Oktober 2014

V 40

Hej!
Äntligen har jag slagit mig ner i soffan, med tända ljus och en mango/banan smoothie. En positiv sak med hösten är tända ljus och en brasa i kakelugnen :) I veckan har vi jobbat på och fått bra saker gjorda. I tisdags började jag och Anna förbereda för klövverkningen på onsdag. Bära grindar och bygga en fålla där alla kossor skulle få plats. Jag säger bara tacka vet jag grindarna till fåren, då tar man lätt tre st själv och går. Men med dessa stora otympliga kossa grindar lär man nästan vara två på en.  Men bra vart det så på onsdag morgon var det bara att börja, jag och Ruth började med att hämta in sin kossorna och dräktiga kvigorna som fortfarande går ute. På lite mer än 5 timmar hade vi verkat 47 kor inklusive en kaffe rast och en ombyggnad när vi skulle styra om verkstolen och börja med mjölkkossorna. Kossorna går alltså in i den gröna verkstolen, också hissar man upp dem i en slags sele och med en vinkel slip, men en speciell klinga fräser man ner klövarna. Detta gör man vanligt vis två gånger om året, ibland kan någon speciell ko behöva verkas flera gånger. Klövarna såg fina ut på de flesta, någon första kalvare som hade klövsulesår. Skönt för damerna efteråt.
Sen i torsdags kom vår juver veterinär och vi gick igenom lite, några kossor som vi ska ta mjölk prov på och skicka in, men inget allvarligare. Vi gick igenom lite allt möjligt och vi ska jobba på att få bättre tillväxt på våra ungdjur. Och därmed sänka inkalvnings åldern på kvigor. Efter första träffen för en månad sedan gick juver veterinären runt och kollade själv i ladugården och bland kossorna. Hon tyckte vi hade väldigt lugna och trevliga kossor, det var kul att höra. Fick nån energi kick på kvällen och började baka bullar samtidigt som jag gjorde mat, det tar ju liksom inte en kvart med bullar insåg jag, men vad gör man inte när kanelbullens dag är på intågande ;) Gott vart det med lite kaffe på kvällen.
 
I lördags var jag ledig, städning, tvättning och kompis häng vart det och en sväng till Valbo. Söndag körde jag heldag i ladugården, och damerna sköter sig fortfarande bra i roboten, skönt :)  Och i dag måndag, vart en låång dag. Åkte till Järbo och mjölkade först i morse, sen till våran ladugård och börja fixa kalvar och körde foder till kossorna. Sen ringde svärmor, hon hade åkt förbi och sett en ko som såg konstig ut i hagen. Så jag gick ut och kollade, finaste 177 hade kastat sin kalv, en månad för tidig, in med henne i ladugården, utan att få med alla andra sin kor, bädda i ordning en halmad box till henne, sen ut och hämta kalven. Tyckte hon stod och krystade lite i boxen, trodde att det var efterbörden, tänkte jag skulle gå in och känna på henne, men till slut la hon sig ner och fick en till död kalv. Så himla trist, såklart är hon en sån där bra ko. Men med lite extra pyssel och kärlek så håller vi alla tummar att hon kommer igång och mjölka ändå. Om jag minns rätt så blir det hennes 6 laktation nu, fortfarande pigg och kry och hon som ligger 1a på listan över livstids produktion .Håller tummarna för henne nu! Och tyvärr händer sånt här ibland.
 
Strax före ett var jag hemma och kunde äta frukost/lunch, den ena dagen är aldrig den andra lik :)
 
