(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Mars 2011

Tisdag 1 mars

Idag hade vi en journalist på besök från Lantmännen. Lantmännen har ett eget magasin (Grodden) som kommer ut flera gånger om året. I nästa magasin skulle de skriva om flera olika gårdar i Uppland. Och eftersom Freerk var Lantmännens stipendiat i Distrikt Uppland 2010 tyckte de att det var intressant att skriva om Freerk och gården. Journalisten var jättesnäll och framförallt Hedda tyckte jättemycket om henne. Hon skrattade mycket åt henne och när hon såg kameran var hon även mer intresserad av henne. Hedda vet redan vad som kommer att hända. Om hon ser en kamera, poserar hon gärna. Även när vi stod framför kossorna som var jättenyfikna, fortsätta hon att skratta. Vi är alltid nyfikna vad journalisten kommer att skriva och vilka bilder de välja. Idag tog vi b.a. en bild framför reklamskylten från Upplandsmjölken. Jag tycker jättemycket om den så jag hoppas att hon kommer att välja den.
 
Onsdag 2 mars

Förra veckan skrev jag om hur gårdar i Holland är byggt och då förklarade jag hur Freerks bror bor och hur varje generation byggde till. Tyvärr glömde jag bilden. Men nu kan ni se att det kan också snöa i Holland. Det händer inte så ofta och jag kan tänka mig att de därför har tagit den här bilden... Och sedan skrev jag också om fenomenen ”uilenbord” och att vi har en brevlåda med en ”uilenbord”. Jag hoppas att våra brevbärare läser bloggen då förstår han äntligen varför den ser så konstigt ut ;-).
 
Torsdag 3 mars

Idag föddes en kalv alldeles för tidigt. Mamman stod fortfarande i lösdriften mellan alla andra kor. Ibland händer det, lika som med människor, att kalven kommer för tidigt men oftast överlever de inte. Men kalven som är född idag lever fortfarande trots att den är jätte liten. Freerk la henne i en singlebox tillsammans med en filt. När vi tittade några timmar senare blev jag överraskad hur liten hon var. Hon fick lite mjölk och råmade en gång. Det lät jättesöt, nästan som ett lamm. Jag hoppas att hon kommer att överleva.....
 
Fredag 4 mars

Sedan igår är Hedda för första gången sjuk. Jag tycker jättesynd om henne. Hon har blivit magsjuk och igår kväll hade hon riktig hög feber. Idag har hon ingen feber längre men jag är tvungen att byta hennes blöjor minst varje 30 minut. Jag försöker att amma henne så mycket hon vill så jag blir också väldigt trött. Men idag är hon i alla fall piggare och gladare. Jag ville inte ut och promenera med henne idag så då blev det ganska tråkigt. 
 
Lördag 5 mars 

Tyvärr har kalven, som jag skrev om förra veckan, inte överlevt. Den var alldeles för ung. Lika som med barn kan man se på kroppens utveckling hur gammal kalven är. Den här kalven hade till exempel inga tänder och inte mycket hår heller.

Idag hade vi mycket sol men det var kraftiga vindar. Jag hittade en plats skyddad mot vinden och satt där en stund. Jag ringde min mamma senare som sa att hon borde jobba i trädgården men hellre ville göra något annat. Jag kunde nästan inte tro vad jag hörde och blev avundsjuk. Jag skulle jätte gärna jobba i trädgården men allt är fortfarande vit. Bara runt omkring träden finns liten jord men det ser bara brunt och torrt ut. 

På eftermiddagen promenerade vi under mjölkningen och jag blev verkligen överasskad hur länge det är ljust redan. Och som ni kan se tyckte korna också mycket om solen! På bilden står de i samlingsfållan som ligger mellan lösdriften och mjölkstallet. Alla försöker att få en plats direkt i kvällssolen, skönt!!!

Varje dag kollar jag tillsammans med Hedda om det kanske har fötts en ny kalv i ladugården där sin korna bor. Idag öppnade jag de stora dörrarna och sedan kom alla sinkor framåt för att njuta av solen. 
 
Söndag 6 mars 

Vårt hus blir varje dag uppvärmt genom värmen från mjölken. När korna blir mjölkade då är mjölken som kroppstemperaturen, 37 grader. Och när mjölken kommer i mjölktanken blir den nerkyld till 3,5 grader så fort så möjligt. Så det betyder att all värme som frigörs, blir skickad till huset. Inne i källaren har vi 3 ackumulatortankar som lagrar värmen under mjölkningen. Efter mjölkningen pumpar vi värmen runt igenom elementen. Men dessutom måste vi också elda lite grann om dagen så huset blir riktig uppvärmt, framförallt när det är kallt ute.

