Juni 2015


V 23
 Hej!

En vecka i Juni har passerat och vi har haft ca två fina dagar? Vart är sommaren? Förra året hade vi fått in första skörden nu. Det är på gång med första skörden i alla fall lite är slaget hoppas det höll sig fint trots att det kom lite regn.

I veckan har vi tagit ut små kalvarna, så nu är det bara dem kalvar som dricker mjölk kvar inne. Jag och Anna höll på ett skapligt tag med att försöka få ström på den nya kalv hagen det är viktigt med ström på tråden när man släpper ut små djur som aldrig har gått ute med eltråd. Men efter en himlans massa felsökande och omkopplingar fick vi till det och kalvarna kunde få komma ut. Skönt, nu ska vi tvätta klart kalvstallet och sen måla om så att det blir lite ljust och fräscht.

I Fredags kom min kusin till mig och skulle sova över. Så då fick hon såklart vara med lite i ladugården På bilden är det 778 Önska som är nyfiken på den nya människan som kom. I lördags efter ladugården var klar packade vi ihop oss och begav oss till en damm för att fiska och grilla korv. Jag, Micke, Danne och Anna och barnen så klart. Och inte hade då jag räknat med att vi skulle få massa fisk. Men det fick vi massa regnbågar, regnet höll sig undan så det vart en trevlig kväll. Och visst är det väl gott att grilla korv ute i skogen på björkved. Annars är jag inte så förtjust i korv med bröd.

Så igår söndag gjorde jag ett försök att tillaga regnbågen vi fick upp och det vart riktigt gott, jag läste massa reccept men det var mest dill och sådant som jag inte gillar. Så jag tog massa goda grejor och stoppade i fiskarna. Det vart citronpeppar, citron, schalottenlök och citronmeliss. Till det gjorde jag egen potatissallad med rödlök och ärtskidor och så klart en crème fraiche med rödlök i. Mumsigt! Har faktiskt aldrig tillagat fisk som man fiskat upp själv .  Jag frös in några fiskar också, jag kan tänka mig att dem är riktigt goda att grilla, så det får vi prova i sommar!

Jag planterade ut min gurka på altanen också så nu hoppas jag verkligen att solen och värmen kommer så att jag får någon gurka!  
V 24

Hallå och välkommen midsommar veckan!

Ska inte klaga men liiite mer värme hade vi väl kunna fått, jaja det kommer väl :) Veckan har varit fullt upp plus att både jag och Lovis har fått en envis förkylning. Som ni har sett lite runt om, så har det varit massor utav rosa ensilage balar och självklart tjatade jag på Micke att köpa rosaplast till våra balar. Och det gjorde han. Så nu har vi en stor hög med rosa fina balar till kossorna. Och vet ni varför de är rosa? Alla som har köpt den rosaplasten skänker pengar till bröstcancer forskning, är det inte fantastiskt? Läste någon stans att lantbruket bara genom den rosa plasten bidragit med 300 000kr. Då ska också tilläggas att den rosa plasten gjordes bara i "begränsad" mängd och tog slut fort. Hoppas på något liknande nästa år, kanske även blåa balar för prostata cancer??

I veckan har jag även varit till Järbo och mjölkat mina gamla KOllegor, det var lite kris på folk i förstaskörd och semestrar. Det var kul att stå i gropen och mjölka. Och så klart träffa finaste Prinsa och resten av damerna. Ruth var med också och tog in dem från betet hon jobbade på riktigt bra med en himlans envis kviga :) I lördags kom det förbi ett gäng tjejor som hade möhippa och ville prova mjölka en ko. Kul tycker jag, så jag tog upp tre utav våra äldre kossor som är van att bli mjölkad. Våra kvigor som har kalvat in medans vi har haft roboten är ju inte van med händer som tvättar och mjölkar dem. Det är tydligen en riktig snits att få ut mjölk ur en spene för de fick hålla på och prova ett tag innan de fick ut någon mjölk. Dom hade också mycket frågor vilket jag tycker är kul, berätta hur vi jobbar och att det ligger mycket jobb och kärlek bakom mjölkpaketen som står i affären!

Jag har hunnit med och grejat lite på altan, håller på målar på ny bets på räcke och golv på ute delen av altanen. Har en inglasad del och en utan glas där man kan sola och grilla! Jag har golvet kvar så det ska jag gå ut och fortsätta på nu tänkte jag. Måste passa på medans det inte regnar! I veckan är det dags för vallhunds kurs, ska bli spännande berättar mer om det nästa vecka!

Trevlig midsommar på er alla! Och jag hoppas ni äter mycket grädde och jordgubbar till helgen!!
 
V 25

Hejsan!