V 41
 
Hej!
En grå trist vecka har passerat, regn och grått är verkligen en energi slukare, helst vill man bara ligga hemma på soffan, men de går ju inte :) Vi har hunnit med att vaccinera lite kalvar mot ringorm, tyvärr så fick vi ringorm på våra ungdjur i vintras. Ringorm är en svamp sjukdom, och djuren får ringar på kroppen främst huvudet, det ser inte alls trevligt ut, men som tur är så är det inte så illa som det ser ut. Kossorna var knappt påverkade utav det. Så nu har vi börjat att vaccinera alla kalvar. Ringorm smittar även människa och häst. Och jag själv fick ringorm, inte alls trevligt mitt i sommaren. Men som sagt ser det värre ut än vad det är. Jag var mest rädd att smitta hästarna, det är inte alls kul att få på häst, då lär man isolera stallet och får inte åka till något ridhus eller liknande förrän symtomen är helt borta och det tar tid att läka ut helt. Men hästarna klarade sig. 
Min lilla jersey Ronja har inte visat några brunster sen hon kalvade, men i tisdags såg jag ett liiitet tecken på brunst, så jag chansade och seminerade henne, hon fick en tjur som heter DJ Hulk och jag hade köpt x-vik till henne som är könssorterad med 90% chans att det blir en kviga. Men sen på torsdag, då jäklar brunstade lilla Ronja på morgonen. Så Anna fick seminera henne på kvällen, så nu hoppas jag verkligen att hon tog sig :) Ibland när de inte visat någon brunst och man går in och känner på livmodern så kan det liksom sätta igång hela processen.

På torsdag morgon stod skraporna still när jag kom, så då var det bara att skrapa för hand, inget gym behövs då. De hade visst fastnat på något vänster så det var inge större fel. Hela helgen har jag haft ladugården, och då ska det väl krångla lite ;) I Lördags, säkert bara för att jag hade bestämt med en kompis att vi skulle åka in till Sandviken och äta, började roboten krångla på kvällen. Alla kossor har ett halsband som roboten läser av när de stoppar ner huvudet i krubban. Men nej, han ville inte läsa av några halsband = inge mat och ingen mjölkning för kossan. Det är tydligen något kretskort som är dåligt. Men tillslut funkade det och kossorna kunde bli mjölkad och få mat! Och jag hann hem och duscha och in till Sandviken för lite mat.
På söndag morgon hade en liten kalv kommit till världen, äntligen hade 222 kalvat. Hon hade fixat allt själv, duktig. En stor och bestämd tjur kalv blev det. Idag är det måndag och jag var till Järbo i morse och mjölkade lite, sen tog jag en liten taktik vila och nu tänkte jag laga lite mat innan jag åker ner till våra damer. Fullt upp blir det den här veckan, vi ska göra klart allt för att ta in alla djur.Och sedan börja sortera och gruppera alla djur som är ute. Blir nog skönt för dem att komma in, det börjar bli lerigt i hagarna och gräset har varit slut sen länge, så de äter ensilage ute. Förresten, vi har våran travhäst utlånad, våran egen uppfödda Scarlets Vera. Hon klarade sitt kvallopp den här veckan. Det är lite speciellt när man varit med från det att hon föddes och nu ska hon helt plötsligt ut på de stora travbanorna och tävla. Det kommer gå bra för henne, hennes mamma hade en himla vinnarskalle och det lilla hon hann tävla gjorde hon kanon starter.

 
V 42

Hej!
Den här veckan har vi hunnit med lite. Förberett för att kunna ta in djuren, fyllt på spån, flytta runt grindar m.m. Vi hade tänkt börjat på torsdagen med att ta in djur, men allt var inte klart i ladugården där vi har ungdjur. Förra hösten skaffade vi en till ladugård så att vi skulle få plats med alla ungdjur och det är där vi har slitit hela vintern. Så under sommaren har det hänt en hel del i den ladugården. Det började med att foder systemet gick sönder där, så i någon vecka körde vi ensilage i skottkärra skulle tippa på närmare 1 ton om dagen. Så träning det kan jag lova att vi fick då, det var då den gröna lilla maskinen kom och räddade oss. Vilken lättnad det var att slippa springa med dessa skottkärror. Utgödslingarna har också krånglat en del. Men nu så är det, nya utgödslingar, nya vattenkoppar, gångarna  är frästa så djuren slipper halka. Så vi hoppas på en lite lugnare vinter :)
 
Men i fredags då kunde vi börja. Först var jag till Järbo och mjölkade på morgonen, sen direkt till kungsgården och skynda klart där. I våran djurvagn får vi in 10-12 djur åt gången lite beroende på storlek, så det vart några vändor. Vid fyra tiden tog vi lunch? eller middag kanske? Och det var lite djur kvar att sortera. Men jag stannade i mjölk ladugården och gjorde klart allt där. Så det vart full rulle hela dagen. Så nu är nästan alla djur inne för vintern, skönt.
 
