Mars 2016


V 9
Hej!
Slask och snö. Inte riktigt vad jag ville ha. Energin flög ur kroppen lika fort som snön kom. Är det tre vänder snö nu på en vecka? Jag som trodde våren var på intågande. Nått som är härligt iallafall är att det blivit mycket ljusare på eftermiddagarna. Så man hinner med att göra något när man kommer hem från kossorna. Mycket hund har det varit nu. I helgen var Roya och hennes kompis Yazz här då deras matte var uppe  och kollade på Vasaloppet. Så lite smått kaos med hundar. Och jag trodde Ross skulle bli glad när syrran kom och hälsade på. Nej nej dem två kom inte överens. Men Ruth tyckte nog det var kul att Roya kom. Jag ska nog aldrig ha fler än två hundar ;) det var ett himla pass och pysslande för att mata allihopa och få in allihopa i bilen. Men och andra sidan så var det ju två 14 veckors och en 9 veckors valp också Ruth då. Valpar är ju ett pass i sig, dem ska ut och kissa typ hela tiden också ska dem äta 4 gånger om dagen. Också har dem inte lärt sig sitt, stanna, gå bort, gå och lägg dig riktigt än. Men snart så.. ;) Ross har lärt sig sitt iallafall.
Ser ni hur lika Ross och Ruth är? Ross är lite mer vit på nosen annars är deras teckning ganska likna. Ross hittade förresten fåren häromdagen han har inte varit intresserad tidigare. Men nu trilla poletten ner när han såg dem. Det är en rätt häftig grej med bordercollien. Man kallar det att dem "tänder". Alltså visar intresse för får/nöt. Man ser direkt på deras blick när det blir "vallning". Alla bordercollies tänder inte men dem flesta vill jag nog säga är intresserad av att valla. Men nu är Ross så liten så jag ska inte ha han hos fåren i onödan då jag inte vill att han börjar valla riktigt än eftersom han inte är "tränings bar" och då kan han ta det som en olat. Och börja valla fel saker te.x katter, människor eller bilar. Och det har jag ingen större lust med.  Men i sommar är det dags för honom att börja träna. Det ska bli så himla roligt. Jag tror och hoppas han kommer bli en grym vallhund. Dels för att han är en rätt dryg valp och för att han redan har kostat mig en hel hög med pengar på veterinär redan ;) (hans operation härom veckan). Så nu måste han bli en bra vallhund! Ruth har jag tänkt att jag ska försöka tävla lite i sommar om träning och allt går som det ska. Jag tror hon är
taggad nu efter en lugn vinter och valpar.
Kossor har det såklart också varit, jag var en kväll till Järbo och mjölka. Det var länge sen nu så det var himla mysigt att komma och träffa mina KOllegor där. Klia lite extra på favoriterna och så där. Också såklart själva mjölkningen, det är mysigt :) Man saknar det när det går för långt emellan gångerna. Vi har haft en ko och en första kalvare som blivit lite halt, så Kjell fick komma och verka lite och sätta på en kloss på ena kossan som hade en böld i en klöv. Om de te.x kliver på en sten eller ett vasst föremål kan det komma in bakterier i klöven och då bildas en böld. Då måste man verka och skära hål på bölden så allt "klegg" kommer ut så att klöven kan läka ihop helt igen. Och för att kon inte ska bli öm så sätter man på en liten trä sko på den friska klöv halvan. På så sätt avlastar hon den ömma klöven.
Nä fy nu blev jag trött. Men egentligen har jag massa måsten, städa upp på Lovis rum. Jag tror nästan hon har en tävling " Hur många leksaker kan jag kasta ner på golvet på kortast tid" haha nä, men fort går det när hon river runt bland alla lådor med leksaker ;) Vika tvätt borde jag göra, typ det tråkigaste som finns. Också ska jag röjja upp i köket.  Men först ska jag kolla på paddan lite!V 10


Hej!

Vilket väder, tror ni våren är på gång? Jag hoppas det! Man känner att solen fyller på med energi och D-vitamin. Och så härligt att det börjar bli ljust ute igen.

Veckan då. Jo Jag och Micke var iväg och köpte en säng till Lovis. Är den inte helt fantastisk? Köpte den på ett ställe i Torsåker som köper in möbler och piffar till dem lite. Hoppas hon kommer sova gott där när hon är redo, hon måste bara lära sig att kliva ur den själv utan att ramla :)

Unnade också mig själv en blombukett häromdagen, tyckte jag var värd den. Vasen har jag spanat på länge då jag verkligen gillar den. Och för någon vecka sedan köpte jag den. En härlig ridtur har jag också tagit mig i veckan. Så härligt att komma ut med min kloka gamla farbror. Frippe blev faktisgt 23 år nu i årsskiftet. Tänk att jag har haft honom i 6 år. Tiden går så fort.

