I mejeriet
(Klicka på bilderna för att se dem större!)![]() |
![]() |
![]() |
||
Här anländer tankbilen till tankhallen på mejeriet. Mjölken ska nu börja att pumpas in i de stora tankarna som kallas silos. | Så här ser de stora silostankarna ut. Gefleortens har 4st silosar som rymmer 50.000 liter råvara. | Mjölken pumpas in i mejeriet från silostankarna. Där värmebehandlas den, sk pastörisering, för att döda bakterier från mjölken. | ||
![]() |
![]() |
![]() |
||
Där sker även en separering. Där skummjölk och grädde skiljs ifrån varandra. Bactofugen arbetar efter samma princip som separatorn. Fast med uppgift att frånskilja bakterier. | I processrummet överblickar operatörerna vad som sker i anläggningen. Processrummet är bemannat dygnet runt sex dagar i veckan. | För att tillverka syrade produkter, dvs filmjölk, yoghurt, creme fraiche, gräddfil mm, krävs ytterligare en värmebehandling och eventuellt en höjning av mjölkens torrsubstans halt. | ||
![]() |
![]() |
![]() |
||
I tankarna förvaras produkterna, antingen så förpackas de direkt eller så tillsätts kulturer så att mjölken blir fil, yoghurt, gräddfil eller creme fraiche, sk syrade produkter. | Det finns ett antal tankgrupper på mejeriet, där de färdiga produkterna förvaras innan de förpackas. | För dryckesmjölken finns stora tankar som rymmer upp till 20.000 liter. Dessa används då mjölk förpackas måndag - lördag. | ||
![]() |
![]() |
![]() |
||
Ventiler styr produkten så att den hamnar i rätt tank och vid rätt förpackningsmaskin. | Innan produkten frisläpps till förpackaning, mäts fetthalten på labbet. Detta sker med hjälp av en Milkoscan utrustning. | Mikrobiologiska och sensoriska analyser genomförs av laboratoriepersonalen på alla produkter. Både på förpackningsdagen samt bäst före dagen. | ||
![]() |
![]() |
![]() |
||
Mellanmjölk på 1,5 liters förpackning är en av Gefleortens största produkter. Det finns två maskiner som kan förpacka 1,5 liters produkter. | Det finns två förpackningsmaskiner som förpackar 1 liters produkter. Både mjölk, fil och yoghurt med eller utan skruvkork. | Efter förpackningsmomentet styrs produkterna mot olika lastbärare. För att få rationella transporter ut till butik fodras olika typer av transportlösningar. Det kan vara via plastbackar, rullvagnar, tråg, plastpallar etc. | ||
![]() |
![]() |
![]() |
||
I kyllagret förvaras produkterna innan de frisläpps och levereras ut till kund. Här står de och väntar på att bli lastad och köras ut till butik | Orderkontoret på mejeriet tar emot order från butiker, skolor, äldreomsorgen mf. Genom datoriserade ordersystem går ordrarna till mejeriets kyllager, där den sammanställs av utlastnings personalen. | På en kylbil lastas ca 13.000 kg mejeri produkter. Lastbilarna har ett kylaggregat som är avsedda att klara frystransporter. Men lagkravet är +8 grader C. På bilarna finns temperaturloggar som gör att personalen på mejeriet kan följa temperaturen på bilen hela dagen. Detta för att säkerställa att produkterna håller kylkjedjan. | ||
![]() |
||||
När produkterna är färdig hamnar de som tidigare sagts på mejeriets kyllager. Butikerna har lämnat sina ordrar och nu ska mjölken lastas på kylbilarna. |
Läs vidare hur produkterna hamnar i butik under fliken Konsumenten