Janneke Brink & Freerk Boersma, Månkarbo

 


Hur stor skillnad är det mellan jordbruken i Holland och i norra Uppland? Freerk Boersma och Janneke Brink på Nyväga gård i Månkarbo vet.

– Det är mer specialiserat i Holland, svarar Freerk. Där hyr man in maskiner och personal när man behöver dem. I Sverige har vi egna maskiner och är själv med och arbetar i hela kedjan.
Här behöver man vara duktig på många olika saker.

Att Freerk Boersma från Holland hamnade i Månkarbo beror på en kombination av tillfälligheter.
– Jag studerade 3 månader vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Vi hade en familjegård i Holland men jag ville prova mina egna vingar. Jag fick möjlighet att kunna köpa en egen gård och tittade på gårdar både i Danmark och runt Uppsala som jag ju kände till. Den här gården i Månkarbo passade bra.
– Det har hänt mycket här på gården sedan 2007 när jag köpte den. Vi har bland annat byggt ut ladugården och ett nytt mjölkstall. Nästa projekt är att renovera bostadshuset.

På gården finns 145 mjölkkor och ungefär 120 ungdjur. De har två heltidsanställda varav en kör en del på entreprenad. Freerk sitter även i styrelsen för Gefleortens Mejeriförening.
Att arbetsterapeuten och vård- och hälsovetenskapsutbildade Janneke bor tillsammans med Freerk och arbetar på gården, är ännu en tillfällighet.
– Jag hade precis avslutat min utbildning och kände att jag ville ta chansen att uppleva gårdslivet innan jag skulle börja med ett forskningsprojekt. Så jag frågade runt bland mina kompisar om någon kände till någon gård eller liknande där jag kunde vara ett tag. Efter tre månader här hos Freerk åkte jag hem till Holland, sa upp jobb och lägenhet och flyttade hit på riktigt.
– Nu har vi tre barn tillsammans och vi har många idéer om hur jag vill utveckla vår gård.

– Jag gillar att guida barnfamiljer på gården, säger Janneke. Jag tycker det är viktigt för förståelsen att de får se levande djur och vad som händer på en gård. I min lilla gårdsbutik, som jag vill utveckla ännu mer, säljer jag skinn och kött från våra får, gårdens salladsost och ostkakor, men även miljövänliga leksaker och varje höst har vi självplock av sockermajs.
– Det är så mycket livskvalitet med att leva så här. Jag har alltid känt att barnen ska få växa upp med en stor frihetskänsla, här på gården händer saker som många andra aldrig kommer att uppleva.

– Vi har gjort ett väldigt bra och medvetet val att flytta till Sverige för att driva en gård, konstaterar Freerk.
– Vi känner ett stort ansvar men också en stor frihet. Utmaningen är att hitta balans mellan familjelivet och gården.
 

Namn: Janneke Brink och Freerk Boersma
Ålder: Janneke 37 år, Freerk 36 år
Familj: Tre barn, 6, 4 och 2 år, vallhunden Bijke, gotlandsfår och höns.
Gård: Nyväga gård, Månkarbo
Fritid: Semestra i Sverige, åka till Holland, yoga, barnen
Alternativt yrke: Konsult inom jordbruk (Freerk). Vill ha en jättefin leksaksbutik med träleksaker samt en yogastudio (Janneke).