Maj 2016


V 18
Hej på er!
Klockan är mycket nu och det har varit en fartfylld vecka.
Vårbruket rullar på i faslig fart. Det harvas, sås och körs skit. Grabbarna sliter på ute på åkrarna. Och våren verkar vara här nu. Så himla skönt.
Vi har börjat plocka ut lite djur. Ett gäng med stutar har kommit hem till mig. Sin kossorna har fått komma ut och även 4 kalvar. Så härligt att se. Och till helgen kommer vi släppa ut mjölkkorna. Ett gäng med kalvar har vi fått. Två kvigor som har kalvat och två kor. En kossa behövde lite hjälp av veterinären i dag för att komma upp på benen.Hon var på väg att få kalvningsförlamning (kalcium brist) men veterinären var snabb ut så vi fick upp henne på benen snabbt och håller tummarna att hon är pigg imorgon också.
Också det roligaste i veckan. Nötvallning en duktig tränare vid namn Viktoria Fornander har varit här och tränat oss i vallning. Vi har varit hemma hos mig och tränat på stutar. Så roligt att starta säsongen med mycket träning. Så nu har vi fått mycket att jobba på. Ruth har skött sig bra. Första dagen var hon väldigt het och öppnade gärna munnen. Men vi var på henne och det gäller att reglera hennes fart, vilket jag fick lite koll på och hon lyssnade på slutet. Ruth gillar bäst att tänka själv, vilket är bra i många arbetssituationer men samtidigt ska hon såklart lyssna på mej om jag vill något annat. Och första gångerna vart hon lite grinig men sen accepterade hon det och vart med på noterna.  Dag nr två var Ruth mycket mer öppen och släppte in mig i hennes bubbla snabbare, väldigt bra. Så dag två kunde vi avancera lite och hitta nya utmaningar och tänja på gränserna lite. Vi ska försöka få till bra delningar, träna mer på att reglera tempot, få henne ur balans och få till ett bra "look back". Det kommandot har jag saknat i vissa situationer. Det innebär att te.x skickar jag Ruth att hämta en grupp kor och hon missar en, eller en halkar efter av någon anledning så kan jag stanna henne och ge kommandot "look back" då ska hon kolla bakåt och då kan jag dirigera henne vidare för att plocka upp de djuret/djuren också.
Mycket intressant och givande tränings dagar. Så nu har vi bildat en liten grupp med nötvallare som ska försöka träna tillsammans en gång i veckan. Och jag hoppas vi blir flera som vallar nöt här i krokarna! Då det är mycket roligare att träna tillsammans. Men nu börjar mina ögon gå i kors, så jag ska kasta mig i duschen och sen bums i säng.
Mycket små pyssel som ska fixas nu innan betessläppet!
 
V 19
Hejsan!
Ännu en vecka som har susat förbi. Dock inte med samma fina väder.
I helgen släppte vi ut mjökkorna. Dagen bjöd på dåligt väder, super kallt och regn. Men det kom en del folk ändå, super kul. Damerna blev såklart glada över lite gott gräs. Och Ruth blev också glad av att få jobba sin första dag för säsongen. Hon skötte det bra som vanligt med att plocka in kossorna på eftermiddagen. Det var några första kalvare som inte blivit vallad tidigare som var lite skeptiskt men Ruth övertalade dem att gå in ;)
Lovis fick åka med Micke och plöjja en eftermiddag medans jag var i ladugården. Traktor är hennes favorit ord att säga fast låter lite mer som taktor :) Allt som har hjul säger hon taktor till. 243 Stora hade kalvat en morgon en nästan hel vit kviga. Som redan hade diat ute på betet när vi kom så hon var pigg och gick själv hela vägen in till ladugården. Sin ko betet ligger längst bort så det är en liten bit att gå. 243 har varit i sin i över ett år nu. Som första kalvare krånglade hon mest, fastnade i inredningen var och varannan dag. Så innan hon gjorde illa sig så sinade vi av henne också fick hon gå ut på bete med tjuren. Så denna laktation hoppas vi att hon kan lära sig hur man ligger i liggbåsen riktigt utan att trassla in sig ;)
Ännu en stor sak händer den här veckan. Lovis ska skolas in på dagis. Så första dagen var jag med henne och dag två var Micke med. Så imorgon ska hon vara själv där. Tänk att hon är så stor redan. Dock var hon yngst på avdelningen, men hon tyckte det var super kul. Och det gick mycket bättre än jag hade förväntat mig :)
Det kommer bli super bra med dagis.
Har köpt ett nytt minneskort till kameran nu också, så nu kanske ni får lite fina bilder om jag kommer ihåg att släpa med den :)  Bilden på Ruth och Ross är knäppt med kameran. Resten med mobilen som vanligt. Men då måste jag bli mer kompis med datorn. Vi kommer verkligen inte överens. Och nu är den super duper långsam också. Kan man lämna in datorn på service tro? Haha typ som med bilen. Eller kanske gå en kurs i hur man använder de här nya Windows. Eller så kanske jag får prova skrämma fart på min laptop från gymnasie tiden, den vet jag åtminstonde hur den fungerar.
Nu ska jag ta och leta fram kläder till Lovis imorgon när det är dags för tredje dagen på dagis :)  
 

