(Klicka på bilderna för att se dem större!)


December 2011

Onsdag 28 december

Idag började vardagen igen. Vi lämnade Hedda på förskolan och sedan jobbade Freerk och jag tillsammans. Jag gjorde några registreringar, kalvarna fick örmärken och vi flyttade några djur.
 
Tisdag 27 december

Idag åkte vi till Stockholm det var jätteroligt. Vi började på Aquaria Vattenmuseum som Hedda tyckte var kul. Hon tittade noggrant på alla fiskar och var inte rädd alls. Däremot är jag nästan fobisk mot fiskar och hon fick titta tillsammans med Freerk medan jag tittade på dem.

Efter lunchen gjorde vi en lång promenad genom city och Hedda somnade i barnvagnen. Solen sken och hela staden såg fin ut med alla ljus. Jag tror att alla 08-orna hade samlat sig mitt i stan. Så mycket folk har jag aldrig sett tidigare i Stockholm.
 
Måndag 26 december

Vi bestämde oss att fira jul igår och att åka till Stockholm idag. Igår hade vi det jättemysigt med varandra. Men i natt började stormen Dagmar hälsa på och klockan 4.00 fick vi strömavbrott. Innan dess vaknade jag flera gånger och tänkte på alla träd omkring som skulle möjligen kunna falla på huset och om korna mådde bra. Jag har aldrig upplevt en sådan storm här tidigare. Tyvärr kom elen inte tillbaka när Freerk skulle börja med mjölkningen. Så han drog igång elverket men det tog tid. Till slut började mjölkningen till klocka 8.00. Så det blev mycket senare än vi hade planerad och på grund av stormen bestämde vi oss att stanna hem.
 
Lördag 24 december

Idag är det julafton. En dag som vi inte riktig firar på samma sett i Holland. På dagen är affärerna öppen till cirka klockan fyra. Och på kvällen kan man gå till kyrkan eller man har det mysigt hemma. Sedan på juldagen och annandagen firar vi jul med familjen. Så för oss känns det lite konstigt idag. Vi vet inte riktig när vi ska fira jul och när vi ska laga julmat till julbordet.
 
Torsdag 22 december 

I år kommer vi inte att få något besök över jul. Å ena sidan är det lite tråkigt men å andra sidan är det också ganska skönt att vi inte behöver förbereda så mycket innan jul. Meningen är att Freerk kommer att jobba själv hela helgen så vi ska försöka att ha det mysigt i mellan med god mat. I Holland brukar vi inte äta en vis rätt vid jul så jag har ingen bråttom med att handla mat. Allt som vi vill äta finns fortfarande kvar i hyllan.... Men utan besök är det lite jobbigare att få en riktig julkänsla. Freerk tog in julgranen i vardagsrummet igår och den har blivit fin. Hedda var helt överraskad i morse och som tur var rörde hon den inte så mycket. Hon pekade på alla ljus men vågade inte riktig känna på granen. Och för första gången fick Hedda sitta på pulkan. Och som syns på foton, tyckte hon att det var kul!! 
 
Söndag, 18 december 

På eftermiddagen åkte vi på julmarknaden i Furuviksparken. Vädret var inte riktig som vi hade hoppats. Det snöade men det var framförallt blött Men allt såg jättefint ut med jätte många ljus (det måste har varit mycket jobb!).Vi träffade kompisar som har en dotter, Nathalie, som är lika gammal som Hedda. Både för Hedda och Nathalie var det första gången i Furuviksparken. Innan vi åkte dit tänkte jag att Hedda kanske skulle vara för ung för att uppskatta djuren. Men det var inte alls som jag hade tänkt. Hon var mycket intresserad och tittade mycket på sköldpaddor, getter och höns. Det var också roligt att se allt som fanns i parken. Vi ser fram emot att åka dit igen på sommaren! Efter julmarknaden åt vi middag hemma hos våra kompisar. Det var skönt att komma in i värmen igen! Kvällen var mysigt med mycket gott mat!!! Det känns så otroligt skönt att vi kan åka hemifrån och att Semen sköter mjölkningen då.
 
