(Klicka på bilderna för att se dem större!)

November 2011

Tisdag, 29 november 

I går kväll var vi på Gefleortens medlemsmöte. Som betyder att vi fick en god smörgåstårta och sedan mycket information om Gefleortens från VD och Gefleortens ordförande. Jag tyckte att det var intressant. Just nu är det jättemycket som händer inom sveriges mejerie branscher. Arla har köpt Milko i oktober i år vilket betyder att Arla blir större och större. Frågan är om det är en svaghet att Gefleortens är ett litet mejeri eller är det bara en fördel att vara liten? Första intrycket är att efterfrågan på lokal producerade mejeri produkter ökar rejält efter Arla´s och Milko´s fusion. Och i med en ökade efterfrågan så måste mejeriet få in mera mjölk till nästa år. Detta låter väldigt positivt för oss som bonde. Allt tillsammans gjorde det till en kväll som vi pratade mycket om hemma.
 
Måndag, 28 november 

Vilken otroligt vacker dag vi hade i dag. I går började det snöa och jag tänkte: ”Usch, jag vill inte att vintern ska börja redan nu”. Men när jag vaknade imorse sken solen och allt såg så jätteljust och vackert ut! Jag kände helt plötsligt hur energin ökade i kroppen. Det var länge sedan jag kände mig på det viset. Oj vad skönt! Dagen började med en promenad i snön med Bijke. När han kom ut blev han lika glad som jag. Han betedde sig som en valp. Och för första gången sedan april badade han inte i diken. Det var helt enkelt för kallt för honom. I går såg allt jätte blött och smutsig ut men idag var även vattnet på vägen vackert. Jag tyckte att det såg nästan ut som riktig konst.

När jag hämtade Hedda från förskolan fick hon gå lite i snön. Det var första gången som hon kände snö. Hon var jätteförsiktig och först klappade hon lite på snön. Sedan vågade hon lite mer och till slut skrattade hon med snön in händerna. 
 
Lördag, 26 november 

Igår fyllde Freerk år. Han blev 31! På morgonen åt vi frukost tillsammans och då fick han sina presenter. Sedan lämnade han Hedda på förskolan så att jag kunde börja baka en jättegod äpplepaj. Det var den bästa pajen jag någonsin har gjort tror jag..... Jag hämtade Hedda lite tidigare än vi brukar göra så att hon fick sova ordentligt hemma. På förskolan brukar hon sova i en timme men hemma kan det bli tre timmar. Och eftersom vi skulle gå på restaurang var det viktig att hon skulle vara så pigg som möjligt. Egentligen är en restaurang en ganska jobbigt miljö för ett 16 månaders gammalt barn. Medan vi åt förrätten gick det jättebra med Hedda. Hon fick pannkakor som hon tyckte jättemycket om.

Men huvudrätten blev lite svårare. Hedda tyckte inte längre att det var kul med sina leksaker på bordet och bestämde sig att hon bara ville gå omkring bland alla människor. Så vi fick äta ganska fort för att inte störa för mycket folk. Sedan tog vi en promenad genom staden. Uppsala brukar se jättemysigt ut under vintertiden. Fyrisån är omgiven med många ljus. Vi kände nästan julstämning redan nu!
 
Torsdag, 24 november

Idag var andra dagen av klövverkningen. Och vilken tur vi hade med vädret. Solen sken och jobbet gick jättefort. Vid lunchtiden var alla kor verkade och då kunde de börja städa. Städningen tar ungefär en timme och det är viktig att det bli gjort ordentligt annars finns chansen att klövverkare kan ta med sig smittan från en gård till en annan. Klövverkstolen ser nästan som ny ut efter en bra högtrycktvätt.
 
Onsdag, 23 november 

Igår släppte Semen 11 sinkor i nya sinkors avdelningen. Först tyckte de att det var ganska konstigt och gick de bara runt och runt. De kunde inte riktig äta eller ligga i lugn och ro. 

Men när jag idag kom låg alla jättenöjda och det tyckte jag var jättehäftigt. 

För drygt ett år sedan gav vi våra kalvar fortfarande mjölk två gånger om dagen. Nu har de flyttat till en annan avdelning där de får mjölk från en mjölkamma så i deras gamla avdelning bor nu sinkor 2 veckor innan de ska kalva. De får bättre foder, bl.a. lite kraftfoder och sedan är det ännu lättare att flytta nyfödda kalvar och deras mammor till stallet. 