V 20
Hallå!
Lite sommar känsla har vi fått, förutom idag då det är super kallt ute. De senaste kvällarna har det luktat helt fantastiskt ute. Syren häcken, som vi har runt nästan hela huset, har börjat knoppa. Sommaren kanske kommer ändå.  Jag har planterat lite, vill inte göra fler land på tomten så köpte lite vatten baljor och ställde ute på altan. Så vi får väl se vad det blir :) Satt i alla fall potatis, lök, rädisor och morötter. Mina jordgubbar och smultron från förra året verkar inte överleva så får nog införskaffa nya.
Håller tummarna att jag får skörda lite potatis och morötter i sommar :)
En kalv på rymmen har vi också haft. Hon måste ha hoppat över inne i ladugården, vilket är ganska högt. Och traskat ut, och inte ville hon bli fångad heller. Utan hon sprang... väldigt fort ;) Efter ett varv ute på åkern bestämde sig hon för att hoppa över ån, tätt efter bestämde sig även drängen för att hoppa. Och hon var äntligen fångad. Inge kul med lösa små djur. Mjölkkossorna vet tex vart hagar/ladugård är. Men en ensam kalv vet inte riktigt åt vilket håll den ska springa. Så vi vart glad att det slutade bra denna gång. Vi har ju inte så långt ut till E16 den stora motorvägen. Det vore en mardröm att få ut djuren där.

Det har väl gått lite sisådär att ha kossorna ute på bete, dem vill inte komma in och gå i roboten. Vi klurar på en plan. Eller hoppas på ett under så dem börjar gå in av sig själv. Så just nu tar vi in dem ofta så varje ko blir mjölkad två gånger per dygn. Annars är risken att dem får mastit och höga celler. Vi håller tummarna, plötsligt händer det ;)

Lovis och jag var ute och gick med hundarna också får vi syn på traktorn. Hon älskar traktorer. Så vi stannade och kolla på medans han spred ut flytgödsel på vallen.Vi behövde lite hjälp med skitkörning i år så därför är en entreprenör här och kör. Hans tunna är mycket större än den som vi har så det går fortare, speciellt till åkrarna som ligger långt borta.

Lovis första dagis vecka har gått toppen hon verkar trivas. Och jag hoppas att det kommer fortsätta så. Tränat Ruth har jag också gjort, på bilden tar hon en sim vända i vattenbaljan efter ett tränings pass. Hundarna jobbar på mycket medans man tränar vallning så dem gillar att svalka av sig. Det svåra nu är att arbeta med Ruth och träna med Ruth. När vi ska hämta in mjölkkorna så vill jag att hon gör det på enklast smidigaste vis, vilket Ruth tycker är alldeles perfekt hon gillar att jobba självständigt.
Också ska vi träna då kommer jag och ska bestämma konstiga (ensligt Ruth) vägar os.v Med det går bra och det är super kul. Hoppas kunna tävla något i sommar :)
Men nu ska jag ta och gå ut med hundarna och förebreda Lovis grejor till dagis imorgon :) 


