Juli 2015


V 27
 
Hej!

Nu kom värmen och det rejält ;) man ska absolut inte klaga. Meeen det är jobbigt när det blir så varmt och man måste jobba med stövlar och långbyxor man blir så himla skitig om man går i ladugården med shorts på sig. Damerna har gått in när det har varit som varmast ute. Så jag har passat på att ryckta och klippt lite svansar medan dem var inne.

Fåren trivs och har det gott uppe på betet, dock hann dem inte med att äta allt gräs i deras hage så Micke var och slog av det så nu har vi pressat hösilage så får dem gräset i vinter i stället :) Micke fick vara kalv taxi en dag, så klart passar kossorna på att kalva när man har något planerat och ska bort. Men med lite kalvtaxi hjälp så hann jag precis klart. Hade en bokad tid hos veterinären i Gävle med Ruth hon fick sin vaccination och blev ögonlyst. Då kollar man dem olika delarna i ögat med en special lampa så att hunden inte har några ögonsjukdomar. Och allt såg fint ut på Ruth, skönt.

På sista bilden ser ni en förstakalvare (tror  jag) som står i kvällssolen uppe i Järbo när jag och Ruth skulle hämta dem för kvälls mjölkning. Så jag har hunnit dit någon gång och mjölkat också :) Dem har börjat att mjölka tre gånger igen så sista mjölkningen börjar man runt 21.00 lagom hemma till midnatt. Och Ruth är såklart också med, tänka sig så smidigt det går när Ruth hämtar hem dem går mycket fortare än om man själv skulle spinga runt och jaga in alla damer ;)

I Fredags fick vi in massa fina rundbalar hö till hästarna också, skönt! Man liksom pustar ut lite när höt står under tak. Kalvarna har också fått sitt hö. Så nu håller vi tummarna att vi får en riktigt bra andra skörd så att vi får in foder så att det räcker hela vintern.

Nä nu måste jag börja göra något vettigt för idag! 
 
V 28


Hejsan!
 
Ännu en vecka har passerat, vad har vi pysslat med då?
 
Målningen inne i kalvstallet har fortsatt och nu har vi bara tråkiga fönster kvar att måla. På bilden ser nu hur fint det blivit. Nedre delen på väggen var brun tidigare. Så med grått istället vart det mycket ljusare och fräschare. Så nu hoppas vi att kalvarna kommer trivas här inne.
 
Kalvarna har fått nya gröna snygga napphinkar, någon ny modell som ska vara mycket lättare att diska och göra rena. De gamla hinkarna måste man skruva isär och plocka isär många delar på för att göra ren och dessa ska vara mycket enklare, så vi hoppas på det. Man matar ju kalvarna med mjölk två gånger om dagen så är man inte noggrann med disken blir de snabbt äckliga.
 
Gjort 5 liter flädersaft har jag också hunnit med, sist jag var till Järbo och mjölkade passade jag på att plocka en kasse med fläder. Väldigt enkel saft att göra och god!! Och nu har jag förhoppningsvis hittat en fläderplanta som jag ska ut och plantera senare idag. Det hade varit perfekt med en egen fläderbuske, de är ju så fina medans dem blommar. I lördags var vi iväg till Valbo på 30 år fest med mat och dans. Drack rosa drinkar och hade det bra. Lovis sov hemma hos sin mormor och morfar för andra gången vilket gick super bra.
 
Ni har väl inte missat att 15-16 Augusti mellan klockan 10-15.00 är det öppen gård hos mina KOllegor ute i Järbo. Har ni ingen för er tycker jag absolut att ni ska åka dit, kanske får ni se min favorit Prinsa? Ni kommer nog få träffa mig och Ruth också vi kommer var där och ta in kossorna till mjökning. Jag och Ruth har ju mjölkat några pass där nu så alla kossor börjar vänja sig vid Ruth och bli vallad. Det blir tredje sommaren vi mjölkar där nu så Ruth vet vad hon ska göra och vart kossorna ska någonstans. Under vintern är det inte så ofta jag behöver använda Ruth, så till våren/sommaren är det alltid ett gäng
med första kalvare som inte är vana med vallhund som måste lära sig att man faktiskt flyttar på sig när hunden kommer, de flesta flyttar sig men ibland kommer det någon envis som gör motstånd och går mot hunden kanske till och med springer emot hunden. Då måste hunden vara cool, ha is i magen inte bli skrämd och markera med ett försiktigt bett i mulen. Oftast behövs det bara en gång. Och det är inget som skadar kossan såklart.
 
