Juli 2014

V 28

Måndagen var jag i Järbo och mjölkade på morgonen sen på förmiddagen var jag iväg och tränade ett riktigt bra men svårt pass vallning med Ruth. Som vallhund är Ruth snabb och lite för ivrig i vissa situationer speciellt när vi vallar får. Ruths bästa egenskap inom vallningen är hennes balans, ska försöka förklara på ett enkelt vis. Om jag går sick sack på en åker, eller längs en krokig väg så har Ruth full koll på att alla får är med och följer mig, det vill säga hon balanserar fåren mot mig. Men nu skulle vi jobba på att träna ur balans som också behövs, vi fick kämpa på men jag är alltid lika nöjd över min hund. Vi tränade även på att ta in fåren i en fålla, vilken gick galant. Det momentet ingår i Vallprovet som jag och Ruth tänkte gå i slutet av sommaren.
Veckan har rullat på och jag har mjölkat mycket i Järbo då ägarna har varit på semester. Allt har flutit på där ute, annars brukar det alltid hända något när man är själv och ska sköta allt. På lördag morgon när jag kom hade det precis kommit en rejäl kvig kalv. Mamma ko var duktig och skötte allt själv. Kalven var pigg och kry och drack upp en hel flaska råmjölk i ett svep, då blir man glad.

I Lördags var vi bjudna på 18 och 20 års fest hos granngården, mycket god mat och trevligt sällskap. Kom i säng runt ett tiden på natten så när klockan ringde 04.15 på söndag morgon var man inte allt för pigg men en stor kopp kaffe så löste det sig. Vilade lite mitt på dagen innan eftermiddags passet i ladugården. Gjorde klart min fläder saft idag, riktigt god och svalkande blev den och så himla enkelt att göra.

Nu ska jag ut och ge lammen kvälls mjölken. Har inte presenterat mina två små flask lamm som kom till mej förra helgen, deras mamma var tvungen att avlivas och jag fick frågan om jag vill ta hand om dessa två. Och självklart gör jag det, den vita är en bagge och den svart är en tacka. De får bo i Ruths hundgård eftersom hon aldrig sitter i den så är det perfekt. Dom vill ha mjölk många gånger om dagen än så länge, när dem blir större får de flytta upp till resten av fåren.

Och imorgon är det Måndag och jag har äntligen en efterlängtad sovmorgon och har bara ett mjölkpass på eftermiddagen hos våra egna kossor :)
 
V 29

Hej!
Veckan har bara sprungit iväg, ungefär som vanligt ;)
I Måndags var jag och Ruth iväg till Carina och tränade igen, hon hade satt upp en hel VP (vallhundsprov) bana, vilket gick galant. Och jag blir lika förvånad varje gång hur duktig min hund är. Vi är riktigt taggade nu, dock har vi inte hunnit tränat så mycket själv i veckan, mer än när mina egna får har varit på rymmen. Tanken nu är att jag ska anmäla oss på prov/tävling i mitten av Augusti så jag hoppas det flyter på fram tills dess.

Den här veckan har jag bara varit hos våra kossor och mjölkat, istället har jag hunnit med att vara lite barnvakt åt min kusin, så vi var iväg till badet i Storvik och till och med jag hoppade i och simmade lite. Hon var även med mig i ladugården någon timme, så jag fick hjälp med att strö åt kossorna.

Tröskan har också blivit fram plockad, tvättad och putsad på. Det står inte på förens det är dags att tröska all spannmål. Vi är ju KRAV certifierade och ekologiska så våra kossor äter bara mat som kommer ifrån gården. Ensilage, krossat korn och krossade ärtor (gula ärtor) är vad kossorna äter varje dag, och nu går de ju även ute och betar gräs. Ärtorna är det kossorna får i roboten och som mängden varierar på enskild ko beroende på hur mycket hon mjölkar. Hela helgen har jag spenderat i ladugården. I Lördags när jag kom ner på eftermiddagen så gick inte skraporna i skrapgångarna. Det visade sig att en lina hade tvinnat upp sig, självklart den krångligaste att byta. Så jag och Danne höll på trixa med det i någon timme (tur vi hade reserv lina hemma) men vi fick fart på dem till slut och lortig vart vi ;)

