Erik & Martin Bengtsson, Sundborn

Sundborn. En by som skrivits in i den svenska historieboken tack vare vår nationalmålare Carl Larsson. Mitt i det sommarvackra landskapet slår vi oss ned med bröderna Erik och Martin Bengtsson som driver gården Baggärdet med 120 ekologiska mjölkkor. Gården är det senaste tillskottet till Gefleortens i Dalarna.

– Vi gick över till KRAV-mjölk 2007 för att slippa bespruta markerna, säger Martin. Ett hållbart lantbruk är jätteviktigt. För oss känns det bra att inte behöva fundera på om vi lämnar efter oss något skadligt till eftervärlden.  
Gården grundades 1924 och ägnade sig då även åt vedhantering och grönsaksodling. Bröderna är tredje generationen som driver Baggärdet.  Erik har huvudansvaret för djuren medan Martin sköter växtodlingen och allt pappersarbete.
– Vi pressar även vår egen ekologiska matolja av rybs som vi sedan säljer, berättar Martin. Rybsen pressas till kakor som sedan blir foder till korna.

Att Sundborn och gården ligger så nära Falun gör att bröderna ofta figurerat i media. Det har varit lätt för tidningarna och radion att ta kontakt med dem när någon fråga rört jordbruket.
– Så är det och oftast är det roligt att vara med, säger Martin. Men debatten om korna och hur de påverkar klimatet har vi tröttnat på.
Man förstår på Martins kommentar och kroppsspråk att han tycker det känns omöjligt och orättvist att behöva ”ta ansvar” för en typ av mjölk- och köttproduktion som ligger ljusår ifrån det som bedrivs på deras gård.
 
Bröderna visar gärna upp sin gård för besökare. Till årets betessläpp kom 2500 besökare trots att vädret var riktigt ruskigt.
  
 
Namn: Erik Bengtsson
Ålder: 43 år
Familj: Gift med Lotta, två barn
Gård: Baggärdet, Sundborns lantbruk
Fritid: EPA-traktorn – bland det häftigaste som finns! Traktor-cruising, auktioner.
Alternativt yrke: Auktionist
 
Namn: Martin Bengtsson
Ålder: 39 år
Familj: Två barn
Gård: Baggärdet, Sundborns lantbruk
Fritid: Åka skidor
Alternativt yrke: Snickare