David & Madeleine Larsson, Älvkarleby

David och Madeleine Larsson valde här om året att köpa ett jordbruk i Gårdskär. Nu bor de där med sina två små barn, 40 mjölkkor samt ytterligare 80 dikor och ungdjur.
– Vi är båda uppvuxna med jordbruk så när den här gården blev till salu slog vi till, berättar David. Det kändes bra, vi är de enda kvarvarande bönderna i Älvkarleby så det finns ingen konkurrens om mark till exempel
 
– Det här är en livsstil som vi har valt. Barnen är med oss i allt vi gör här på gården. De blir fort väldigt självständiga och lär sig också vad som är farligt.
Madeleine håller med om att livet på gården kan verka lite idylliskt för en utomstående betraktare.
– Men när barnen är sjuka och du själv också är sjuk, måste du ändå jobba. Vi VAB:ar inte och är inte sjukskrivna.

– Vi har valt att ha det ganska enkelt på gården, säger David. Vi lagar våra gamla maskiner, tar inte ut någon hög lön och sliter på våra kroppar. Allt foder kör vi i skottkärra, har ingen fodermaskin. Men trivseln är viktigare. Vi har inte en massa skulder på maskiner eller ladugården.
– En helg på hösten har vi semester. När vi ska koppla av spelar David dragspel och jag målar eller syr, berättar Madeleine.
De har hjälp ibland av grannar och den tidigare ägaren till gården som bor en bit bort.
– VI är jätteglada att de finns, det betyder väldigt mycket för oss.

–Tjusningen är helheten, att odla saker som växer. När korna är ute på bete och sköter sig själva, när det är tyst och svalt i ladugården, menar David.
– Det finns alltid något att göra på gården. Men jag älskar att gå och sätta mig på en sten i kohagen och bara njuta, säger Madeleine.
 
Namn: David och Madeleine Larsson
Ålder: David 28, Madeleine 25
Familj: Barnen Nils 4 och Maja 6
Bor: Westergrens gård, Fårskär, Älvkarleby
Fritid: David spelar dragspel till dans. Madeleine odlar, målar och syr.
Alternativt yrke: David väljer nåt med musik. Madeleine kan tänka sig att arbeta med något kreativt.