Februari 2016


V 5
Hej!

Som vanligt dagarna bara springer iväg här. Vi har haft några kalvningar nu några kor och en kviga. Kvigan var jag tvungen att hjälpa när kalven skulle ut men allt gick bra. Det är så skönt nu när kossorna som kalvar börjar gå i roboten själva på en gång och man slipper mota dit dem. Kvigan har också skött sig dock måste man tala om för henne att hon ska gå in och mjölka. Men snart så lär hon sig säkert att hon kan gå dit själv.

Lovis har varit ute och kört lite lastmaskin med pappan, de flyttade ett lusthus uppe där mina föräldrar bor. Hon gillar att sitta med i maskinen och dra i spakarna och hålla i ratten. Kanske det blir en liten maskinförare av henne. Favorit leksaken har länge varit en gul lastmaskin som har både skopa fram och grävskopa bak.

Också ser ni fina 275 som kikade in bakom roboten när jag höll på greja där medans hon väntade på att roboten skulle diska klart.

Var tvungen att kasta med en sommar bild också nu vill jag ha vår. Det var vår i luften några dagar men sen kom det massa snö blask igen. Så himla typiskt. Alltid när det närmar sig vår blir jag sugen på att göra om hemma. På önskelistan stå ett nytt badrum och renovering av hallen. Tyvärr delar inte min sambo de tankarna ;)
Men nån gång så. Jag skulle vilja ha vit bröstpanel i hela hallen också någon tapet med lite färg i upptill. På bilden har ni våran fina 202 som tyvärr inte finns med oss längre. Men hon var himla fin på somrarna när hon fick ett blommönster över hela kroppen.

Nu ska jag ta och gå ut med Ross en vända han har varit lite krasslig i magen och spytt. Men han är pigg så jag hoppas han är på bättrings vägen. Vill inte ha en sjuk liten valp. Annars är det full fart på honom han är expert på att ta Lovis leksaker som han inte får ha. Och Lovis är expert på att ta hundarnas leksaker haha.

Ni har väl inte missat att Gefleortens har kommit ut med en Turkisk Yoghurt? Jag har köpt en men inte hunnit prova än. Jag tror att jag ska prova göra smoothies eller kanske någon god kall sås till lax? Återkommer nästa vecka med recension :)  Mickes syster hade provat och gav tummen upp i alla fall!


 
V 6
 Hej!

Här har det varit lite kaos nu. Ross vart dålig i helgen. Försökte få tag på veterinär på måndag men ingen som hade tid. Och han var pigg och drack vatten men var inte så sugen på mat. Men åt lite kycklingfilé. Så rådfrågade med några veterinärer med att avvakta till tisdag morgon. Sagt och gjort han var hyffsat pigg på morgonen. Men vi åkte in till Gävle djurklinik och röntgade och där var det något som var tokigt. Så det blev operation. Superduper nervös gick jag ut med kopplet i handen med tårar i ögonen, tur jag hade Sara med mig som stöd.

För det var exakt denna operation min älskade Gösta inte klarade av, så känslorna var riktigt tunga. Och nu orkar jag inte dra upp hela historien om Gösta, men om ni vill läsa den så finns den här: https://nathalieborgman.wordpress.com/2013/08/01/alskade-van/ Gösta var min bästa vän på riktigt och jag kan inte riktigt prata om honom fortfarande trots att det blir tre år sedan i höst som han gick bort. Gösta står i sin urna  uppe hos mina föräldrar.  Jag valde att kremera honom separat. Trots att det var
mycket dyrare kändes det rätt.