V 21-22
Hejsan hallå!
Jag har inte glömt bort er, det har varit lite fullt upp nu. Och fint väder och inte en gnutta lust att sitta inne vid datorn. Men nu ska ni få en lite uppdatering om vad jag har pysslat med.  Lovis har varit på dagis som har gått super bra så skönt att hon trivs. Några dagar har hon grinat lite när jag skulle lämna henne. Och vissa dagar har hon inte velat följa med hem. Så det måste ju betyda att hon tycker det är kul. Vi var också på sommarfest på dagis, det var picknick sång och tipspromenad.
Det var knappt att vårbruket blev klart innan det var dags för första skörden ensilage. Det känns som skörden gav mycket, så vi hoppas på bra värden på gräset så att kossorna får fin mat i vinter så dem kan mjölka mycket. Allt är inte riktigt klart än. Först slår man av gräset med slåtterkrossar, på traktorn sitter tre slåtter maskiner med en klippbredd på 9 meter så det går undan att slå av gräset. Sedan kör man med en strängläggare som krattar ihop gräset till strängar och sen är det dags för rundballspressen som gör själva balarna. I år kör vi med blå plast på första skörden. Och med den blåaplasten stödjer vi forskning om prostata cancer. Vi kommer även i år göra rosa balar för bröst cancer. Det känns bra att vi kan hjälpa forskningen en bit på traven. Samtidigt som det ser väldigt fint ut på gården med massa olika färger.
Medans Micke höll på ute i verkstaden så passade jag på att ta med Hercules i skottkärran för lite service. Han fick nya knivar så nu klipper han gräset mycket bättre. Tyckte bilden blev rätt rolig för på traktorn bakom sitter slåtterkrossarna på (ihop fällda) Också lilla Hercules fast dem har samma uppgift trots sin storleksskillnad.
Sara kom hit en kväll och vi grillade massa gott och satt ute på altan och myste hela kvällen. Så härligt med kompis tid, det har gått alldeles för långt emellan gångerna nu. Faktiskt var det första gången som jag grillade för i år. På altan har jag också mina odlingar. Det växer verkligen så det knakar så spännande tycker jag. Hoppas verkligen det blir något ätbart. Men det ser ut som de blev lite trångt. Så jag måste kanske plantera om lite om det ska bli några morötter.
Våran granne är en duktig snickare och jag höll på klura vart jag ska göra av Lovis alla leksaker som hon vill ha utomhus. Och kom då på den briljanta iden, klart hon ska ha en carport precis som vi har till bilarna. Också beställde jag en sån av grannen. Visst blev den fantastiskt gullig? Jag ska åka och köpa lite målarfärg och måla knutarna vita. Också ska jag köpa en står låda där alla  små leksaker kan ligga i. Så slipper dem ligga utspridda det skulle jag inte klara av att se på.
Idag på nationaldagen var det marknad och lite sånt i Kungsgården, och vi vart tillfrågad om vi ville visa upp lite vallning. Så jag och Carina var där och vallade lite bland bilar, leksaker och människor. Riktigt roligt var det och uppskattat av folk. Dem är ju fantastiska våra hundar som trots massa folk och bilar endast har fokus på fåren och föraren. Om ni går in på min instagram (nathalieborgman) så kan ni kolla på ett litet filmklipp när Carinas Darcy vallar i lekparken. Darcy är ju även Ross och Royas pappa :)
Och mitt i allt så har Lovis fått vattkoppor så himla typiskt, så vi missade dopet för Lovis lilla kusin. Så himla tråkig. Jag hann i alla fall till fikat för att ge en liten present. Trodde först Lovis bara hade ett knottbett men eftersom de stora kusinerna har haft vattkoppor nyligen så var det lika bra att vara hemma. Och mycket riktigt nu har hon fullt med koppor. Tack och lov är hon inte så påverkad så jag hoppas att det går över problemfritt.
Men nu ska jag ta och ´hoppa in i duschen och sen dags för sängen!!