(Klicka på bilderna för att se dem större!)
 
Juni 2013

Vecka 23 & 24

Nu är det skördetider! Känns skönt! Detta år lägger vi korv istället för att ta hela skördarna i balar. Det blir som en korv på marken. En lång korv med ensilage och plast över det.
I skrivandes stund sitter jag förkyld. Har precis blivit av med febern , så imorgon ska jag iväg till damerna och sköta om dom igen!

Sedan sist vi hördes har vi hunnit med dräktighetsundersökningar. Dock sämre reslutat än vanligt. Men det visste jag redan på magkänslan. 7 av 12 var dräktiga, samt en osäker och resterande var inte dräktiga. De 5 som inte var dräktiga kände jag på mig och var nästan 100 procent säker på att dom inte skulle vara det. Men jag ville kolla dom med ultraljud tidigt ändå.
Vissa mornar när vi ska till att fösa in kor ifrån betet och öppna upp mjölkgropen ser det ut så här! Många ivriga damer som vill in och mjölkas.

Trots en massa krångel så har vi äntligen fått svar på salmonella proverna! Vi kan pusta ut! VI ÄR INTE DRABBADE! :)
Det är viktigt med hygien i kornas vatten och att deras klövar sköts ordentligt! Ett par gånger i veckan kör vi klövbad så att bakterier försvinner ifrån klövarna som dom kan få, samt att vi gör rent vatten karet på betet dagligen.


Vi har hunnit med och fått lite kalvar. Bjuder på tre stycken bilder när 106 Justina är bara några timmar gammal.

Eftersom hundarna drar på sig mycket skit när dom är med i ladugården , så brukar vi skölja av dom efteråt och sen åker vi iväg och badar med dom efter kvällens mjölkpass. Jokk som ni ser här på bilden älskar det och kan bada hur länge som helst!

1191 kastade tyvärr den 2 juni. Hon hade beräknad kalvning den 16 juli, så kalven kastades 1.5 månader tidigare. Tråkigt, men sånt som händer. En liten tjurkalv. Hon har mjölkats igång ändå, är inte i topp på mängden. Men hon gör det bra ändå.

Var ner på en resa till Nynäshamn där vi kollade på 20 talet kor som vi är intresserade av att köpa. En av de finaste besättningarna vi kollar på enligt mig! Men tyvärr gick dom till ett annat ställe innan vi bestämt oss. Har dock en annan besättning uppe i Jämtland på gång.

Vi har hunnit med provmjölkningen igen. Inte det bästa resultatet, men med sämre kvalité på grovfoder kan vi inte begära så mycket mera.

Jag har gett ett svar på tal i en debatt artikel i arbetarbladet.
 
Här är debattartikeln
http://arbetarbladet.se/torget/1.5937880-jag-valjer-bort-mjolk 
 
Här är mitt svar
http://arbetarbladet.se/torget/1.5949407-smutskasta-inte-min-livsstil-nar-du-inget-vet- 
 
Vi har tingat ännu en valp! Samma föräldrar som Jokk och den lilla kommer att komma våren 2014! Vi behöver en till hjälpreda i ladugården då två hundar inte kommer klara det själv, sen blir ju Zeb äldre med.

Annars har det inte hänt så mycket mera. Full fart varje dag!
 
Nu kommer jag att ta lite sommarlov! 

Men i slutet av augusti är jag tillbaks och berättar om allt som hänt i sommar. 

Ha en riktigt härlig sommar.
 
//Lina