Idag (Söndag) kom mjölkbilen på morgon, en aningen sent. Så jag vart klar riktigt sent idag. När mjölkbilen kommer så diskas tanken och roboten automatiskt vilket tar 40-50 minuter och när det är klart måste man se till att ha ett gäng kossor redo till roboten. För efter 90 minuter startar mjölktankens kylning och då måste det finnas mjölk i tanken. Medans allt diskas brukar jag passa på att åka hem och äta frukost :)

Mjölkade också 221 som ska gå i sin (semester innan kalvning) , med gamla anläggningen.Så på bilden ser ni hur vi mjölkade förr, två tunnor, så vi mjölkade 4 kor åt gången. Dessa tunnor krånglade med jämna mellan rum och när man nästan hade mjölkat klart och tunnorna var fulla i mjölk var de riktigt tråkiga att dra runt på. Så vi är nöjda att vi slipper dessa tunnor nu! 221 på bilden hon är våran största ko i ladugården och väldigt snäll och rolig. Hon brukar stå åt fel håll i liggbåsen och kolla runt på dem andra, och fråga mig inte hur hon hamnar åt det hållet, hon måste backa upp i båset, för med hennes storlek borde det vara omöjligt att vända på sig.

Nu ska jag gå och taktik snacka med Ruth, för imorgon ska vi till Carina och träna igen! Tack och God Natt!

 
 
V 30

Veckan som gått har varit varm, varm och jätte varm.Varken vi människor eller kossor orkar prestera på topp. Våra kossor vill inte vara ute så dem ligger mest inne i ladugården och tar det lugnt, går ut och betar en sväng några gånger under dagen. Helt förståeligt det var flera dagar tempen stod på 30-32 grader i bilen.

Ruth hjälpte till en dag och ta ut två sinkor på bete med resten av kossorna som är i sin. Hon skötte sig fint. Våra mjölkkor är inte vana vid vallhund så det är perfekt att ta några åt gången för att i framtiden få mer nytta av att jobba med hund. Jag och Ruth har mest tränat lite på våra ungdjur. Ungdjuren går på bete hemma hos oss i Åshammar så när jag byter bete och gör rent vatten karet så är Ruth med och hjälper till. Däremot på den andra gården jag jobbar, deras kor är vana med vallhund så där är Ruth med när det behövs och hämtar hem dem för mjölkning och förflyttning mellan olika beten.

Andra skörden med ensilage är klar sen en vecka tillbaka ungefär. Vi fick in mycket balar för att vara en andra skörd, vilket känns skönt inför vintern. Blir ingen foderbrist i år. Nu några dagar har jag sköljt kossorna med vatten så dem får svalka sig lite, vissa gillar det och står kvar och njuter, medans andra inte alls gillade att bli blöta :)

I Fredags var jag hem till en kompis på kvällen som bjöd på mat, vi fick grillat och till efterätt fick vi en helt fantastisk kladdkake cheesecake med jordgubbar till. Vi spelade kubb och snackade skit, himla trevligt.

I Lördags skyndade klart i ladugården och tvättade bort det mesta av kolukt, sedan tog jag traktorn och skjutsade ut ett gäng till Valbo där det var Maskinringsfest. Själv var jag så slut och trött så jag åkte hem och sov 11 timmar den natten, väldigt välbehövligt. Det är ungefär lika mycket jag snittar på 3-4 nätter i vanliga fall.

I Söndags var jag ledig, första dagen på jag vet inte hur länge :) skönt. Vid två tiden åkte jag och Micke in till Sandviken, LRF hade fixat så att vi skulle få åka Emma båten. Så vi åkte ut till en ö i Storsjön och fikade, riktigt trevligt och fint. Det fanns en himlans massa olika öar i Storsjön som man aldrig har tänkt på eftersom man aldrig är ute och åker båt. På kvällen kom en kompis förbi och vi åt grillad kyckling och sallad och efterätt så klart!