Lördag, 17 december 

Förra året hittade vi en julgran i skogen och då var skogen redan vit sedan flera veckor. Nu var det bara grått och ungefär 2 grader. Men vi hittade en liten julgran som förhoppningvis kommer att ”överleva” i vardagsrummet med Hedda som rör allt hon kan röra. Vi får se hur länge julgranen kommer att står kvar. 

Tisdag, 13 december 

För första gången hade vi en egen Lucia hemma. Hedda tyckte mycket om klänningen och såg jättesöt ut. Tillsammans med Freerks föräldrar åkte vi till förskolan och där träffade vi flera fina Lucior, jultomtar och pepparkaksgubbar. Vi har ingen sådan tradition i Holland men jag tycker mycket om Lucia. För några år sen var vi i Uppsalas Domkyrka som också var jättespeciellt. Men nu var det ännu roligare.... Hedda var helt imponerad av alla föräldrar som tittade på barnen. Hon satt hos fröken och rörde sig inte alls. Efteråt åt vi Lussekatter och pepparkakor. Hedda tyckte framförallt att det var kul på förskolan och hon lekte medan vi åt och pratade. Freerks föräldrar blev ungefär lika stolta som vi och när vi kom hem och åt middag sa de hela tiden: ”oj, vad roligt att vi fick vara med och så duktig Hedda var.....” Jag ser redan fram emot nästa år och undrar om hon kan sjunga då.......? 

 
Måndag, 12 december 

I morse började dagen på ett jättespännande sätt. Hedda stod framför fönstret tillsammans med Freerks mamma och mig. Ute stod Freerk tillsammans med sin pappa och de kollade hur en jättestor och ny maskin skulle lastas från en stor lastbil. 

Lastbilen var så pass stor och bred att den behövde vägledning på vägen hit. Sedan var det spännande hur de kunde lasta maskinen från lastbilen utan skada den. Det tog långt tid men till slut gick det bra! Och det blev en............................ny ensilagepackare! 

För första gången äger vi en sådan stor maskin. Det känns lite overklig kan jag säga. Freerk blev jätteglad och provade direkt hur maskinen fungerar. Meningen är att vi ska packa ensilaget hemma men också på flera andra gårdar. Packaren kan packa gräs men även majs, drav, spannmål, halm, sågspån och kompost. Så det kommer att bli spännande i sommaren!! För de som är intresserad att titta på hur maskinen fungerar kan ni titta på www.winlin.se. Där finns en rolig film att titta på.
 
Torsdag, 8 december 

Trots att solen sken idag var det ganska kallt, och trots kylan tog Freerks mamma, Hedda, Bijke och jag en promenad. Titta hur fint allt ser ut. Precis som jag önskar att vintern ska vara. Sol, snö och inte allt för låg temperatur! Jag tycker att vintern ska fortsätta på samma sätt i fortsättningen!!!!
 
Onsdag, 7 december 

För 3,5 år sedan började Freerk ett samarbete med tre olika kvig uppfödare. Två av dem var före detta mjölkbönder till Gefleortens, som hade blivit pensionär och den tredje hade tjuruppfödning förr. Men efter ett snack kunde de också tänka sig att ta emot våra kvigkalvar. Hos den tredje seminerar Freerk ungdjuren själva, för att han tycker att det är kul och på det viset fortsätter han att träna på att seminera ungdjuren också.. De två förre detta mjölkbönder tyckte nu att det var dags att ta det lite lugnare så idag fick vi hem deras kvigor. En hel del skickade vi direkt till vårat tredje kvighotel (som man kan kallar dem för). Så nu har vi ganska många ungdjur hemma.