Idag är första dagen av två långa dagar med klövverkning. Klövverkning gör vi två gånger om året och sist gjorde vi det i slutet av Maj. Imorse regnade det mycket men på dagen blev det lite mindre. Klövverkaren har en full automatisk klövverkstol. 

Det betyder att korna blir lyft genom att trycka på en knapp. Först binder man repen om alla ben och sedan kan man lätt jobba med klövarna. Semen, Malin och Freerk fick hjälpa till med att binda om repen och att få in korna i verkstolen.
 
Tisdag, 22 november 

Idag storhandlade vi i Uppsala på ICA Kvantum. Varje gång vi kommer i en butik kollar vi hur ”vår” mjölk står i hyllorna. Det vill säga att jag framför allt kollar hur mycket står kvar och Freerk kan även sätta förpackningen i rätt ordning så att allt ser ordentligt och lockande ut. För ungefär 1,5 år sedan började Gefleortens sälja Upplandsmjölken i Stockholm och i Uppsala. I början gick försäljningen trögt, men idag såg jag flera kundvagnar som det låg Upplandsmjölk i. Jag tycker att Upplands mjölkförpackning är den bästa som finns i hyllorna men jag undrar alltid varför folk väljer Upplandsmjölk....Tyvärr vågar jag inte fråga det eftersom jag är rädd att jag skulle skrämma folk. Men varje gång vi ser ett paket Upplandsmjölk i en kundvagn är vi jättestolta och nöjda att folk köper (bland annat) våran mjölk......
 
Söndag, 20 november 

Idag gäller framför allt städning i nya sinkors stallet. Golvet är jättesmutsigt som betyder att det finns spikar, järnbitar och betongdamm. Hela projektet ser bra ut fast att vi idag upptäkte att dörröppningen är kanske för liten. Om vi inte gör den större går det aldrig att köra in med telescopelastaren. Något som kan vara praktiskt om vi till exempel har en ko som vi måste köra från lösdriften till sjukboxen. Men om öppningen blir bredare kommer vi ganska nära ett fönster som kanske inte håller då. Hmmm, det blir nog svårt. Tom får nog lösa det problemet.

Hedda tycker att det är roligt i nya stallet och sittar gärna i barnvagnen och tittar hur Freerk jobbar. 

Så fort jag kommer in är hon inte nöjd längre och vill hon göra andra saker. Framför allt kalverna tycker hon jättemycket om och annars går det också bra med sinkor som äter precis framför henne. Då sitter hon i vagnen och säger: ”Bo, bo, bo”.... Ikväll när vi kom hem från middag hos grannen hade en kviga fått en kalv. Hon ropade och ropade. När vi tittade såg vi en nyfödd kalv som inte kunde lyfta sitt huvud än och mamma stod där med alla sina instinkter och skrek och skrek. Hedda blev helt imponerad och sa till sig själv: ”bo, bo, bo”. När jag skulle lägga henne i sängen hörde vi fortfarende hur kvigan råmade: ”Bo, bo, bo”. Otroligt hur det fungerar i naturen!
 
Lördag, 19 november 

Igår tog Freerk och Semen in alla kor. Och när vi öppnade gardinerna i morse blev vi jätte glada att vi gjorde det. I morse såg det jättedimmigt och blött ut. Med dimman blev det också lite varmare. Jag behövde inte skrapa is från bilen när jag åkte till yogan. Vägen till Örbyhus var jättesolig och därmed också ganska farligt. När jag kom hem, jobbade Freerk i nya sinkorstallet. Han målade sista järnbjalkar och allt ser nu jättefräsht och fint ut. 

Igår rev Freerk tillsammans med Tom den delen ur väggen som de hade sågat redan förra vecka. De gjorde det med telescopelastaren så det blev mycket våld! Tom brukar säga: ”om det inte räcker med våld, då behövs mer våld!”. Freerk tyckte om hans uttalande och nu brukar han också säga det..... Så med det i bakhuvudet valde de att riva ner väggen med telescopelastare och det blev..... mycket våld! Det gick jättesnabbt och när jag kom dit hade de redan gjort en tillfälligt dörr. 

I december kommer vi att få en ordenlig isolerad dörr men just nu fungerar det bra med en enkel dörr. 
 
