Maj 2017V 19-20

Hejsan!

Nu har vi äntligen fått lite värme. Och betessläpp har vi också hunnit med. Och först vill jag passa på att tacka alla runt om oss och LRF som hjälpte oss så att vi kunde genomföra vårens Betessläpp tillsammans med Gefleortens.

På lördagen innan betessläppet gjorde vi ett stor ryck, städade utanför och inne i ladugården. Kossorna rycktades lite extra och roboten fick sig en tvätt med högtrycks tvätten. På kvällen kom "LRF gänget" och hjälpte till att ställa iordning inför fikat och parkeringen. Söndag morgon åkte jag lite extra tidigt till ladugården för att hinna göra det lilla extra. Plus att jobbar man med kor vet man aldrig vad som kan hända ;) Men damerna hade skött sig och inget "akut" behövdes. Vi började koka kaffe och hoppborgen anlände. Lovis och kusinerna var ganska snabba på att inviga hoppborgen :)

Sen började folk trilla in, en himlans massa tror vi kom fram till att det kom ca 2500 pers. Vilket var jätte bra med tanke på att vädret var lite halv bra. Men vi slapp iallfall spöregn. Det kom några eftersläntare men strax efter elva började vi släppa ut damerna i olika omgångar. På bilden ser ni våran fina 240 som gärna visar upp sig. Hon är våran "lilla" köttbulle rund och go året om.

Också ser ni hur trötta kalvarna var efter en förmiddag med massa folk som var och hälsade på. Allt flöt på väldigt bra och det vart inget "kaos" någon stans. Super bra jobbat av allihopa!! På eftermiddagen var det dags för Tom att jobba lite. Damerna har en tendens att stanna kvar ute när vädret är bra. Så Tom fick hjälpa mig att ta in alla damer igen. Vilket han gjorde väldigt bra. Det var två första kalvare som jag fick hjälpa honom med. Tom är inte lika kaxig som Ruth när det gäller att "uppfostra" yngre kaxiga djur.

På kvällen avslutade vi med att äta god mat på Granliden i Storvik. För mig blev det oxfilé det var man värd efter en fullspäckad dag! Kort och Gott en väldigt lyckad dag. Och jag hoppas att ni som var där var lika nöjda som vi var.


 

V 21

Hej igen!

Efter betessläppet var det dags för nästa roliga grej. Nötträning med Viktoria. Eftersom vädret varit så dåligt och inget gräs har växt. Så hade vi inte hunnit ta ut några djur. Men jag och drängen tog och körde hem två lass med stutar. Eftersom dom inte var så många så fanns det lite gräs för dom att äta. Så på Onsdagen kom ett gäng härligt folk hit för att träna vallning. Också Viktoria såklart. Viktoria är med i Svenska landslaget i vallning, de är häftigt. Och förra året var hon med och tävlade SM i både Nöt och Får vallning, med samma hund. De är bra jobbat.

Vi började på eftermiddagen och höll på fram till kvällen. Med paus för lite mat såklart. Ruth hade såklart slitit av sig en klo på våran j*kla trapp. Så Tom fick gå mesta dels. Vi fick träna på att Tom ska kunna gå "ur balans" och bara gå 10-15 min i en flankering. Man jobbar lite med klockan med vallning. Mitten på klockan är djuren och föraren är kl 6. När hunden då är i balans är den kl 12. Vilket är det mest naturliga för hunden. Alltså att utgå från föraren kl 6 göra en flankering till kl 12 och ta djuren till föraren. Men sen måste hunden också klara av att stanna i alla andra klockslag. Det är ju inte alltid man vill ha djuren till sig. Utan den nya betesfållan eller ladugården kan ju ligga så att hunden måste stanna kl 8 eller kl 2 för att få djuren åt rätt håll.

Jag och Tom måste också bli ett Team så kommer allt bli bättre. Jag har ju trots allt bara haft Tom i ett halv år. Vara av mesta tid varit vinter vilket har inneburit väldigt lite vallning. Så Tom och jag måste försöka få samma band som jag har med Ruth. Alltså att Tom ska nästan avguda mig och han måste "älska" att jobba med mej. Och jag måste lära mig se hur Tom jobbar och hinna stanna honom innan han "svävar iväg" Det är hans nackdel. Han blir för vid i sina flanker och då tappar vi helt kontakten.

Dag två började vi direkt på morgonen och tränade på tills efter lunch. Då fick även Ruth gå ett pass. Och de var verkligen uppskattat. Ruth har ju varit "skadad" sen Augusti. En tå på en baktass som har spökat. Men nu är det bra. Men då var det klon istället då. Men jag kastade på lite bandage på tassen. Så hon kunde träna lite. Annars hade hon väl gått och surat om hon inte fick vara med ens lite ;) Och hon var het som en potatis, som hon är. Men nu lite värre eftersom hon bara gått på halv fart en lång period. Men hon var väldigt nöjd. Och nu har vi tränat lite efter och hon har taggat ner lite igen.

På dom två sista bilderna ser ni när Tom och Ruth nu i kväll samarbetade med att flytta bort grabbarna när jag skulle byta till en ny betesfålla. Det får vi också jobba på framöver att dom två kan sammarbeta. Får dom kompletterar varandra väldigt bra.

I helgen var jag, mamma och Lovis och hälsade på Vilda, ni ser hennes fina rumpa på en bild. Hon har fått åka på semester i en jätte fin fäbod över sommaren. Som sällskap till en annan häst. Och hon verkar trivas som fisken i vattnet.  Vilda är våran egna uppfödning. Hennes mamma Moa är min första egna häst, som vi nu ägt i 15 år. Shit där kännde man sig genast väldigt mycket äldre ;)

Jag börjar också få lite ordning på alla mina blommor och plantor. Allt som jag och Lovis planterade från frö för någon månad sedan har nu fått flytta ut på altan. Och jag har satt potatis i pallkragar. Så nu är det bara att vattna och hoppas att vi får skörda i sommar :)

Nu ska jag ta och kvälls rasta hundarna och sedan störta ner i sängen!!