mindre mjölk och de får feber. Ofta behöver de en veterinärs behandling som koster mycket. Vi försöker att undvika alla elände och hoppas att det här fina höst vädret fortsätter!! När Hedda och jag skulle hämta korna idag var Bijke inte hemma. Men jag försökte att få korna att gå in ändå... jag skrek "vänster, höger och ligg"(som jag brukar skrika mot Bijke) men ingenting hjälpte. Så till slut ringde jag Freerk som var ute på åkerna att han fick skicka Bijke. Och när han var på plats var alla kor inne på 5 minuter. Det känns som vi har blivit lite beroende av honom.......
 
Lördag 24 september

Lördagen började med yogan för mig och ett besök hos grannen för Freerk och Hedda. Solen sken och det var så himla skönt! Medan Hedda sov, jobbade jag i trädgården och flyttade lite hallon och rabarber. På tv programmet "trädgårds fredag" såg vi igår att det är dags nu att flytta bärbuskar så jag kände mig jättenöjd att jag gjorde det. På eftermiddagen var Hedda och jag mest ute och vi gjorde en promenad till Freerk som slog gräs. Hedda satt i bärstolen och så fort hon hörde traktorn sa hon, brrrrrrrrrr brrrrrr. Och när hon också såg traktorn sa hon, beee-be, beeee-be, något som betyder Bijke. Bijke var också med i traktorn så hon blev riktig glad när Freerk stannade och Bijke fick komma ut. Sedan körde vi hela familjen en tur i traktorn. Det var första gången för Hedda. Hon satt på knä och höll sig vid dörren liksom hon hade kört med i traktorn i flera år. Hon pekade på allt hon såg och försökte att få tag på ratten. Vilken liten bonde vi har!! Sedan hämtade Hedda och jag korna så att Freerk kunde mjölka när han var färdig.
 
Måndag, 19 september

Idag och i morgon är Freerk på ett möte. Något som jag tycker är tråkigt. Jag saknar honom när vi ska äta mat och på kvällen. Och varje gång han är borta inser jag vilket lyxliv vi har tillsammans. Att kunna äta varje måltid tillsammans, att jag alltid kan hitta honom någonstans på gården om jag vill, att Hedda får se honom så mycket....... 
Det är verkligen ett stor plus när man bor på en bondgård!!
 
Söndag, 18 september

Imorse var allt färdigt! Det vill säga att Freerk kom in klockan 8.00 på morgonen och att han hade kört hela natten. Han var helt slut men också nöjd med hur stora mängder ensilage vi har fått. Nu är frågan bara om hur kvaliten är och om det räcker till första skörden nästa år. Snart ska vi ta analyser från andra och tredje skörden så att Freerk vet hur mycket och vilken sort kraftfoder vi måste köpa. Kraftfoder är ganska dyrt, så helst vill man inte köpa för mycket och en för dyrt sort, men å andra sidan behöver korna tillräckligt med näring för att kunna ge tillräckligt med mjölk. Det betyer att man måste hitta balansen. Det är inte lätt att hitta den men det handlar om prova och ändra och prova igen.... Kraftfoder priserna är inte stabila och inte heller mjölkpriserna. Kraftfoderpriserna är beroende på hur spanmåls skörden har varit i hela världen och mjölkpriserna är baserad på bla konsumtionen i Sverige, men även i Europa och resten av världen. Så det finns alltid en viss osäkerhet för bönderna. Inget år är lika. När Freerk kom in klockan 8.00 åt vi frukost och sedan fick han sova. På eftermiddagen hjälpte jag honom med att stänga ensilage korvarna. Det är viktigt att de blir stängda ordentlig så att förvaringen av ensilaget är bra.När vi var färdiga bestämde vi att göra en utflykt med familjen och åkte och åt Thaimat i Tierp. 
 