Torsdag, 17 november 

Vädret är så otroligt fint! Solen sken och den värmde Hedda och mig när vi var ute på promenad.Innan vi började vår promenad kollade vi i nya sinkor stallet hur Freerk och snickare, Tom, jobbade. Freerk, Tom och Semen jobbar stenhårt för att vi ska kunna ta in korna så fort som möjligt. Och idag fick vi också hjälp av min pappa. Och de har gjort jättemycket tillsammans!! 

Nästan all inredning är svetsat på plats, järnen är nästan målad i grundfärg och idag höll Tom på att sätta skyddsgaller framför fönster. 

Korna är jättestarka och river ner allt som de kan. Så det skulle vara farligt om vi inte skulle göra det. Rörmokaren Tommy, kom och installerade vattenkopparna så att korna kan dricka så mycket de vill. Som med allt som man bygger till djur är även vattenkopparna byggd enligt djurskyddslagen. 

Och som alltid om man har mycket att göra, så pajar andra viktiga saker som det behövs mycket tid för att fixa till det igen. Igår var det något med kylsystemet på mjölktanken och idag gick diskmaskinen i mjölkningsstallet sönder. Kylsystemet blev fixat och diskmaskinen försökte Freerk fixa själv. 

Efter varje mjölkning blir hela mjölksystemet diskat. Det är jätteviktig att det fungerar på rätt sätt annars växer bakterier i systemet och blandas med mjölken. Mjölken som vi levererar till mejeri blir analyserad flera gånger i veckan. Så då får vi som leverantör en bra feed-back om vi ligger på rätt väg gällende mjölkens kvalitet. Både bönderna och mejeriet har sitt ansvar för att levera högvärdiga kvalitet!

Idag blev jag jätteglad när jag såg mina blommande rosor! Titta så fina de är!
 
Söndag, 13 november

I går var vi på besök hos kompisar i Stockholm. Hedda sov jättelänge innan vi kom dit så det var ganska sent på eftermiddagen vi kom dit. Men det var också bra eftersom hon fick leka med flera barn som var nästan lika gamla. Sedan i fredags går hon jättemycket själv så nu kunde hon gå efter de andra och leka med alla leksaker. När vi åkte hem klockan 20.30 var hon helt slut men kunde inte riktig sova i bilen. Det betydde att hon var jätte trött idag och inte kunde gå längre på eftermiddagen. Hoppas att hon är piggare i morgon! 
 
Lördag, 12 november 

Jag mår lite bättre igen och blev helt imponerad idag av det gamla kalv stallet. De har gjort jättemycket och det går fort nu. Planen är nu att allt är färdigt till nästa helg. Så det blir spännande! 
 
Fredag, 11 november 

Medan jag ligger i sängen håller Freerk och snickaren Tom, på att bygga om gamla ladugården till en sinko stall. Nu blir det verkligen dags att göra färdigt den eftersom sinkorna fortfarande är ute. Jorden blir nertrampad och de behöver mycket extra mat nu. Gräset är inte tillräcklig näringsrik som det brukar vara på sommaren. Det betyder att de behöver extra ensilage men även extra mineraler. Om de inte får tillräcklig med mineraler kan de få allvarliga hälsoproblem. Till exempel under förlossningen eller klövproblem efter förlossningen. Mineraler får de ur en stor box med lock. Det betyder att de inte alla kan äta mineralerna samtidigt, som de brukar göra om de bor inne. Och eftersom korna är djur som har ett visst rangsystem är det bara hoppas att alla får tillgång till mineralerna. Tom har sågat en öppning till en ny dörr som vi har beställt. 

Nu håller de på med att svetsa grindarna och byta ut alla stolpar under taket. Jag hoppas att jag har kraften för att titta själv i morgon. Det har inte gått bättre med kon som blev opererad i fredags. Så Freerk blev tyvärr tvungen att ta bort henne. Varje gång är det jobbigt att göra det men framför allt om kon mår så pas dåligt är det bra att man kan förlossa henne från smärtan. 
 
Onsdag, 9 november 

Igår blev jag jättesjuk. Först tänkte jag att jag åt något konstigt i måndags på kursen men kanske var det något annat, jag vet inte. Som tur var har vi mina föräldrar på besök i Sverige sedan flera dagar. Det betyder att de hjälper till med Hedda och att mamma lagar mat. Det känns jättejobbigt att ligga i sängen hela dagen och att inte kunna göra något. Jag kan inte tänka på mat heller och jag bara sover, tittar på tv och sover igen. Tråkigt!! Jag hoppas jag mår bättre snart!!! 
 