Vi klarar runt 0 grader ute med ”mjölkuppvärmningen” för att hålla huset varmt utan ved. Men nu i vinter har vi nästan varje dag varit tvungen att elda. I källaren har vi en vedpanna och veden ligger också där. Den senaste tiden gick det fort med veden och vi var tvungen att fylla på i källaren ungefär 2 gånger i månaden. Och om jag kastar in veden står Hedda och Bijke bredvid mig. Bijke väntar på att jag kastar något att springa efter och Hedda älskar att titta på honom och skrattar hela tiden om han springar och hoppar omkring mig. Ett härligt jobb. 
 
Måndag 7 mars

På backen töar det fort nu. Tyvärr ser det smutsigt ut. Så jag hoppas att det kommer att torka snart nu. Fördelen med snön var att allt var gömt under en fin vit filt. Och nu framträder mycket jobb som vi måste göra på våren. Vi har till exempel ett staket mellan gårdsvägen och husvägen som är ruttet. Och på grund av vikten från snön har flera olika delar av staketet gått sönder. Det betyder att vi måste riva ner hela det gamla staketet och att vi måste göra något nytt. Och sedan vill jag gallra några stora och små trädar och bygga en eller två nya rabatter och flytta några rosor. Förhoppningsvis kan vi få liten hjälp....Men det är i alla fall roligt att fundera över saker om man tittar ut genom fönstret. För två år sedan byggde vi en stor rabatt mot huset där jag har olika grönsaker och frukt. Så det blir en hel del, men som sagt ser jag fram emot våren och det är roligt att planera lite nu. Kanske är det en av de fina saker som ger en riktig vårkänsla?! 
 
Måndag 14 mars 

En ko behöver mycket foder om dagen. Lite beroende på hur stor kon är och hur mycket mjölk den ger, äter de genomsnittlig 40 kg ensilage, 8 kg kraftfoder och dricker ungefär 100 -150l vatten om dagen. Vattnet kommer ifrån brunnen, kraftfoder köper vi in och ensilaget kommer från vallåkrarna. Varje sommar tar vi tre skördar. Det betyder att vi tar den första skörden i början av juni, den andra omkring mitten av juli och den siste i början eller mitten av september. Ensilaget blir konserverat i jättestora plastkorvar. De är ungefär 60 – 80 meter långa. Men eftersom vi inte vet än om vi kommer att ha tillräckligt till sommaren har vi köpt lite extra. Och idag kom en lastbil med första lasten. När jag såg lastbilen tänkte jag att de levererade allt på en gång men när jag gick ut såg det inte så mycket ut. Det är jättesvårt att gissa hur mycket mat där ligger nu. 

Idag läste jag i en tidning att tre glas mjölk om dagen hjälper mot risken för hjärt- och kärlsjukdomar (S.Soedamah-Muthu, The American Journal of Clinical Nutrition). Jag vet inte hur det var här i Sverige men i Holland gjorde man mycket reklam om mjölk på 70- och 80 talet. Vi hade en slogan som jag minns jättebra: Mjölk, den vita motorn!! Och den slogan har jag fortfarande i minnet om jag ser ett glas mjölk. Kanske behöver vi något liknande slogan igen? 
 
Tisdag 15 mars 

Idag såg jag en räv som satt mitt i snön och bara njöt av solen. Och när jag kom hem såg jag på nyheterna att björnarna på Skansen hade vaknat. Så jag tror att djuren också väntar på våren. Men tyvärr ser väderprognosen inte ut som vår.... de pratade om snö på torsdag och fredag.......nej!!! 
 
Onsdag 16 mars

Nu kan vi säga att det nya kalvstallet är färdigt. Idag gjorde vi de sista och flyttade alla singel kalvboxar som fortfarande stod kvar i den gamla avdelningen till nya avdelningen. Och nu står de bredvid alla de stora kalvboxarna. Det betyder att de kan ha lite mer kontakt med varandra och för oss blir det lättare att ge dem mjölk och skrapa ur boxarna. Kalvarna bor ungefär tre dagar ensam i en singel box sedan flyttar de till stora boxen. Under de tre dagarna får de råmjölk som kommer från mamman. Råmjölk ser gul och seg ut och innehåller mycket fett och protein. Råmjölken ger kalven en bra start så det är jätteviktigt att kalven får den. Råmjölken får de två gånger om dagen, direkt efter mjölkningen. Under mjölkningen separerar vi råmjölken i en hink och efter mjölkningen får kalven den i en napphink. Jag tycker jättemycket om att ge dem den mjölken. 
 