Tillbaka till Ross nu, operationen gick bra och jag fick åka in på kvällen och hämta honom. Fick med mig "grejen" som legat i tunntarmen hem. Så jag tvättade av den och såg då att det var huvudet av en "Ikea mus". Har haft dem många år som hundleksaker köper dem billigt också slaktar hundarna dem så är det bara att köpa nya. Men nu blir det förbud här hemma på alla tygleksaker. Dagen efter skulle han tillbaka för att få dropp eftersom tarmarna skulle vila efter operation. Så Micke skjutsade in honom tidigt på morgonen då han ändå skulle till Gävle. Och jag hämtade hem honom på eftermiddagen en pigg och glad valp med massa stygn på magen. Så glad att allt gick bra. Riktigt kompetenta veterinärer på Gävle Djurklinik. Så nu har Ross total vila med special diet mat. Så vi får se hur spännande det blir med en energisk valp som inte får springa och hoppa ;) Huvudsaken är att han är pigg igen.

Nu vart det ett helt inlägg om Ross. Men vi har hunnit med att varit på kurs också, men skriver om det nästa vecka. Också en bild på Lovis från häromdagen när hon gick runt i köket :) Hon vågar inte riktigt gå själv men går efter alla väggar och grejor hon hittar på vägen :) 
V 7 
Hej!
Ny vecka igen :)

Som sagt förra veckan var lite kaos med Ross som blev dålig och kurs. Men jag och Anna var i väg till Borlänge på fruktsamhets kurs. Bra att fräscha upp minnet litet, det var ändå två år sedan vi fick egen semin utbildningen. Vi fick "inseminera" på livmödrar från slaktade djur precis som man fick göra på utbildningen. Också fick vi känna på 2 och 3 månaders dräktighet. Det var intressant. Nu tar vi ut en specialiserad husdjurstekniker som har ultraljud som konstaterar dräktigheter på våra djur. Det krävs mycket
erfarenhet för att man ska känna sig säker på en dräktighet. Kursen var i alla fall kul och intressant och roligt att komma och träffa lite folk.

Sedan var vi på en kurs som Distrikts Veterinärerna höll i som handlade om att förebygga Mastit och vad man kan göra och ändra om i rutiner. Det var också en bra kurs, kanske lite mer anpassat för dem som mjölkar med annat system än robot. Men eftersom vi har lite problem med att våra kor får Auerus så fick vi lite tips och det går faktiskt att bli av med. Så det kändes skönt att höra. Så vi hoppas att en dag slipper vi den dumma bakterien.

Helgen var trevlig i Lördags skulle vi iväg och kolla på en kase hos en granne. Tanken var att grilla korv där. Men eftersom det vart snöstorm och vi var vrålhungriga grillade vi hemma i kakelugnen. Okej en vända i kakelugnen och resten stekte jag i stekpannan det tog ju så himla lång tid. Och Mickes Syster med sambo var här så vi var 5 st som ville ha korv ;) Efter maten åkte vi bort och kollade på kasen och träffade lite folk. Lovis tyckte det var spännande och träffade sin kompis där som är i samma ålder.

Kossorna har fått ett nytt vattenkar som 245 stolt visar upp. Vi har vanliga vattenkoppar sitter i lösdriften men några har gått sönder. Så då köpte vi ett stort kar i stället så får kossorna i sig större mängd vatten i stället för i en vattenkopp. Försökte också ta en "selfi" med 275 Dagny men hon var mer intresserad av att äta upp mina hörselskydd ;)
Ross då? Jo han är pigg som vanligt, lite mer galen bara för han ska helst ta det lugnt, vilket är lättare sagt än gjort till en 12 veckors valp ;) Det är tratt som gäller för honom, faktiskt har det gått bra med tratten, jag vet att Gösta hatade när han behövde ha tratt. Man sätter ju på en tratt för att dem inte ska komma åt såret och slicka. Så nu om några dagar är det dags att åka in igen och plocka bort stygnen och hoppas allt ser bra ut då. :)