Måndag, 7 november 

Idag var jag på kurs i Sala. Kursen handlade om kalvar och ungdjur. Det var intressant eftersom man inte står stilla och tänker så ofta på något man gör varje dag. En kurs kan vara ett bra sätt att lära nya saker men också för att komma ihåg varför man ibland gör som man gör och kanske kan man vara lite mer noggrann ibland. Till exempel om en kalv blir sjuk är det bättre att separera den till en singel box. Men oftast gör man det för sent och då behöver kalven längre behandling än om man hade gjort separationen tidigare. Sedan tyckte jag att det var roligt att höra andras åsikter om kalvuppföding. Varför gör de som de gör och skulle det passa oss? 
 
Söndag, 6 november 

Om vi har besök försöker vi att utnjuta ´barnvakten’ så mycket så möjligt. Så igår kväll var vi på konsert på Kathalin i Uppsala. Det var ganska länge sedan jag var på en live konsert och det kändes jättebra! Musiken var bra, framför allt jazz, och atmosfären var otroligt bra. Vi kom hem ganska sent men det var absolut värt att åka dit! På eftermiddagen åkte vi igen till Uppsala och så åt vi middag på en italiensk restaurang eftersom det var sista kvällen med Freerks moster. Hedda tyckte att det var jätteroligt på restaurangen! Hon hade ingen tid för att prova alla itallienska delikatesser!! 
 
Fredag, 4 november 

Freerks moster fylde 65 år för några månader sedan och vi kunde inte hitta en bra present till henne. Men idag fick hon äntligen sin födelsedag present: hela dagen provade vi att tova. Tova är en jättegammal teknik och jättelätt att göra. Man får snabbt fina resultat. Både Freerks moster och jag hade ett stort leende på ansiktet idag eftersom vi tyckte att det var så kul. Hon som organiserade kursen hade en fin atelje och även om man inte gör något blir man glad av alla fina färger av alla olika tyg, ull, tavlor och fina saker hon hade gjort själv.   

Dagen slutade med att jag fick hämta mina ostar som jag gjorde i maj i Örebro (det kan ni läsa om på bloggen).De var jätte stora och jätte goda. Men vad gör man med 5 kilo blåmögel ost? Vi fryste in en stor del och den andra delen åt vi till kvällen. Mums........

När jag kom hem från kursen hade vi veterinärbesök. Den har gången hade vi en ko med höger löpmage förvridning. Om löpmagen har flyttat sig till vänster delen av kon kan man rulla runt kon för att flytta löpmagen tillbaka. Men om den flyttar sig till höger sidan behöver kon en operation. Operationen tar ganska lång tid så man måste räkna först om kon är värd en stor operation. Men vår veterinär tyckte att det fanns intresse i att operera kon så det gjorde de i gamla ladugården som vi håller på att bygga om. 
Fördelen var att det var rent där eftersom där hade inte funnits djur på länge. Hela operationen behövde mycket förberedelse och titta själv hur professionellt operationsrummet blev! 
 
Först blev kon bedövad. Det blev en lokal bedövning eftersom det är viktig att kon står kvar under hela oprationen. 

Mängden dropp som kon fick var cirka 5 liter och Freerk fick hålla henne vaken. Som tur var så var hon ganska lung (det brukar hon annars inte vara) och stod jättestill. Operationen gick jättebra och nu hoppas vi att kon kommer att äta (då vet man att hon mår bättre).
  
Onsdag, 2 november 

Igår kom vi hem igen tillsammans med Freerks moster. Hemresan gick lika bra som resan till Holland. Hedda lekte med Freerks moster och alla andra människor som gav henne uppmärksamhet. Hon grät inte alls och blev jätteglad när Freerk väntade på oss på Arlanda. Och som överraskning satt Bijke också i bilen. Då var festen komplett! När vi vaknade imorse var Hedda fortfarande glad och blev ännu gladare när hon fick leka med sina leksaker. Hon läste alla böcker och lekte med allt omkring sig. När vi gick på promenad och hälsade korna sa hon direkt: booo, som betyder muuuu. Jag vet fortfarande inte riktig om en ko säger boo (som vi brukar säga på Holländska) eller muuu (som ni brukar säga på Svenska). Finns det någon som har svar på det?? Men när vi hälsade korna fick vi se två nya kalvar. En som var född i går och den andra kanske för fem minuter sedan. Mamma var jätteivrig och slickade sin baby. Oj vad sött!!!