Fredag 18 mars 

I natt blev Hedda sjuk igen! För tredje gången i rad blev hon sjuk på en fredag. Och den här gången är det bara feber. Jag vet inte precis vad hon har men jag kan tänka mig att det kommer fler tänder. Hoppas att det går över snabbt!!! På eftermiddagen fick vi besök från en gammal holländsk praktikant kille tillsammans med en kompis. Killen har varit praktikant hos Freerk år 2007. Och efter att han har varit här kommer han fortfarande varje år till Sverige och hälsar på. Hela praktiken var en stor upplevelse för honom. Han trivdes väldigt bra här och nu vill han också köpa en gård här i Sverige någon gång. Han är otroligt intresserad av kor och han kände igen flera kor. När han gorde sin praktik tittade han på kvällen i pärmen vilka tjurar Freerk hade använt med semineringen och på dagen tittade han hur kalven och kvigor såg ut. Han kände alla våra kor och även nu tog han bilder av sina favoriter. De ville jättegärna hjälpa till med mjölkningen eftersom de var jättenyfikna hur det fungerar med ett swingover system (när han var praktikant här mjölkade Freerk fortfarande i det gamla uppbundna systemet). Mjölkningen gick otroligt snabbt idag med tre personer och de var fort inne igen och jag hade lagat mat. De stannar en natt och imorgon ska de åka till en annan gård och sedan åker de hem igen.
 
Lördag 19 mars

Idag är Hedda mycket bättre igen och vi åkte till en gård där de säljer ost. De har bara fjällkor och de kan gå ute dygnet runt. Vi har också en fjällko, vi kallar henne för fjällko men hon är bara en korsning med en riktig fjällko. Och vi tycker att våran fjällko är lite annorlunda än andra kor. Hon kommer alltid fram till foderbordet till exempel om vi har besök i ladugården, hon sparkar alltid lite konstigt när hon blir mjölkad (ser ut som hon dansar liten) och hon älskar att bli klappad.
 
Söndag 20 mars

Igår kväll var det Earth hour tänkte jag......men nu jag kollade på nätet såg jag att det är nästa vecka.....hihihihi!!! Och vi satt där igår redan i mörkret.....hahaha. Jag kan bara skratta och hoppas att jag kan övertyga Freerk att vi ska släcka ljuset igen den 26 mars!! Jag undrar vad de flesta gör om de inte kan använda el. Det är otroligt men nästan allt i och omkring huset är eldrivet och man tar det som för givet att allt fungerar. Men framförallt nu med allt som händer i Japan tycker jag att det är bra att ge en stunds eftertanke med vad vi gör med världen. På en gård behövs också mycket energi. 

Naturligtvis försöker vi att jobba energi sparsamt men ändå. Och jag upptäckar ofta att vi har ljustet tänt i ett rum som vi inte kommer under hela kvällen. Våra kor får ligga på en torvbädd. Det betyder att vi behöver ströa in med torv ungefär var 3:e vecka. Torven ligger lagrad i en lång korv som Freerk kör i lådugården med en stor skopa på telescopelastare.

Och i botten av skopan finns en tvärband som kastar torv åt sidan i liggsänger. Detta kan vi bara göra under mjölkningen och när korna kommer tillbaka är de jätteglada och försöker att hitta en bra plats så fort så möjligt. Dagen efter vill de inte vakna och det är inte lätt att få upp alla för mjölkingen. 
 
Måndag 21 mars

Idag har våren börjat!!!! Och jag fick en extra vårkänsla eftersom jag var hos Ingela. Bijke (våran vallhund) är född hos Ingela och vi har tränat mycket med henne. Först en förberedningskurs, sedan vallade vi får och senare på kor. Och vi är absolut inte färdig än. Och framförallt nu efter vintern var det bra att komma igång igen. Både jag och Freerk var ganska säker på att han hade glömt allt. Han vill inte jobba med korna inne och om han får välja då skulle han helst leka, valla fåglarna hela dagen och i mellan köra i telescoplastare tillsammans med Freerk. Men det är förstås inte meningen. 