Ja då har midsommar passerat även detta år. Kallt som vanligt med vi slapp regnet i alla fall! Veckan då? Jo jag skrev ju att vi skulle ha vallhunds träning och det var så att vi hade bjudit hit Viktoria Fornander som tränare. Hon har tränat/ tävlat mycket nöt och är även domare. Hon hade med sig två utav sina fina hundar som hjälpreda under träningen. Så vi var ett gäng med bönder här ifrån som var med, vi hade två riktigt trevliga dagar. Och vilken hund jag har, fina Ruth. Hon skötte sig bra och vi fick mycket positiva ord. Och det är då bra mycket roligare att valla på nöt än på får.  Nöt passar Ruth mycket bättre. Får är ju små snabba saker så Ruth blir gärna lite "yvig" och het medans nöten rör sig långsammare som gör att Ruth jobbar på mycket bättre.
Det krävs ganska mycket självförtroende och pondus hos hunden för att den ska våga och orka flytta runt en flock med kvigor.
Det vart alltså riktigt lyckat, så nu har vi bestämt att vi ska hålla igång och träna vi som var med gärna en gång i veckan. Det är mycket roligare att träna tillsammans! Vi avslutade med att Viktoria visade mig och Ruth hur vi ska börja träna att valla in våra kalvar. För det gäller ju att djuren är vana med hund och vet vad dem skall göra när hunden kommer. Och ju tidigare man börjar vänja dem ju lättare går det när kvigorna blir äldre.

Och sen vart det midsommar, på midsommarafton var Mickes syster Anna här med sin sambo Johan vi grillade och åt så klart jordgubbar till efterrätt och hade det trevligt. Grabbarna drog iväg på fest medans vi tjejer stannade kvar hemma både jag och Anna skulle upp och jobba på morgonen så vi kollade på film och åt ost med kex. Trots att det var kallt ute satt vi på altanen hela kvällen, dock med infravärmen igång. Midsommar dagen grillade vi igen sedan vart det traktor och vagn ut till Hammarby för dans i parken. Det var första gången på jag vet inte hur många år som jag slapp köra traktorn :)

Nu hade jag nog inte så mycket mer för denna vecka! Hoppas nu att vi kan få lite sommar den här veckan så vi kan lägga undan vinterjackan :) 
V 26

Hej!

I veckan har det hänt en del. Vi har fortsatt måla kalv stallet det kommer bli super bra när det blir klart, förhoppningsvis hinner vi klart den här veckan. I tisdags hade vi lite sommar personalfest för alla som jobbar och hjälper till i ladugården. Jag fixade med grillat och glass med massa frukter till efterrätt. Det var trevligt att umgås utan stövlar och ko skit i håret ;) 
Och i fredags då kom han, Herkules! Min gräsklippare :) Vid 18 började vi på installera, jag trodde det skulle ta halva natten, men vid tio tiden började Herkules jobba efter lite krångel med pin koder och grejor. Han har alltså koder och gps och massa krims krams. Men så han jobbar på, trodde han skulle ha mer problem eftersom vi har så mycket grejor i trädgården. Som altan, hallonhäck, träd, buskar plus att han måste gå över grusgången två gånger till två plättar till med gräs. Men det fixar han, vilken bra mannick.
Herkules jobbar på så bra att jag var tvungen att börja rensa grusgången så det blir fint. Det värsta sommar görat måste vara att rensa grusgången, så himla tråkigt och tar sådan tid. Nu hoppas jag Herkules ska fungera felfritt och att han inte rymmer ;)

Hunnit med en träning med Ruth har jag också gjort, vi var samma gäng som tränade sist. Men nu vallade vi på hela gruppen kvigor så det var ett gäng på 15 st. Lite svårare att få dem vart man ville när dem var så många men Ruth skötte det super bra och jag är så nöjd med henne. Vi tränade på lite hämt, fösning och drivning. Det som är lite svårt med att valla nöt är att du ser inte hunden. Så man måste ha lite djurkänsla själv och kolla på djuren så att hunden inte går för tajt bakom djuren. När man vallar får har du ju oftast uppsikt över hunden hela tiden och kan styra och ge kommandon.

I lördags när jag var klar i ladugården åkte jag upp i skogen där jag har fåren för grabbarna hade varit och köpt lerduvor och skulle skjuta. Så jag provade några gånger jag har typ aldrig hållit i ett vapen, kanske att jag skjutit luftgevär någon gång.
Men det var kul och jag träffade faktiskt flera duvor :) Så nu kanske man skulle ha tagit jägarexamen. Skulle behövas om ni kollar på bilden längst ner ser ni björnspår alldeles bredvid min fårhage. Troligen har björnen inte varit hungrig eller så har han blivit skrämd av strömmen i tråden. Så nu är man lite orolig när man åker och ska räkna fåren. Jag skulle inte vilja hitta dem döda och halvt uppätna när jag kommer dit. Eller värst av allt hitta dem halv döda och skadade. Usch hemska tanke, jag håller tummarna att han låter mina får och kossor vara.
Nä nu ska jag nog gå och kolla så att Herkules jobbar på ;) och nu håller vi tummarna för fint väder hela veckan för nu har vi slagit av hö. Och för att få fint hö gäller det att det inte kommer något regn!