Också en bild på två utav våra senaste kvigor som har kalvat. Som nu också har lärt sig roboten. Det är så skönt när dem lär sig. Det är ungefär som att polletten bara trillar ner tillslut. På eftermiddagen får man nästan lyfta in dem i roboten också vips så har dem gått in själv under natten och blivit mjölkade. Till och med våran gamla 177 har börjat gå till roboten själv. Hon har varit super tråkig sen hon kalvade och vi har fått fösa henne två gånger om dagen. Hoppas verkligen det håller i sig. Helst vill vi att dem ska gå ungefär 3 gånger var på ett dygn. Kossorna har varit så himla tråkiga och inte brunstat nu på ett tag, men jag hoppas att det släpper nu när det blir lite sol och ljust ute fler timmar. De som brunstar ska inte semineras såklart lite så har det varit.

Men längtar vi till vår, sommar, och betssläpp!! Det får bli lite kort idag, nu måste jag gå och titta till Lovis, igår kväll hade hon över 40 graders feber stackars. Jag tror och hoppas att det bara är tänder som är på gång, hon har blivit lite hängig tidigare när dem har varit på gång. Men så jobbigt det är när de små är hängiga och inte kan berätta vart dem har ont. Hörs nästa vecka!! :)


 
V 11
 
Hejsan!
Bakslag i det fina vädret och energin vart som bortblåst. Man påverkas verkligen av vädret. Och nu har jag suttit och krånglat med att få in bilder i datorn som bara jäklas med mej hela tiden. Nu önskar jag mig en Apple dator Windows verkar mest bara krångla för mig. Eller kanske köpa ett  tangentbord till paddan, får googla på det. 

Vår fina 168 Sally har kalvat nu i dagarna, våran äldsta kossa som nu är inne på sin 8onde laktation. Nu hoppas vi att hon kommer igång och får må bra så vi kan seminera henne igen och då blir det X-vik (könssorterat för att få en kvig kalv) tyvärr fick hon en tjurkalv denna gång. 

Vi har flyttat om massa kalvar i veckan. Ett lass fick flytta till "Herrgården" där alla våra ungdjur bor. Den ladugården ligger en bit bort. Så när kalvarna är runt halv året, lite beroende på hur mycket plats vi har, Får dem flytta bort dit. Sen har kalvarna som stått i ensambox fått flytta in i kalvstallet där dem får gå tillsammans.

Som ni ser har mina får hittat på lite bus. "Någon" misstänker starkt en gotlandstacka. Har lärt napp Maja att man kan hoppa upp på höbalen och stå och äta. Trökskallar men snart är det inte långt kvar innan dem får flytta ut i sommar hagen. Ska bli så skönt då kan jag börja på att träna Ruth lite mer riktigt igen. Men hagen ska först lagas vilket är super tråkigt och tar nog ett gäng med timmar. Samma visa varje vår.

Kan ni gissa vem kalven på bilden är? Det är 275 Dagny när hon var några dagar gammal. Ni vet hon som har varit med lite nu på slutet. Som tittade in bakom roboten och ville äta upp mina hörselskydd. Snart är det dags för henne att gå i sin inför sin andra laktation.

En kväll i veckan fick jag också för mig att plantera om massa blommor, jag kan säga att det var på tiden stackars mina växter, dem får vatten och omtanke alldeles för sällan. Men dem verkar trivas ändå kolla så fint min blomma blommar, ingen aning om vad de heter. Men den blommar typ 2 gånger om året och det verkar bli fler blommor för varje år :) Synd bara att snön vräkte ner samtidigt som jag tog bilden.  Nu är klockan rätt mycket, borde försöka sova i tid idag, imorgon ska vi börja extra tidigt i ladugården för att hinna iväg på en liten roadtrip och kolla in en annan ladugård :) 
V 12
 