Nu ska jag ta och gå ut en sväng och kolla vart jag kan plantera min fläder planta!
 
Förresten vill ni se mer bilder eller kanske en filmsnutt när Ruth vallar? Eller när Hercules klipper gräsmattan?
Då kan ni följa mig på instagram:  NathalieBorgman
 


 
V 29

 Hej mitten på Juli!
 
Jag var upp och vallade lite på fåren en dag i veckan, då slog det mig att mina napplamm är nu över ett år gamla. Kommer ni ihåg förra året när de kom och bodde i Ruths hundgård? Och fick följa med mej till ladugården på dagarna eftersom de måste dricka mjölk så ofta. Nu är de båda stora och fina. Den som är vit är ju en bagge, men eftersom jag ville behålla honom så fick han bli kastrerad då jag inte vill ha några lamm.
 
Vad har mer hänt i veckan då? Damerna har varit helt hopplösa att gå i roboten så vi har föst kor mest hela tiden. Också som ett brev på posten fick en dam mastit (juverinflammation) tack och lov var det inte Auerus. När de mjölkar mer sällan än vanligt så har de lättare att få mastiter. Så nu har hon fått lite smärtstillande och penicillin så nu skall hon bli bra igen. Vi tror att det är kossornas kraftfoder i roboten som har gjort att de inte är lika sugna på att gå dit. Det har varit en annan konsistens nu. Så vi hoppas att det löser sig snarast möjligt.
 
Så vi tog tag i att ta massa mjölkprover också på de kossor som roboten har sagt har lite högre celler än vanligt. Så om någon dag får vi nog svar hoppas Auerus har hållt sig borta från damerna. Andra skörden är i full gång, om inte redan klar kanske nu när jag sitter här och skriver. Det vart mycket balar och fin kvalite, toppen bra :) Dock tog den rosa plasten slut så nu blir det vita vanliga balar på det som är kvar.
 
I Lördags var vi ut och åt, vi åkte till Gävle och åt på Sky Bar eller Fullriggaren kanske det hette? Minns inte. utsikten vägde upp maten, så det var trevligt. Dock var vi där för sent så köket stängde så vi fick ingen efterätt, typsikt ;) Vi har också haft våran avelsrådgivare på besök och bestämt tjurar till kossorna som ska semineras framöver. Vi gjorde även en exteriör bedömning på ett gäng kvigor. Man bedömer kvigorna när de har fått sin första kalv, så får man mycket lättare att hitta en tjur som passar henne allra bäst.
 
Nä nu vaknade Lovis från sin powernap så nu ska vi väl hitta på något :) 
V 30


Hej!!
 
Slutet på Juli redan, vart tog sommaren vägen? Tiden går så fort.
 
Damerna i ladugården ligger fortfarande på lat sidan, kanske de har tagit semester? Trots att de inte går som man önskar i roboten så håller dem mjölkmängden skapligt ändå. Andra skörden vart riktigt lyckad mycket balar, himla bra. Nu hoppas vi på en bra tredje skörd också. Och spannmålet såklart! Veckan har gått så fort, minns knappt vad vi har gjort för något ;)
En vallhunds träning har vi hunnit med på "grannens" kvigor. Ruth gick bra, kvigorna var något sega så hunden fick jobba på för att få dem i rörelse. Flyttat runt lite djur har vi gjort. Tjuren har fått lite nya kvigor att betäcka.
 
På första bilden ser ni 177 (svart) och 216 (röd) förra året fick båda tvillingar, vad tror ni? Får båda tvillingar i år igen? 177s tvillingar förra året var ju tyvärr döfödda och kom 1 månad för tidigt. Men två kvigor efter henne hade inte varit fel, hon är snäll, snygg och mjölkar på bra. 216 den röda hade också en tvilling 215. De två var precis nykalvade när vi tog över driften.
De hängde för det mesta tillsammans, båda var lika långsamma upp till mjölkning. Och en utav dem jag tror det var 215 var lite tråkig att mjölka hon små sparkade och ville inte stå still. Antagligen var det inte så farligt, men när man då var nybörjare och knappt hade hanterat kossor innan så var det lite läskigt när de inte stod still ;) 215 fick Auerus så hon finns inte kvar längre.
 