När jag kom in i ladugården med Hedda (hon gick själv ute för första gången) tyckte både Hedda och kvigorna att det var intressant! Och jag tror att kvigorna var mer rädd för Hedda än Hedda var för dem. Hon sa bara ”muu muuu” och promenerade lite på foderbordet. Jag, som är inte alls van med barn och kor, är jätteförsiktig och å andra sidan också jättenyfiken hur Hedda kommer att få kontakt med dem. Hemma inne jagar hon helst hela dagen efter katten och när Bijke kommer in då vill hon bara klappa honom. Ibland kan hon vara ganska tuff mot dem men jag tycker att de har mycket tålamod med henne. Katten kan rispa henne men hon blir inte tillräckligt rädd för att sluta jaga efter honom. Stackars misse! 

Sedan var det också min födelsedag idag! Tyvärr åkte Freerk efter frukosten till Stockholm på ett tvådagars möte. Men frukosten var mysigt med presenter, varmt bröd, blommor, Freerks föräldrar och födelsedagkransar..... Vad kan man önskar sig mer....?? På dagen bakade jag en paj och så åt vi en hemma gjord pizza. På morgonen ringde min familj (bland annat mormor (88) och farmor (90)) och på kvällen mina kompisar. Det kändes så skönt att de har inte glömt mig trots att vi träffas så ofta.
 
Måndag, 5 december 

Varje gång ett djur blir flyttat från eller till gården då måste vi registrera detta. Det betyder t.ex. om en ko får en kalv blir kalven registrerad som en utökning av djurantalet på gården. Om kalven flyttar till ett annat stället eller blir såld då registrerar vi det. På våran gård flyttar vi kvigkalvar 10 veckor efter födelsedatum till en annan gård. Sen kommer kalven efter två år dräktig tillbaka till oss. Detta betyder att vi måste registrera varje händelse och anmäler detta till Svensk mjölks djurregistrerings databas. Om kon blir seminerad är det jätteviktig att man har koll med vilken tjur hon blev seminerad, annars finns det risk på inavel på senare generationen. Om en ko skickas till slakt, då måste vi avanmäla henne. Så som ni förstår har man som bonde flera olika papper med flera olika ”händelser” men som tur har vi bara ett dataprogram, PC stalljournal som är en elektronisk journalföring av varje händelse. Och för det mesta som händer gäller att man måste registrerar det i datorn inom 7 dager. Freerk har inte hunnit med att registrera alla semineringar på sistone, så jag ska registrera dem i stalljournalen. Men det tog ganska lång tid och jag är inte på hälften än, och han bara fortsätter att seminera varje dag..... Så det kommer att bli ett fler timmars jobb tror jag....
    
Lördag, 3 december 

Som jag skrev tidigare, har vi en fest i Holland den 5e december som heter Sint Nicolaas. Sint Nicolaas är en biskop som kommer varje år från Spanien med sin båt till Holland. Redan i november hälsar han på alla Holländska barnen Sint Nicolaas och sina svarta knekter (zwarte Piet). Mellan november och den 5e december får barnen ställa sin sko vid skorstenen innan de lägger sig. Barnen sjunger och lämnar en teckning eller en morot till Sint Nikolaas´ häst. På morgonen finns det en liten present eller godis i skon. Fast att Sint Nicolaas brukar komma den 5e, kom han redan idag hos oss. Och vi fick jättemånga presenter!

Först visste Hedda inte riktig vad hon skulle göra med dem. Hon var inte alls intresserad när vi öppnade presenterna och klappade Bijke och katten i stället. Till slut fick Hedda ett minikök som hon började leka med på en gång!
 
Fredag, 2 december 

Idag murade Tom färdigt till den här breda dörren. Sen murade han igen en dörr som Freerk tycker inte är nödvändigt längre efter renoveringen av stallet.

Torsdag, 1 december 

Som jag skrev förra veckan, tyckte vi att nya dörröppningen i nya sinkors stallet hade blivit för liten. Som tur var gick det att bredda dörren med 50 cm som vi redan hade beställt. Så idag kunde Tom och Freerk börja med att såga genom väggen. Freerk hjälpte till med att trycka mot väggen med telescope lastaren. Första delen gick det bra men sedan helt plötsligt tryckte han sönder mycket mer än som var meningen. Så efter deras ”våld” fick de renovera och mura allt igen.