Sommaren 2017


Hej!
Augusti redan. Som vanligt vart tog hela Juli vägen? Tiden springer på i turbo fart. Mycket som hunnits med såklart.
Vi lyckades få till en himla bra höskörd. Så nu har hästarna fin mat till vintern. Eftersom hö ska vara torrt kan det vara lite kämpigt att få in rundbalar som blir fin. Då de måste ligga på åkern och torka minst 5 dagar. Men vi lyckades utan att få regn på hö. Tar man hö i småbalar kan man lägga det på en tork som torkar det sista. Så då behöver man inte lika många torkdagar på åkern. Och hö vill man ha upp på höskullen på en gång ifall det kommer regn. Så medans Micke pressade balarna körde jag ihop balarna och ställde dom på en vagn. Sen när vi var klara på kvällen fick jag till en himla fin bild på Lovis och Micke när dom sitter på en höbal :)
Har varit alldeles för dålig på att träna hundarna. Men än hinner vi. Har liksom inte hunnit med. Men det har inte gått någon nöd på dom. Desto gladare har dom blivit när vi väl gått ut och tränat. Provade skicka iväg båda hundarna på ett hämt. (När dom hämtar hela flocken en bit bort) funkade ganska bra. Rätt intressant att stå på håll och se hur olika mina två hundar jobbar. Kommer inte ihåg om jag skrev det sist. Men mina små valpar(Ross och Roya), som nu är stora ;) har varit på sina första tävlingar och båda har klarat vallhundsprovet och är nu Godkända vallhundar. Så himla roligt och så stolt över dom och deras tränare.
Andra skörden med ensilage vart väl lite sisådär. Det har ju knappt regnat en droppe. Så gräset har inte vuxit ett dugg. Men nu har grabbarna kört på skit på vallarna för att få lite fart på gräset. Så vi hoppas att tredjeskörden blir bra så vi får foder som räcker hela vintern. På vissa ställen verkar det riktigt illa med foder pga torkan. 
Ser ni bilden med två svarta kossor på? Den ena står väldigt nära mej när jag knäpper? Det är 224 och 307 Dora. Mor och Dotter. 224 var så brunstig så det var så svårt att få någon bild med båda på samma. För hon ville helst klättra upp i mitt knä. Brunstiga kossor ska man verkligen ha ett vakande öga på. Men till saken 307 är min första kviga!!! Alltså 224 var min första ko som jag seminerade. Jag minns det som igår. Det var nervöst när man skulle skicka i väg sin första dos. Och hon tog sej dräktig och 9 månader senare föddes 307. Miracle heter hennes pappa. Nu har alltså 307 kalvat och blivit mjölkko. De är en rätt häftig känsla.
Nu ni är jag helt slut, igår var jag upp till Rättvik på Classic car week och åkte raggarbil halva natten. Och idag har jag slängt runt och grejat. För vet ni?? Imorgon åker vi på SEMESTER!! Förstå! Hela min släkt drar till Grekland. Och Micke och Lovis ska med. Det ska bli så spännande och skönt. Vi har aldrig varit på någon semester tidigare. Så det blir första gången. Inte ens jag och Micke har varit iväg. Om man inte räknar med en hotellnatt och lantbruksmässan i höstas ;) Det ryktas om 38 grader. Så vi får nog ligga i poolen med en glass i handen en vecka ;)
Hoppas eran sommar har varit skön!
Också får ni ju inte glömma årets öppen gård i Jäderfors. Åk dit och kolla!!
 
V 35
Hej! 
Idag har det varit riktigt höstväder regn och rusk hela dagen lång. Vad har vi gjort då...
Vi började ju månaden med semester. En vecka i Grekland. Helt fantastiskt. Väldigt varmt var det emellan åt, strax över 40 grader någon dag. Men vad gör det när det jobbigaste man måste göra är och gå och köpa glass ;) Vi hade det riktigt bra. Lovis badade mest hela tiden, hon har varit lite avvaktande till vatten, men där nere släppte det riktigt och och simmade med armpuffar och hoppade från kanten. När det var lunch sovning för Lovis passade jag på att steka i solen och läsa. Vi var ju hela tjocka släkten tror vi var totalt 24 st. Min fina morfar och hans sambo bjöd med allihopa för att fira deras 70 års dagar. Så Lovis hade lekkompisar och barnvakter. Helt perfekt. Micke och min pappa hyrde fyrhjulingar och åkte runt på ön. Så en eftermiddag var jag och Micke ute och åkte lite. Det är ju häftiga naturer. Det som var synd var att det var så skitigt överallt, sopor och skräp. 

 
Vi kom hem natten till lördag. Så när vi hade vaknat till liv och hämtat hem hundar så började vi med att åka på Öppen Gård hos bönderna i Jäderfors. Lovis fick åka häst och vagn och vi åt korv med bröd. Allt verkade ha flutit på bra och mycket folk hade varit där båda dagarna. Super kul!! Hoppas ni passade på att åka och kolla in hur "våra" kossor bor.
 
Också ser ni våran kalv taxi på en bild. En kviga hade kalvat på morgonen, enklaste sättet är då att ta kalven i skopan, backa och hoppas att kossan följer med. Vilket hon gjorde denna gång. Ibland kan speciellt kvigor som får sin första kalv vara lite tråkiga att få med sig in i ladugården. Dom har ju aldrig haft någon kalv tidigare och moderskänslorna har inte riktigt kommit igång.Men denna kviga följde snällt med in till ladugården, gick snällt in i roboten och blev mjölkad. Dock hade kalven redan druckit skapligt med mjölk så hon hade inte så mycket. Men en skvätt fick jag så jag kunde mata kalven med råmjölk senare på dagen.  Jag var väldigt nöjd att hon skötte sig så fint. För dagen innan hade vi varit på dans och kom hem sent på kvällen. Så lite lagomt trött var jag ;) Då är det sista man vill få in en kviga i roboten som först vägrar gå in, sen kanske sparkar sönder något. Dansen var trevlig och vi hade det skoj med fina vänner.
 
Jag har skördat mina pallkragar också. Som jag nästan har glömt bort hela sommaren. Dom har fått vatten 2-3 gånger så jag trodde att dom skulle vara tomma. Men icke jag hade fått både lök och potatis. Dock var många potatisar väldigt små.  Men bra mycket bättre än förra året då jag fick två pytte potatisar. Lite skratt retande, för då hade jag varit jätte noggrann och vattnat varje dag och pysslat om dom. Och i år inte gjort nått men ändå fått skörda :) Det verkar lite sämre med mina tomater. Har ju massor med plantor men bara 3-4 tomater. Vet inte om det beror på att jag tog frön från köpta tomater. Det kanske funkar bättre om man köper frö på påse. Jaja man kan ju inte lyckas med allt.
 
Tröskningen har kommit igång lite smått, och Micke har tröskat rågvete och höstvete. Skörden gav bra 6ton per hektar på höstvetet. Hoppas det fortsätter med bra skördar. Vi säljer mycket med sparar såklart till kossorna också tar vi såklart rätt på all halm. Som vi sedan ströar med under vintern. Nu håller vi tummarna på att vädret hjälper till så att vi får en bra tredje skörd med ensilage. Det behöver vi för att klara vinterns behov av foder. Värmen kom sent (om den ens kommit än???) och det har varit torrt så gräset har inte riktigt växt som man önskat.
Hoppas ni har haft en bra sommar och är taggade på en härlig höst!!