Lördag 17 september

Tredje skörden går inte lika snabbt som de andra två som vi gjorde i juni och i juli. Vädret är ganska bra så det känns skönt. Hedda tycker att det är jätte roligt att det händer så mycket ute. Hon satt flera stunder i gungan och tittade på dem medan jag kunde städa lite i trädgården.

Trädgårdsmöblerna får stå kvar en stund så att det inte ser så tråkigt ut än. I år har vi inte mycket äpplen men de som sitter kvar på träden får en väldigt fin färg. Vi har ett litet träd med två äpplen och Hedda och jag kollar varje dag om de hänger kvar. Om det finns smör igen nästa vecka ska jag göra en riktig äppletårta!

Åkrarna brukar se otroligt fräsch och ljusgrön ut direkt efter skörden. Efter några dagar ändrar färgen och det blir lite mörkare igen, och efter tredje skörden blir det gult och även lite guld färg om solen skiner. När jag var på promenad med Hedda såg vi något som var jättevackert! Hur många spindlar har jobbat här?? 
 
Torsdag 15 september 

Förra veckan hade vi flera dagar med regn och i början av den här veckan lovade SMHI både klara och fina soliga dagar på onsdag, torsdag och fredag och efter helgen regn igen. Så igår bestämde Freerk att det var dags att slå. Det blåste jättemycket så det var bra. Gräset blev torrare och på eftermiddagen började Freerk köra. Tyvärr fick vi lite regn på eftermiddagen. Det går inte så fort den här gången. Förhoppningsvis beror det på tjockheten av gräset annars kan det vara något fel på traktorn. Som planeringen ser ut nu ska de börja hacka och packa i morgon bitti. Det betyder att Freerk kommer att köra hela kvällen idag och mycket transport i morgon. Jag vet att han tycker om att göra det och jag försöker att stötta honom med bra mat och Hedda och jag tittar flera gången om dagen....Hedda sitter jättegärna i bärstolen, då har hon bättre kol på allt!!
 
Tisdag 13 september

Idag var jag och Hedda i sinkostallet och hittade en nyfödd kalv. Hon låg bakom mamman medan mammam åt efterfödelsen. Kanske låter det lite äckligt men efterfödelsen är otroligt näringsrik och flera olika djur gör så för att skydda ungen mot rovdjur. Kan man tänka sig som människor att man måste äta den efter förlossningen, usch..... men om en ko äter den ser det helt naturligt ut tycker jag! Hedda tyckte inte heller att det var konstigt och blev framförallt imponerad av kons råma.
 
Måndag 12 september 

Igår hämtade jag korna ifrån betet innan Freerk skulle mjölka dem. Och när jag gick hem från ladugården hörde jag: pffffffffffff. Jag tittade på Fent traktorn men kunde inte upptäcka något konstigt........men idag såg traktorn så här ut:

Däcket hade gått sönder efter att Freerk kört flera ströbalar över en grusväg med ganska stora stenar. Och idag körde han den till däckservicen. Det var tur att Freerk hann komma dit. Luften i däcken skulle ungefär hålla i 15 minuter och vägen till däckservicen tar ungefär 15 minuter. Jag körde efter med bilen och blev lättnad när jag såg honom igen. Nu hoppas vi att allt är färdigt inom två dagar. Kanske ska vi slå tredje skörden på onsdag...... Idag fick vi stora mängder med regn på morgonen, sedan mycket sol och värme och på eftermiddagen blåste det väldigt mycket. Bättre kan man inte önska sig om man tänka på hur gräset växer nu.... Det växer så det knakar, brukar ni säga va?? Och jag skulle nästan kunna
 
Torsdag 8 september

Jag älskar Stockholm men vi brukar tyvärr inte åka dit utan anledning. Och idag var anledningen att Freerk behövde ett nytt pass. Och eftersom vi fortfarande har våra holländska pass, måste vi åka till holländska ambassaden som ligger mitt på Södermalm. Så efter frukost satte sig hela familjen inklusive mina föräldrar i bilen. På ambassaden tog det inte så lång tid som det tog förra året när vi skulle göra ett pass åt Hedda. Det var väldigt svårt att göra en bra bild på henne eftersom hon var så liten. Efter tre olika bilder (som betydde tre gånger hos fotografen) var de nöjda. Men som sagt idag gick det mycket snabbare. Efter ambassaden promenerade vi via Gamla stan till skeppsholmen som var väldigt vackert med alla fina höstfärger. Hedda tyckte framförallt om maten på moderna museet och vi blev överraskade av utsikten.