Jag har varit till Järbo två kvällar och mjölkat också, det har gått bra. Lite motigt är det att åka hemifrån runt 20.00 på kvällen, men väl där slår jag på musik i mina Peltor. Då är det avkopplande och skönt att ställa sig i gropen mjölka lite, prata lite med damerna och ibland händer det nog att jag sjunger en trudilutt för dem ;) tänkte faktiskt på det sist jag var där när jag sjöng någon refräng, tänk om det kommer någon? Då lär de ju tro att pigan fått fnatt, eller när det kommer in någon utav favoriterna i gropen och jag pratar fjolligt med dem ;)
 
Ni har väl inte missat artikeln i Expressen som Paulina från mittlivsombonde.se har skrivit? om inte annat gå in på hennes blogg och läs. Jag har läst hennes blogg ett tag, de är ju i våran ålder och har också nyss fått sitt första barn och är bönder.
 
Läste just en sorglig artikel på Facebook, travhästen Järvsöfaks ska snart tacka för sig då han har ett ligament i höften som inte går att "laga". Vilken häst de är, 21 år gammal nu. Han har tjänat in runt 42 miljoner. 201 segrar av 234 starter, helt otroligt!
Världsrekord och runt 900 avkommor.  Min häst Moa har faktiskt samma linjer som Faksen. Järvsöfaks farfar Troll Jahn är min Moas morfar! Japp nu fick ni lite onödigt vetande också!
 
Nu ska jag ta och plocka fram en chokladbit och hyra senaste Johan Falk filmen!

 
V 31
 
Hej!
 
Augusti är redan här, dom säger att vi ska få fint väder nu. Så vi får väl hoppas det!
 
Vi har haft lite "kalv" vecka. Fixat och grejat med kalvarna då det snart är ett gäng med kor som ska kalva.
Så ett gäng flyttade vi ut till resten som går ute. Ett gäng har vi börjat vänja av vid mjölken och nästa gäng fick flytta från ensamboxarna till en gemensam box. Eftersom vi inte riktigt är klar i kalvstallet så har vi lite platsbrist. Men vi löser det på
bästa sätt. Sinat av lite kossor har vi också gjort, det innebär att man mjölkar dem mer sällan för att få dem att sluta producera mjölk så att dem inte får ont i juvret medans dem har sin två månaders semester innan kalvning .
Förresten ni minns 211 som åkte på en kraftig kalvningsförlamning som veterinären var ut till tre gånger och gav kalcium i blodet? Hon vart riktigt pigg och på topp så nu har hon mjölkat över 40kg/dag ett bra tag nu :) Fina duktiga tjejen.

Jag och Ruth var ut och plockade blåbär en kväll, det fanns massor. Fick ihop 3 liter på 40 minuters plockande dock tog det 3 timmar att rensa. Men nu har jag blåbär i frysen tills i vinter när man blir sugen på en blåbärspaj eller smoothie.
Ser ni första bilden, 221 och 232 säger nog högt i kör "Nä det var absolut ingen utav oss två som puttade ner din skitskrapa i skiten ;)" Tagit en ridtur har jag också gjort i veckan. Mycket pyssel innan med min gamla häst, han fick schamponerade fötter och fint lack på hovarna. Och ett nytt schabrak som jag inte kunde motstå när jag var in på Granngården i veckan, det är svart med silver och massa blingbling på. Såklart min gamling ska bli lite bortskämd. Ruth fick följa med hon också, det gäller att ha lite koll på henne så att hon inte börjar valla. För jag vill absolut inte att hon ska valla hästar. Då blir hon inte långlivad, våra
ston kan vara ganska elaka mot nya saker i hagen.
Och på sista bilden ser ni fina 275 Dagny, en kviga som ska kalva inom snar framtid. Efter min favorit ko 178 som var lika snäll som hon var stor!  Ni kommer väl ihåg att det är Öppen Gård hos mina KOllegor i Järbo 15-16/8!!
Nu ska jag hoppa in i duschen och åka till Ikea och köpa lite syltburkar ifall jag skulle få för
mig att göra blåbärssyt :)