"Våran" lilla elektriker har också jobbat på, med hjälp av drängen så bytte de en himlans massa lysrör i lösdriften hos mjölk kossorna. Jäklar vilken skillnad det vart, ljust och jag tror damerna vart glada :)  Nu hoppas jag han fixar min önskan också om en egen motorvärmare kontakt utanför ladugården, det finns väl ingen som är så hemskt som att hoppa in i en kall bil när det är 20 minus ute.  I Lördags var jag ledig, skönt. Byggde lite Ikea möbler som jag var och köpte i veckan, man kan bli lagomt irriterad medans man håller på, tur att det blir bra när man är klar. Har lite höst pyssel kvar hemma innan vintern får komma, måste bygga om hagen till mina får, plocka in lite blomkrukor och ta in dynor och göra vinter på altanen. Kanske hinner det i veckan. Söndag är det idag. Och det har varit ladugården hela dagen. Klippte 238 som har fått komma in för kalvning, de blir så fina när de är nyklippta. Hon är kviga så hon har aldrig blivit klippt innan, men hon stod och njöt hela tiden, skönt att bli av med kliande tjock päls. Lite uppdatering om 177 som kastade sina kalvar.  Veterinären fick komma ut och ge henne lite medin i början på veckan, hon började få livmoder inflammation, hon släppte inte efterbörden riktigt.
Men nu har hon piggnat på sig, skönt. Håller alla tummar på att hon kommer igång och brunsta och mjölka igen.
238 förresten som är på bilden längst ner är en dotter till 177, så hoppas hon blir lika duktig som sin mamma.
 
247 brunstade äntligen nu på kvällen, så imorgon bitti får hon bli inseminerad. 247 är första kalvare och har mjölkat på rätt bra, när de mjölkar mycket kan det vara svårt att hitta bra brunster. Hon är på bilden näst längst ner, hon sprang runt i lösdriften och väckte upp kompisarna som låg och sov, hon tyckte nog att de kunde kliva upp och springa runt med henne. Ibland blir de hel knäpp när de brunstar. Nu ska jag ta och kolla på en film innan sängen. Hittade förresten AKO kola på affären idag, har inte sett sådana på jag vet inte hur länge, så några sådana blir det också med choklad/mint smak.

V 43
 
Hejsan!
Vad har hänt denna vecka då? Det har regnat ;)  Börjar lessna lite på allt regn, regn mätaren hemma på gården har runnit över mer än en gång. I ladugården har allt flytit på som vanligt, inget större har hänt. Ungdjuren har anpassat sig med att gå inne, och allt nytt som vatten och utgödslingar verkar funka som det ska i ladugården, skönt. Hoppas det håller i sig hela vintern. Hemma har jag äntligen gjort vinter på altanen, tråkigt, det är mycket roligare att plocka fram grillen och dynorna och sitta första kvällen där ute. Men det är inte helt fel med tända ljus i soffan heller, som tur var! Gjorde en fantastisk gulasch gryta i veckan, också en fördel med att ha djur man har fint kött i frysen. Många säger att gammal mjölkko är seg och inte går att äta. Men icke det är super fint kött. Och jag vet att hon har haft ett bra liv. Nu skulle jag inte vilja ha min favorit kossa i frysen direkt. Nu har jag bara fåren kvar att klippa innan vintern sen är jag nog redo. Jag klipper mina får två gånger om året. Brukar spara ullen eftersom jag har haft gotlands får och de har fin ull att spinna och tova på. Sålde faktiskt en del förra året.
 