Såg en kommentar på Gefleortens Facebook sida om varför bönder satsar och investerar i mjölkrobot när mjölkpriset är så dåligt. Så tänkte jag skulle dra ett snabbt svar om hur och varför vi satte in robot. Vi köpte en "billig" begagnad robot och mjölktank. Roboten stod hemma på gården i 1,5 år innan den var i drift. Just för att vi byggde långsamt och gjorde så mycket som möjligt själva för att få ner kostnaderna. Och med Roboten kan vi maximera lösdriften och ha över 40 mjölkande hela tiden, när vi mjölkade med "tunnorna" så tog 40 kor alldeles för lång tid att mjölka. Också kunde vi få bättre arbetstider eftersom vi alla nu har småbarn så är det guldvärt att hinna träffa dem också. Så nu är ladugården i princip 7-16 tider. Såklart vi inte kan åka därifrån kl  16 om en ko är dålig eller något krånglar. Men kort och gott fick vi drägligare arbetstider och mera mjölk :) Men såklart saknar man att "mjölka" en ko ;)  Korna mjölkar för övrigt på riktigt bra nu :) Men nu vaknar Lovis vilken sekund som helst så nu ska jag sluta :)
 
V 8
 
Hej!
Ännu en vecka som har sprungit förbi. Och datorn gjorde nyss någon j*kla uppdatering så nu hittar jag inte hur man sparar och får in bilderna från telefon. Men fick in någon bild i alla fall :) Sicken vecka vi haft. Jag var in på möte med "ungdoms gruppen" på mejeriet. Det sas väl inte så mycket speciellt men ni kunder kommer få lite spännande nyheter detta år. :) Och vi bönder får förhoppnings vis inte sämre betalt för mjölken men inte bättre heller så det väntar väl ett liknande år där mjölkpriset är dåligt och svajjigt. Men men vi ligger i ändå.

På bilden ser ni också två brunstiga kor. 216 Karola stängde jag ner vid roboten så hon skulle gå in också mjölka medans 240 fick vänta utanför. Då blir dem lite sura när de som är brunstiga inte får vara "tillsammans". Tyvärr har 216 auerus så hon ska inte semineras. Också får ni en favorit i repris från i sommras uppe i Järbo när jag var där och mjölkade en sommar kväll. Jag ska dit i kväll och mjölka, ska bli mysigt det var länge sedan nu. :) Helgen var mest kaos. Lördagen bjöd min fina morfar på lunch i Sandviken det var mysigt att träffa nästan hela släkten.
 
Men söndagen vill vi mest glömma. På morgonen funkade inte disken till mjölktanken= roboten mjölkar inte. I rummet där mjölktanken står sitter ett skåp som sammankopplar allt. Dator-Robot-Mjölktank. Så diskar inte mjölktanken då börjar roboten inte mjölka heller. Grabbarna var typ nere i skåne på inköps resa (faktiskt en rolig sak till kossorna, och ingen ny maskin. För en gångs skull;)  Elektrikern kom och vi felsökte hela mjölktanken, hittade inte riktigt felet. Klockan tickade på och vi hade ingen mjölk till kalvarna heller. Så kossorna var sugna på att mjölka och kalvarna började bli hungriga och vi började bli less och hungriga. Men tillslut kunde vi diska tanken manuellt och fick igång på roboten. Första mjölken fick såklart kalvarna. Dock några timmar senare än vanligt, men nöjd blev dem. Och kossorna sprang med full fart till roboten så roboten fick jobba på hela natten när den hade stått still närmare 10 timmar. Även dessa dagar klarar man faktiskt känns lite tungt men allt kan inte vara problemfritt och kalvarna fick mat och kossorna fick till slut bli mjölkade. Och nu ska tanken är vara lagad, så nu hoppas vi det ska funka nästa gång mjölkbilen kommer.
Lovis har fått en liten kusin häromdagen som vi var och hälsade på igår. Och himlans så liten hon var. Lovis vart plötsligt väldigt stor. Kan inte fatta att för 14 månader sedan var det Lovis som var så liten, faktiskt lite mindre till och med. Tiden går så himla fort!!