(Klicka på bilderna för att se dem större!)

November 2012

Vecka 45

Denna vecka började inte bra. 677 som fläkte sig hade fått för mycket muskel skador för att kunna repa sig och vi beslutade att hon fick somna in istället för att slippa ha ont. Alltid tråkigt att ta sådana här beslut, men sånt som måste göras tyvärr. Nu har hon det bättre där hon är nu.

717 fick en riktigt läcker färgad tjur kalv denna vecka. Han fick namnet Tjorven och är pigg som bara den! Visst är han fin? Alltid roligt att se vad alla kalvar får för färger och tecken när de kommer till världen. Alla är unika.

1301 fick en stor tjur kalv med som vi döpt till Bullen eftersom han är som en liten köttbulle i kroppen. Han är vit med lite små svarta fläckar överallt eftersom hans pappa är utav fjällras. 7 stycken tjurkalvar åkte iväg till ett nytt hem. Vi har dom tills dom är mellan 8-12 veckor gammal beroende på hur mycket de väger och hur dom äter och ser ut.

Skitspridningen på åkrarna fortsätter här hemma runt omkring. Trodde det var slut för detta år, men icke.

Kunde haft 130 kor ute på byn denna vecka med. Mitt fel som glömde stänga en grind när vi flyttade in ett par kvigor till kalvnings boxar. Tur nog fick vi ner dom på betet. Skickade iväg Zeb som hjälpte till o valla in de kor som var långt borta. De övriga kom när ja ropade o lyste Me ficklampan. Var ca 40-50 stycken som var ute. Så vi hade riktigt med tur! Sen är det skönt att Zeb börjar bli så säker på att hämta korna med.

Leverans av sperma doser har det hunnits med också. Blev en hel del. Förhoppningsvis blir det mindre åtgång om de flesta tar sig på första semineringen.

Lördag kväll och hela söndagen var jag ledig. Skönt faktiskt även om jag har svårt att släppa allt som händer och sker i ladugården och bland djuren. Sen är det mysigt att bara vara hemma och hinna med lite annat än korna. Tex. Sova tillsammans med Jokk om natten.
 
 
Vecka 46

902 fick en fin tjurkalv i veckan. Jätte stor och fin! Pappan heter Vh Pop. Alltid när vi får kalvar så mäter vi råmjölks kvalitén efter varje ko som kalvar. Detta för att vi ska ha koll om kalvarna får i sig tillräckligt med antikroppar som bygger deras immunförsvar innan de kan börja bygga upp sitt eget. 902 hade 50-55gram per liter, vilket är godkänt. Vi fryser in bra råmjölk som vi kan ta upp om det skulle vara dålig kvalité på någon mjölk ifrån någon ko som kalvar. På så vis vet vi att de får i sig tillräckligt med bra kvalité!

Paddla , checka mjölk och ta lite mastit stripps prover stod även på schemat denna vecka! Det tar sin lilla tid. I mitten av veckan insjuknade 902 snabbt och blev riktigt dålig! Vi fick ta ut veterinär som konstaterade att hon hade Ecolie, en bakterie som ger riktigt dåliga komplikationer. Hon slutade äta, slutade mjölka, blev svullen om spenen där hon fick ecolie i, hon hade svårt att ta sig upp precis som när de kan få kalvningsförlamning.

Jag hatar att se när djuren blir sjuka, speciellt så här sjuk. Det gör så ont inom mig. Hon fick behandling två gånger utav veterinär och verkade vara på gång emot det bättre ett tag. Ett par dagar efteråt på morgonen var hon riktigt hängig. Gick in, satte mig bredvid henne, hon la sitt huvud i mitt knä, tog ett sista andetag och somnade in. Så mycket som jag grät då har jag nog inte gråtit på länge. Så himla jobbigt.

Vi var ner till Vallentuna och kollade på en besättning. Dom som skulle sälja korna hade inga barn som ville ta över och så var det dags för dom att gå i pension. Hade ca 130-135 mjölkande, dock skulle inte alla säljas då de sämsta skulle slaktas ut. Var faktiskt fina och lugna kor. Nu ska vi bara checka en extra gång innan vi bestämmer vilka det blir. Mestadels av dessa kor var SRB. Så det blir en hel hög sådana.
 
Vecka 47

Har suttit och kikat igenom de sista härstammningsbevisen på de kor vi blivit erbjuden att köpa. Nu återstår det och se vad resterande tycker om valen jag och syster har gjort.

Fortfarande så ligger vi bra till i värden på mjölken! Kolla! Under 100 i celler! Fettet högt! Jag är mer än nöjd!

Det har flyttats kor som ska läggas i sin, samt kor som ska vänjas vid fullfoder innan kalvning. På lördagen begav jag mig till Bollnäs för LRF Ungdomens Gävleborgs årsmöte. Jag blev invald i styrelsen detta år igen och det känns riktigt bra. Lite nya ansikten i valberedning och styrelse, men det kommer bli fint det där. Förutom möte blev det en gemensam middag och roligheter på kvällen. Söndagen var riktigt jobbig.

Jag och syster har tagit beslutet att låna ut hästarna till en familj som sysslar med ponnytrav. Så dom åkte ner till Stockholm för att tränas, skötas om och tävlas. Det känns skönt på ett sätt, men jobbigt samtidigt. Tomt med andra ord. Jag hoppas det blir bra för dom. Vill bara deras eget bästa. Det blir så här när tiden inte finns. Veckan som kommer så åker jag och syster iväg till Danmark för några dagars studiebesök. Tror sammanlagt var det strax över 100 personer som skulle åka. Skönt med semester. Ångest att lämna korna och släppa kontrollen. Så räkna med mycket bilder till nästa gång ni hör av mig här på bloggen!
 
Vecka 48 

Nu är vintern verkligen här på riktigt! Har fått massor utav snö under veckan som varit. Nu tycker jag det räcker. Har till och med haft -27 grader som kallast! 

Under måndagen jobbade jag och syster förmiddag i ladugården, dvs. Gjorde de sysslor som skulle göras samt mjölkade.

Sen begav vi oss på kvällen ner till en familj som också ha mjölkkor och håller på att bygga en ny ladugård nu med lösdrift. En utav pojkarna i familjen skulle följa med oss till Danmark därför sov vi över där i Uppsala för att ha närmre till Arlanda.

Tisdag till torsdag höll jag och Lollo till i Danmark på studiebesök tillsammans med ca 100 ko intresserade människor i olika åldrar. Första gården vi var på hade ca 450 kor och robotar som mjölkade dom. Häftigt och se något sådant stort ställe!

Vi har även hunnit med och se en gård endast med jersey kor som inte är det vanligaste att ha inom mjölkproduktion eftersom dom mjölkar betydligt mycket mindre än srb och holstein. Positiva med jersey är att dom ligger högt till i fett i mjölken.

Annars har vi varit på några till besök på gårdar, besök på viking genetics där dom tar fram sperma till oss som seminerar våra kor. Vi har även varit på nordens största mässa inom lantbruk och djur, kikat på utställning och djur auktion.

Den dyraste kvigan som gick på auktionen hamnade på ca 150 000 kronor. Sjukt! På lördagen började jag och syster jobba i ladugården igen för då hade det gått 48 timmar enligt smittskydd.. Så skulle vi haft någon smitta med oss hem ifrån Danmark har den försvunnit efter 48 timmar. En av mina favorit kvigor kalvade när vi kom hem. 1033 och hon fick en tjur kalv. På söndagen hade vi även provmjölkning.