På första bilden har vi min Ronja hon gillar roboten och tycker den är fantastisk som ger henne mat :) Jersey är kända för att vara personliga. Och det är hon trevlig och snäll. Ronja mjölkar i snitt 3,6 gånger på ett dygn, men är in i roboten 4-5 gånger extra för att kolla om hon får någon mat. I datorn kan man se antal "avvisningar" alltså hur många gånger varje ko varit in i roboten men inte blivit mjölkad, eftersom det måste gå ett visst antal timmar mellan varje mjölkning. Och de timmarna varierar lite beroende på hur många dagar de har mjölkat. I början när de är ny kalvade får de mjölka ofta.
Bild två är det fredags mys på hög nivå. Micke åkte ner till maskin mässan på Elmia så jag och en kompis passade på att lyxa till det med massa gott till Idol i fredags.Lördags hade jag ladugården hela dagen, så provkörde "nya" traktorn första gången, vi har bytt gårds traktor. Den traktor som vi kör in balar osv med. Den var ju röd och fin i alla fall :) annars var den nästan lika som den tidigare New Holland. Idag söndag har jag varit ledig, så det vart nästan dubbel sovmorgon eftersom vi ställde om klockan i natt. Så idag har jag städat, tvättat bilen och grejat. Var upp en sväng till vårat tredje ställe där vi har djur (bilden längst ner) där bor sin kor, våran nya tjur och kvigor som ska få gå med tjuren nån gång under vintern. Där går de på strö bädd, de gillar jag. Lätt skött och mysig med massa halm.
 
Nä nu blir det soffan, imorgon är det upp super tidigt och mjölka i Järbo innan jag åker till våra kossor, vår juver veterinär kommer så vi ska gå igenom lite : )
 

V 44

 Hallå!
Ja vad har denna vecka bjudit på då. Jag lär tänka lite ;) I måndags mjölkade jag först i Järbo och sen vidare till våra kossor och göra klart så vi skulle hinna på möte. Vi hade en liten genom gång med juver veterinären och foderrådgivaren. Vi kör på med juvren som vi planerat, följa upp provmjölkningar och ta prover. Foder rådgivaren var med och vi kollade lite på vad vi kan göra för att få bättre tillväxt på ungdjuren och få korna att mjölka bättre :)
 
Sen ni, hör och häpna men jag och Anna tog ledigt samtidigt och åkte till Gävle och Valbo för lite shopping, händer typ aldrig att vi är ledig samtidigt, så det var riktig trevlig och skönt att göra något annat än bara kossor. Sedan har vi pysslat på, fått upp lite hönsnät ovanför foderbordet, eftersom ett gäng utav damerna har fått för sig att ruska ensilagen, vilket gör att det hamnar i skrap gången. Detta bidrar till stopp i pumpen som pumpar skiten till stora brunnen. Det vart riktigt bra.

Alla djur har vi fått in också, så nu är sin kossorna inne och idag (söndag) har även de äldsta utav stutarna fått komma in på den nya ströbädden. Två kalvar fick vi också i början på veckan, på bilden är 554s lilla kviga, kalv nr två vart en tjur. 238 som var första kalvare har varit lite bökig i roboten. När jag och Anna skulle ha in henne andra gången i roboten, la hon sig och vägrade stå upp, med robot armen under sig såklart. Till slut fick vi upp henne så hon kunde bli mjölkad. Jag förstår inte hur roboten håller faktiskt, trots att en stor tjock kviga har legat på armen så var inget sönder. Så på bilden längst ner har vi 238 i roboten och hennes mamma 177 står och väntar på sin tur. Kul med flera generationer som mjölkar samtidigt. 177 är förresten pigg och kry igen, så skönt!
 
I helgen har jag haft ladugården. Dock var jag tvungen att ta in förstärkning på lördag eftermiddag fick så himla ont i ryggen att jag knappt kunde stå upp. Tur att Danne kunde rycka in. Lite ipren och vila så verkar det som att det gav med sig. Men idag Söndag har det flutit på och jag hann hem en sväng mitt på dagen och tog en taktik vila. Nu har jag matat fåren och ätit lite risgryns gröt så nu får det bli soffan resten av kvällen. Vi har lite pyssel att göra i veckan, får se hur mycket vi hinner med. Vi ska flytta lite kalvar och sinkor och bygga lite mer på foderbordet till mjölkkorna!