(Klicka på bilderna för att se dem större!)


Juni 2011

Söndag 26 juni

I söndags kom Freerks föräldrar hit. Tyvärr fick de inte deras väskor med från Arlanda. Men efter flera telefonsamtal fick de väskorna tillbaka igen dagen efter. Freerks föräldrar brukar ta med olika saker från Holland som vi tycker om att äta. Så vi brukar till exempel äta choklad strössel på en smörgås. Något vi inte kan köpa här och som vi saknar. Som jag skrev tidigare, älskar Freerks far att köra lilla Deutzen. Lilla Deutzen är en liten (gårds) traktor som Freerk använder till små jobb. I veckan slog Freerk gräs för foder till sinkorna. Sent skördad gräs som ger mycket fint låg näringsfoder är perfekt till sinkorna. Deras behov i sintiden är nämligen mycket lägre än för högt avkastande mjölkkor. Gräset som Freerk slog på midsommardagen strängade Freerks far ihop med lila Deutzen på måndag och på tisdagen blev det väldigt torrt foder som kallas för hö ensilaget. Totalt fick vi ungefär 115 rundbalar. Det räcker nog inte, men det blir någon skörd till i september.
 
Lördag 25 juni

Igår åkte vi till Öregrund. Jag hade aldrig varit där tidigare så det var roligt att upptäcka hur fint det är där. Och framför allt med midsommar (och solen!!) såg det ut som en riktig semsterplats. Till Hedda gjorde jag en krans och den hade hon på sig hela dagen. Hedda tyckte också om Öregrund och satt som en liten drottning i barnvagnen. Väldigt söt. Färjan till Gräsö och Åland går också ifrån Öregrund och det var många som åkte dit. Vi såg flera båtar och en hade även en majstång ombord. Titta hur roligt den såg ut!
 
Tisdag 21 Juni

Eftersom jag var höggravid ifjol hann vi inte med att göra fläderblomsaft men i år har vi bestämt oss att göra mycket fläderblomsaft. Vi tycker mer om blommorna än bären. Blommarna luktar väldigt gott och vi har ett jättelätt recept. Och eftersom Freerk tycker så mycket om att göra saft, så var han helt plötsligt också med i köket och hjälpte till med saften! 

Recept: 
Koka cirka 1,25 l vatten tillsammans med 1,25 kilo socker. 
Tillsätt cirka 20 till 30 fläderbärblommor och ta kastrullen från spisen. 
Skär 2 apelsiner och 2 citroner i små bitar och lägg de också tillsammans med 30gr citronsyra i kastrullen. 

Låt kastrullen vila i ett dygn. . Töm därefter bara kastrullen genom en durkslag och sedan dela upp saften i två rena flaskor. Saften är koncentrerad.

Lätt som en plätt och väldigt gott 

Till slut önskar jag Er alla en väldigt trevligt midsommar! 
 
Söndag 19 juni

Efter de lilla regn vi fick, började åkerbönorna få lite mer fart. Varje dag kollar vi hur de ser ut. Det gör vi eftersom det är första gången vi har sått dem och vi är mycket nyfiken på hur de växer. Anledning att vi sådde åkerbönor är att få in mer eget odlat protein och åkerbönor kan dessutom ge en hög avkastning. Så förhoppningen är att äntligen ska korna mjölka mer eller så sparar vi på dyra foder inköp.
 
Fredag 17 juni 

Varje dag brukar jag kolla sinkorna ute i hagen. Jag kollar om de har vatten och om de kanske har fått en kalv. Jag gör det tillsammans med Bijke och Hedda. Hedda älskar att titta på korna och Bijke........... han älskar att bada i deras vatten. Han skäller mycket när han badar och idag såg han inte att en nyfiken ko kom närmare honom. Efter ett tag tittade han uppe igen och då blev han skrämd. Det var väldigt roligt och även Hedda skrattade högt! 
 
