(Klicka på bilderna för att se dem större!)
 


Maj 2013

V 19, 20, 21

Ett bra tag sedan ni fick en stor uppdatering av mig här på bloggen, men det har varit riktigt mycket de senaste veckorna. 

Som ni säkerligen har hört talats via media eller på annat håll så har det levererats salmonella smittat foder ifrån en tillverkare i Uppsala till ett stort antal bönder med livsmedelsproduktion här runtom i landet. Vi är en av alla som mottagit detta foder, men vi tror inte att korna ätit utav detta.

Vi fick i alla fall ta prover på kalvar och kor och sedan fick vi resultatet att vi inte var smittade! En stor lättnad, men bara ca en vecka senare fick jag genom våran veterinär reda på att vi var tvungna att ta om proverna då föregående prover blivit för ”gamla” och ett slutligt klart svar kunde inte läsas! Vet ni hur arga, besvikna och ledsna vi blev?! 

Veterinären som lovat skicka proverna direkt samma dag hade inte gjort det. Proverna hade legat i kylen under helgdagarna och skickats under måndagen istället. Riktigt dåligt gjort! Speciellt med tanke på att det handlar om livsmedel i slutändan. Så nu har vi avböjt slakt av kor, transport utav tjurkalvar och klövverkning. Vi inväntar det nya provsvaret.

Massa fina kalvar har kommit till världen. Bland den mesta charmigaste har vi den här lilla vita fina! Visst är hon vacker?

Vi har haft betesläpp både för mjölkkorna och för sinkorna på det andra stället. Men innan släppet så spenderade vi massor av timmar för att gå igenom hagen för korna och fixa till tråden efter denna vinter. 

Massor som var sönder som var tvungen att repareras. 

Denna dag gick vi jätte mycket så tänkte bjuda på en bild på ”gratis” motion vi får i vardagen. Har en stegräknare i telefonen som ör rolig att kika på efter en dag för att se hur långt man gått.

Haft en del veterinärbesök till de kor som haft problem med klövar efter att vi släppte dom på betet. Bland annat en som fått infektion i något sår som blivit en inflammation, samt en klövspaltinflammation.

Klövspaltinflammation är en inflammation som uppstår mellan klövens delar. Så dom har behandlats med penicillin. Övriga kor som haft lite små problem med klövar har jag tagit upp själv i verkstolen här hemma. Mycket smidigt.

Vi har fixat till en egen frys till all råmjölk som vi fryser in. Blir en hel del nu när det kalvat in lite kor. Allt med bra kvalité fryser vi in och sparar till framtida kalvar. Blev riktigt bra med en egen frys till detta.

Inte bara korna har pysslats om. Hundarna har fått sitt första dopp för sommaren.

Spenderade en underbart fin sommarkväll efter mjölkningen vid sjön så att dom fick leka av sig och bada. Så roligt att se dom lyckliga och fria!

Vi har börjat kika igenom lite härstamningsbevis för kor som vi troligen ska köpa här framöver. Vi har ju bara runt 140 mjölkande nu och skulle behöva ett gäng till.

Har varit iväg med jokk, den minsta hunden, på vallhundkurs i Storvik. Dock vallning utav får. Han fattade inte riktigt vad det var för något, men det börjar klicka.

Tänkte bjuda på lite härliga sommarbilder också!

Sen en massa bilder ifrån kosläppet ! Vi hade ca 80 personer som ville vara med och kika när dom släpptes!

En tråkig händelse har vi hunnit med också. Våran första kalvare 726 kalvade dödfödda tvillingar, en pojke och en flicka. Riktigt små var dom. Tråkigt när sånt händer.

Nu laddar vi inför en ny vecka med dräktighetsundersökningar och provmjölkning.

Och vill ni fråga mig någonting så är det bara att skicka iväg era frågor så ska jag försöka besvara dom så gott som jag kan!