Nu med robot så får vi ganska mycket information om hur kossorna mjölkar, mängder, tider, avikelser m.m. Vilket är intressant att sitta och kolla. Det är ett speciellt program som hör till roboten som vi har på datorn i ladugården. Man kan även koppla upp sig från telefon eller Ipaden när man inte är i ladugården. Lite rolig info kan tex vara. Mjölkhastighet, där kan det skilja sig rätt mycket mellan olika kor. Snabbast i ladugården är våran 229 som i snitt mjölkar 2,4 kg mjölk/min och våran långsammaste är 233 och hon mjölkar 0,9 kg mjölk/minut. 233 hoppas vi blir bättre efter hon fått sin 2 kalv och går in i nästa laktation. Hos oss som inte har en någon stor besättning är det inget större problem att ha någon ko som mjölkar långsamt. Men har du fullt med kor i roboten vill du inte ha långsamma kor, det tar för lång tid i roboten.
Nä ni, nu är jag ledig resten av dagen, ska bli skönt har mycket att pyssla med hemma. Men först ska jag hoppa in i duschen och åka in till Sandviken och försöka leta på en plast pool till Ruth som hon kan ha på gården, hon trivs inte heller i den här värmen.


 
V 31

I lördags förmiddag hade jag med min mamma i ladugården, kul med lite sällskap. Och när vi skulle till och kolla sin kossorna så hade 216 kalvat, inte bara en kalv utan tvillingar. Hon själv är också född tvilling så det kanske går i arv. Det vart två tjur kalvar, vilket var tur, för när tvillingar föds och det blir en av vadera kön alltså en kviga och en tjur så är det 90% sannolikhet att kvigan är steril. Efter lite pyssel med att få på djurvagnen efter traktorn så fick vi tillslut hem alla tre. Hon hade varit duktig och skött allt själv. Hon kalvade ute på betet, jag såg inga tecken när jag var och kollade till dem på fredag kväll, men hon kalvade några dagar för tidigt.

När vi är krav så har vi lite andra regler än en konventionell besättning när det gäller kalvar. Våra kalvar får/måste gå med mamma i minst 24 timmar så när dem är nyfödda får de gå tillsammans i en halmad kalvningsbox. En konventionell besättning tar man oftast kalven så fort den är född. Våra kalvar får också dricka hel mjölk (riktig ko mjölk, inget pulver) i 12 veckor. Konventionella besättningar har som regel att deras kalvar ska dricka mjölk i 8 veckor. Så våra kalvar får alltså mjölk en månad längre.

När sedan kalven har gått med mamma så får den flytta till en ensambox där den får stå i ett par dagar tills man ser att allt funkar bra och kalven är frisk. Då får kalven flytta in i våran "ungdjurs ladugård" där dem går i grupp först på bädd med torv/halm och sedan i mindre liggbås när den vuxit och blivit större. Grupperna varierar i storlek beroende på hur mycket kalvar vi har. Mellan 3-6 st i varje grupp ungefär. Just nu har vi mycket kalvar 14st som dricker mjölk. Alla får 3 liter två gånger om dagen. Så just nu går det åt 84 liter mjölk varje dag :) När kalvarna är avvanda från mjölk så får dem flytta, nu på sommaren kommer dom hem till mej i Åshammar och går på bete. Och under stallperioden får dem flytta till våran andra ladugård där vi har alla ungdjur.

I lördags var vi bjudna på 80 års fest (två 40 åringar) där serverades det hel grillad gris och potatis. Brukar inte vara så förtjust i gris men det ´var faktiskt helt okej, jag såg till att jag fick en bit av filén. Jag är rätt kräsen när det kommer till mat ;) Kvällen fortsatte med vinst för mej och Micke i tipspromenad, med lite fusk ;) Hemma igen runt halv två på natten, så en ledig Söndag passade riktigt bra. Pysslade hemma och jag och Mamma tapetserade nästan klart mitt kök, blir ljust och fint :)

Nu har jag bara varit hemma en snabbis, ska kasta i mig lite mat och mata mina får och lamm sen ska jag vidare till Järbo och mjölka. Tog lite extra lång tid på FM när det var två nykalvade kor som skulle mjölkas då en utav dem skulle gå i roboten för andra gången.

Håller faktiskt tummarna nu för lite regn, det är ju läskigt det som brinner i Sala. Hela lördag EM var Kungsgården täkt av rök och brandlukt, hoppas verkligen dem får hejd på det.