Torsdag 16 juni 

Efter varje skörd får åkrarna extra näring. Det är också viktigt att vi får flytgödsel utkört från brunnen så att vi får den så tomt så möjligt under hösten. Vi får bara köra ut flytgödsel mellan mars och november (om inte finns snö på åkrarna). Och mellan så fylls gödselbrunnen på varje dag. För två år sedan utökade vi gödselbrunnen ordentlig. Jag tog en bild så ni kan se hur stor en gödselbrunn kan vara. 

Ett total lager av 5.500m3. Bilden är tagen för två år sen, då när vi byggde ut gödsellager. Efter första skörden körde Freerk först lite gödning och idag kom Thord Eriksson igen för att sprida ut gödsel på åkrarna. Man skulle kunna tänka att Thord luktar gödsel och att han kanske ser smutsig ut.....men nej, Thord är väldigt fräsch och ren. Han fikade tillsammans med oss idag och även Hedda tyckte att han var fräsch, för att hon satt en stund i Thords knä.
 
Måndag 13 juni

Det var en väldigt fin vecka!! Och som efter varje besök känns det lite jobbigt att börja det normala livet igen. Så jag städade hela huset medan Hedda sov två gånger i 2 timmar. Det var en bra timing och jag hann mycket. Jag tror att Hedda tyckte också att det kände lite tomt i huset. Sedan igår kväll haltar vår katt. Vi vet inte precis vad som har hänt och vi kan inte riktig upptäcka om han har ont eller inte. Vi får se. Katten är ungefär 10 år gammal och han är född i Grekland. Min syster tog med honom när hon flyttade tillbaka till Holland. Där har han bott i flera år och sedan 2 år bor han i Sverige. Han trivs jättebra. På vintern är han framförallt inne men på sommaren är han mest ute. Han ligger framför dörren och jagar fåglar, möss och råttor. Ibland ligger hans matrester fram för trappan.......! Bijke har mycket respekt för katten. Katten heter Poes som vi uttalar för puss. Poes betyder inte mer än katt på holländska. Ikväll skulle Freerk och jag jobba i trädgården. Och precis när vi kom ut började det regna. Efter flera dagar av hopp fick vi till slut också regn på våra åkerbönor! Hoppas att det kommer mer i natt!
 
Lördag 11 juni 

Hedda fick åka med till Uppsala och tyckte att det var roligt att shoppa. Hon försöker att få tag på kläderna som hänger eller så tittar hon gärna en stund i spegeln. Andra barn är också en favorit. Helst klappar hon dem. När vi hade lunch var det någon som spelade gitarr så Hedda svängde i barnstolen. På kvällen fick min vän, Puck, köra i telescope lastaren och jag körde henne i traktorn. Hon tyckte att det var väldigt kul och jag tyckte att det var så roligt. Aldrig i livet hade vi kunnat tänka oss tidigare att vi skulle köra en traktor tillsammans!! I Holland brukade vi cykla tillsammans genom Amsterdam så det var väl lite annorlunda idag!!
 
Fredag 10 juni

Idag ska våra danska kompisar lämna oss igen och ikväll kommer en av mina holländska vänner. Min vän har bott i USA i flera år men bor nu igen i Amsterdam. Så det är första gången att hon kommer till oss. Jag har träffat henne flera gånger mellan när jag varit i Holland och jag har varit en gång hos henne i Boston. Så vi har haft mycket kontakt men jag tycker att det är jättekul att hon nu kommer till oss så hon kan få en bild av mitt liv här i Sverige.
 
Torsdag 9 juni

Jehan hjälpte till med mjölkningen i morse och efter frukosten flyttade Freerk och Jehan några sinkor till en annan haga. Bijke hjäpte till med valla korna mellan grindarna och vi blev jättestolta, han var så duktig!! Visst var det ganska varmt för honom så efter jobbet fick han bada. Willem fick sitta och köra i traktorn och efteråt vilde han bara sitta i traktorn tillsammans med sin pappa.
 