Hejsan Hallå!
Tiden rullar på som vanligt, påsken har passerat. Godis har ätits ;) Jag har köpt massvis med godis både till ladugården och hem. Lovis fick regnställ, byxor och hink med spade i sitt påskägg :) Men det slank ner lite godis även genom hennes mun. 
I veckan har vi varit iväg på ett studie besök hos en bonde som nyss satt in två nya lely robotar. Kul att komma iväg allihopa. Det jag vart mest imponerad över var luften i deras ladugård, det luktade knappt ko där inne. Högt i tak och ventilation uppe i nocken. 
Jag, mamma och Lovis åkte till Västerås och hälsade på min gammel- mormor och morfar.  Det blir alltså Lovis Gammelgammel mormor och morfar. Rätt häftigt att vi är 5-generationer. Vi åt lunch och fikade, också hjälpte vi G.mormor att byta router så hon fick trådlöst internet. Synd att dem bor så långt borta så man inte hinner träffa dem så ofta.
264 kalvade härom dagen och fick komma ner i lösdriften och då passade hon på att klia sig riktigt länge på ryktborstarna vi har sitter där. Vi har nu läänge önskat oss en elektrisk ko borste som snurrar utav våra chefer (sambos) men vi har inte fått någon än vi får tjata på ett tag till. Jag tror våra damer hade uppskattat en sån riktigt mycket.
Också ser ni lilla, söta, sociala, charmiga 216 Karola. En riktig söt fröken som har humöret på topp näst intill varje dag. 
Också en tråkig sak våran 221 Dora fick åka sin sista resa. Finaste tjejen som hade glimten i ögat. Hennes kropp höll inte längre, hon var stoor riktigt stor. Största kossan i ladugården var hon.  Hon stod bak och fram i liggbåsen och höll koll. När vi mjölkade med tunnorna så drack hon alltid upp tvål vattnet när man skulle byta kor om man inte hade koll. Vi hade en hink tvål vatten hängandes på räls som vi drog med oss runt och tvättade alla spenar med. Och det tyckte hon av någon konstig anledning var super gott att dricka.  Nu får vi hålla tummarna att hennes senaste kalvar, tvilling kvigor. Blir lika snälla och mjölkar lika bra som morsan. För mjölka kunde hon också, som bäst låg hon på strax över 50kg/dygn.
Nu är det dags för massa bra tv  program för mig, Lovis somnade precis, alldeles för sent idag.  
 
V 13
 
Hej!
Ännu en turbo snabb vecka har gått :)
Våran 270 vart andra kalvare och fick tvillingar, tyvärr var det bara en som överlevde. Tyvärr är det sådant som händer ibland. Det var en av varje kön och tjuren som överlevde. När en ko får tvillingar med en av varje kön. Så är oftast kvigan steril. Det är bara 10% chans att hon kan bli dräktig. För ca ett år sedan skickade vi en tvilling kviga på slakt som inte gick att få dräktig. Hon såg lite speciell ut och var lite speciell. De blir lite "tjurlik" och ser lite ut som en blandning av tjur och kviga.
270 fixade allt bra och är mycket lugnare nu än som första kalvare.
 
I Fredags körde vi på fest hela dagen. Det var då nämligen 4 år sedan vi tog över produktionen på gården. Så jag hade bett min kompis Sara att fixa en kossetårta som vi kalasade på nere i ladugården. Senare på kvällen hade vi bokat in oss på Interpool i Gävle för mat och boule.  Alla som har jobbat och jobbar för MIDA var bjudna. Totalt vart vi 16 personer, några saknades. Så vi är ett helt gäng som jobbar. Flest blir vi på vintern när det är snöröjjning. Vi hade riktigt trevligt, vi började med att spela Boule för att sedan äta riktigt god mat. Japp ni hörde rätt kräsna jag tyckte maten var toppen där. Så de får 4 av 5 på maten. Tyvärr vart det ingen efterätt, vi gick över på att dricka drinkar istället ;)  Lite senare spelade vi även biljard och kastade pil.  Tror klockan var runt 3 på natten när jag och Micke kom hem, så det vart en lyckad kväll.
 
Och i Söndags efter ladugården var vi på kalas för Lovis kusin som fyllde hela 3 år. Så helgen har varit full rulle hela dagarna.  Jag har också varit hundvakt åt Roya, hon och Ross kommer fortfarande inte överens. Himla valpfasoner men nu när det är varmt ute så har jag kunnat börjat använda hundgården, så det gick ganska smidigt ändå trots att dem inte ville vara tillsammans. Som tur var gick det bra att ha alla tre med medans vi var ute och gick i skogen.
 
Jo justia jag var till Järbo en kväll och mjölkade också, såå mysigt att stå i gropen och mjölka. Och så klart att träffa alla damer där ute. Idag var jag och Lovis ute hela kvällen och började rensa bort i rabatterna. Vi har en tjej som har varit här och klippt våra äppelträd, som verkligen var behövligt. Så då vart jag sugen på att börja rensa i rabatterna.  Fick iallafall två klara. Nu är det inte långt kvar innan det är dags att släppa ut Hercules :) Ni vet min robot gräsklippare!
Nu ska jag ta och plocka undan lite hörs nästa vecka :)