Sedan åkte vi båt. Luften bakom oss var nästan svart med solstrålar medan vi åkte i 
båten. Vilken härlig dag!
 
Onsdag 7 september

Det blev väldigt sent i natt eller måste jag säga, väldigt tidigt i morse. Klockan 5.00 kom Freerk hem igen efter att han körde transporten. Han blev lite besviken eftersom åkerbönorna var inte riktig mogna än. Så det var jättejobbigt att få dem packad i korven. Det såg nästan ut som spenat. Ibland kan det vara jobbigt att vara egenföretagare och bestämma hur man vill göra och sedan vara ansvarig för sitt beslut. Så efter en korv, som är 75m. lång, bestämde de att sluta och låta resten (7 ha.) mogna en stund till.

Idag tog vi det lite lugnt och på eftermiddagen kunde Freerk och jag mjölka tillsammans. Det var jättelänge sedan vi gjorde det tillsammans och det kände jätteroligt. Freerk och jag behöver inte många ord om vi jobbar tillsammans, vi har lätt att samarbeta. 

På bilder kan ni se hur jag tvättar spenar först med en juverduk som är doppad i ett antibakterielt medel, sedan sätter jag på mjölkorganet. 

Om korna är färdiga mjölkade åker mjölkmaskinen automatiskt av och sedan behöver vi bara spreja juveret med en jodium lösning.
 
Tisdag 6 september

Det var meningen att vi skulle börja hacka åkerbönerna igår men det blev ingenting. Det var något fel på hackmaskinen. Sedan fick vi mycket regn i natt och imorse. Så det var mycket otur. Men efter regnet började solen skina ordentlig och det blåste väldigt kraftigt. På eftermiddagen blev det torrare och vi bestämde att de kunde börja. Planeringen var att de skulle börja vid klockan 13.00 men när jag och Hedda kom hem (efter att vi hade lekt med kompisar) vid 16.30 hade de inte riktigt börjat än eftersom teknikern hade lämnat dem igen. Men egentligen var det inte så farligt. Vid den tiden var det ännu torrare och det var bättre för åkerbönorna.

När hackaren började var vi jättenyfikna på hur det skulle se ut. Och det såg inte bara bra ut, det doftade jätte jättemycket!!! I kväll kunde jag följa med Freerk en sväng och då såg jag hur Lennart (som kör hackningen) drack kaffe med sin jobbarkompis.....
 
Söndag 4 september 

Idag åkte mina föräldrar, Hedda och jag till Gysinge. Först tog vi en promenad omkring bruket och på Naturum. Naturum visade mycket om naturen i Färnebofjärdens nationalpark bland annat om bäverhyttan och hur bävern lever i naturen. Sedan gjorde vi en skogspromenad till bäverhyttan. Vädret var otroligt fint och naturen väldig vacker. Vi såg svamp efter svamp i alla möjliga former och färger. Jag önskade att jag kunde måla och få alla färger på en tavla. Vi njöt jättemycket och Hedda sjöng i bärstolen. 
 
Lördag 3 september

Efter helgen ska vi förmodligen hacka åkerbönorna men idag åt vi mina bondbönor. Och de var så goda!!!! Det är så gott med egen odlad mat! Vi fick ganska mycket mat från trädgården i år. Det blev mycket sallad, rödbetor, fänkål, tomat, gurka och flera olika sorters bär.