Onsdag 8 juni 

Igår fick vi våra kompisar på besök från Danmark. Jehan är Freerk´s bästa kompis som bor tillsammans med Tina och Willem. Tina är danska och Willem är deras son. Han är drygt 2 år och talar danska och nederländska. Det är en bra förbild för oss eftersom det är meningen att Hedda kommer att tala både nederländska och svenska. Hemma pratar vi holländska med varandra. Willem har jättelätt att byta språk och prata både med sina pappa och mamma. Det är otroligt hur barn kan anpassa sig och hur fort de kan lära ett annat språk. Egentligen skulle vi åka till Furuvik i Gävle men Freerk var tvungen att mjölka själv idag så det blev att bada i Björklinge. Vattnet var inte riktigt varmt men Hedda tyckte att det var skönt att gå i vattnet. Vädret är verkligen fantastiskt så vi får också en semester känsla. Vi är mycket ute och Hedda är glad med Willem som kompis. Hon tittar hela tiden vad han gör och följer honom med blicken. Efter lunchen brukar alla danska barn sova i en stor barnvagn. De tog med den och det ser jättesöt ut när han ligger och sover i vagnen.
 
Måndag 6 juni

Igår var vi på Jerry Seinfeld in Globen!! Jag har aldrig varit där tidigare och blev överraskad hur stort det är. Vi satt ganska högt upp men kunde se allt bra på den stora skärmen som hängde bredvid podium. Jerry Seinfeld är en Amerikansk stand upp comedian. Han hade en egen show i USA och sista avsnittet sågs av 76 miljon Amerikaner. Och idag var där många svenskar som skrattade. Vi fick nya energi och glömde hur trötta vi var! 
 
Lördag 4 juni 

Inatt kom Freerk in vid klockan 3.00 och började mjölkningen vid 6.00. Stackars Freerk! Men oj, det känns så skönt att allt är klart!!! Det känns jättebra att fodret ligger på backen!!!!
 
Fredag 3 juni 

I morse kom korvpackmaskinen som kan göra ensilagekorven. Innan skörden är det alltid spännande att se hur mycket gräs det finns på åkrarna och vi försöker gissa hur lång korven kommer att bli. Idag var det för mycket ljud och damm på backen för att vara ute men när jag cyklade med Hedda (för första gången) var hon väldigt intresserad och ville se allt som hände. Som sagt kom hacken på åkrarna idag och hackade gräset och sprutade det direkt i en stor vagn bakom maskinen. Freerk hämtar vagnen med gräset och tippar det på backen så att en stor lastmaskin kan lasta allt i packmaskinen. Så det är mycket jobb och flera olika maskiner. Varje gång är det spännande om allt kommer att bli bra och att ingen maskin pajar. Om det händer kan det kosta mycket tid och pengar.
 
Torsdag 2 juni

Medan jag skriver, sitter Freerk redan sedan flera timmar i traktorn. I går kväll bestämde han att det var dags att slå! Det betyder att Freerk slår alla åkrarna själv idag och att någon annan kommer med en strängläggare som samlar ihop gräset. Och imorgon kommer en självgående hack som hackar gräset. Så jag tror att Freerk kommer in sent! Men han tycker jättemycket om att slå och han älskar sitta i traktorn hela dagen. Och Bijke får vara med hela dagen. Han tycker att det är jättekul och är väldigt uppmärksam. Han är mest intresserad av rävarna som kommer ganska nära. De jagar bland annat efter möss i gräset. När Bijke kom hem på eftermiddagen var han helt slut och kunde han bara dricka vatten och sova....
 
Onsdag 1 juni

I morse var vi på auktion på Gisselbo gården. Gården ligger precis norr om Månkarbo. Jan och Karin Lunden har varit leverantörer till Gefleortens i 40 år men nu blir de pensionärer. Vi ville gärna köpa en klövverkstol så att Freerk kan verka korna som behöver akutbehandling. Men tyvärr blev det inte våran.... Men det var roligt att åka till en auktion. Jag har aldrig varit på en auktion tidigare. Och det var många andra som tyckte att det var roligt att åka dit..... auktionen blev väldigt välbesökt. På eftermiddagen släppte vi ut 5 sinkor och de var förvånad att vi promenerade förbi dem. När jag kollade åkrarna som blev sådd i förra veckan såg jag redan ett grönt sken på åkrarna.