Bondebloggen Häckle Gård med Lina

Här kommer ni att kunna läsa om Häckle Gård och om vår bloggande Bonde, Lina!
 

Vem är jag? 

Mitt namn är Lina Sjöberg, 23 år gammal och jag jobbar på Häckle gård som ligger i Bergby ca 3 mil norr om Gävle. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för djur så länge jag kan minnas. Jag gick djurvård i Uppsala på Jällaskolan år 2006-2009 där jag fick lära mig grunderna till att mjölka och sköta kor bla. 

Eftersom jag var mer intresserad av kor så läste jag in en extra kurs med inriktning på lantbruksdjur. Bland mitt allt av detta har jag haft praktik på ett par olika ställen där jag tagit till vara på allt som gått att lära. På fritiden tränar och tävlar jag inom ponnytravet, sitter med i styrelsen för LRF ungdom Gävleborg, sitter som sekreterare för Hamrånge LRF, umgås med vänner och pojkvännen. 

Lite om Häckle Gård Förutom jag som jobbar på gården har vi också min Mamma Maria, Pappa Lennart, Syster Louise och Farbror Tomas som också jobbar där. Vår Border Collie Zeb är också med i princip varje dag i ladugården för att hjälpa till bland korna. Häckle gård är en alldeles nystartad gård för mjölkproduktion. 

Första mjölkningen av kor gjordes i skiftet mellan augusti/september år 2011. I dagsläget när jag skriver detta har vi ca 95 mjölkande kor men målet är att någon gång under detta år nå 150 mjölkande. Rasen som dominerar här bland korna är holstein, svarta kor. Lösdriften som korna får röra sig fritt i under dygnet har liggbåsplatser för 186 kor. Vi mjölkar 2 ggr om dagen i en så kallad mjölkgrop där vi kan mjölka 16 stycken åt gången. En mjölkning i dagsläget tar ca 2 timmar. Morgonens mjölkning startar 06.00 och kvällens mjölkning startar 16.00. Korna utfodras med fullfoder som består utav ensilage, salter, mineraler och kraftfoder. 
 

Följ med mig i min vardag bland kor och kalvar, i motgång och i medgång på mjölkgården i Bergby.