Och som tur minndes han fortfarande alla kommandos och han var inte så rädd som jag trodde att han skulle vara. Ingelas kalvar var jättesnälla och ganska lunga så de är annorlunda jämfört med våra kalvar och kor, men det var jättebra för hans självförtroende. När vi ska släppa korna ute själv kan vi träna mer hemma också. Och det är inte bara Bijke som måste lära sig mycket. Det gäller också för Freerk och mig. Det är inte lätt att vara konsekvent hela tiden och reagera på samma sett när han gör något fel eller även viktig när han gör något rätt!!
 
Tisdag 22 mars

Idag lämnade jag av Freerk i Tierps kyrkby i Tierp. Medans han gjorde en presentation åt pensionärerna från Tierps kyrkby, handlade jag mat. På vägen till Tierp såg jag den första tofsvipa och senare på dagen såg jag tio tranor! Så nu börjar våren allvarligt!
 
Fredag 25 mars

På gården är jobbet aldrig färdigt men dessutom finns det också mycket annat jobb. Framför allt nu på våren har Freerk flera olika möten och han är borta ganska ofta. Och sedan finns mycket extra pappersjobb på kontoret den här årstiden. För en månad sen var det EU-ansökan, nu i helgen ska vi göra ordning allt runtomkring kvalitetsmärket ”IP Sigill”. Som leverantör och medlem i Gefleortens mejeri måste man jobba enligt alla Svenskt IP Sigill krav. IP Sigill står för ”kontrollmärkningen för svensk mat och växter” (www.svensktsigill.se). 

Jag tycker att det är jätteviktig att vi jobbar med dessa höga krav. Det är viktigt att vi bönder tar ansvar för vad vi gör med miljön och jag hoppas att fler och fler konsumenter kommer att välja produkter som är odlad eller producerad enligt Svenskt Sigills regler.

Och när man han gjort allt och alla papper kan skickas med posten då är man jättenöjd förstås!
 
Söndag 27 mars

Om korna har ägglossning visar de oftast ”brunsten”. Och det kan de göra på olika sätt. Den ena kon har bara en liten flytning ur slidan och den andra rider på andra kor, springer, är våt av svett och har ingen tid att äta. Korna som visar brunsten så tydligt är jättetrötta efter flera timmar av ”dansningen” runt hela lösdriften. Då vill de bara vila.... och just då blir de inseminerade. Korna visa brunsten året runt och målet är att ha jämna kalvningar hela året för att slippa hög arbetsbelastning och hög smittrisk bland kalvarna. Som bonde får man inseminera själv efter en kurs eller så kan man ringa semin (Svenska husdjur). 

Sedan har varje ko ett ”insemineringsförslag” som visar vilken tjur man kan använda. Förslaget är baserat på att hitta den bästa tjur och att undvika inavel i besättningen. Inavel uppstår när man får kor som är nära släkt med varandra och då kan man få vissa gensjukdomar i besättningen. Sperma från tjuren förvaras i ett kvävekärl. Tempen i kärlet är -196 grader och sperman måste bli uppvärmd med vatten till cirka 34 grader. Och sedan kan Freerk inseminera. Han gör det flera gånger i veckan. De flesta blir dräktiga efter en gång men ibland lyckas det inte efter en gång och kon behöver bli inseminerad igen efter 3 veckor (efter den har visat brunst igen). Som jag har skrivit tidigare bor våra kvigor på tre olika ställen. Och Freerk inseminerar själv på en av dem. Och ibland följer jag och Hedda med.
 
Tisdag 29 mars

Idag förstår man hur mycket tur vi har haft med vintern. Idag regnar det och ser det bara grått ut. Så Hedda och jag stannade framförallt inne och på bilden kan ni ser hur hon sitter på knän medan jag skriver bloggen. Det fungerar inte så bra eftersom hon försöker att ta allt som ligger på bordet. Framförallt ordboken, som alltid ligger bredvid tangentbordet det är en stor favorit! Så egentligen fungerar det bäst när hon somnar. Och som tur gör hon det fortfarande ganska ofta.... 
 
Onsdag 30 mars

Vilken fin dag vi hade idag. Efter en kort natt eller bättre talad, en lång natt med Hedda gav solen mig den extra energi som jag behövde. Och energin använde jag när rev när ett ruttet staket. Nu hoppas jag att jag kan flytta bygget av ett nytt staket högre upp på prioriteringslistan så att vi kan komma igång under våren....