Augusti 2014

V 32

Redan vecka 32 och snart mitten på Augusti. Temperaturen har äntligen sjunkit och båda jag och alla djur trivs mycket bättre.
 
I mitten på veckan var det dags att börja tröska, ärtorna var mogna. Jag har aldrig tidigare åkt i en tröska så jag var tvungen att åka med Micke ett varv ute på åkern, vilken manick denna tröska är egentligen. "Vevar" in ärtorna och sorterar upp dem och bakom blir bara hackade stjälkar kvar. När man tröskar tex havre och korn sparar man "stjälkarna" som blir halm som vi strör med under vintern till ungdjuren. En del korn har också fått blivit tröskat sen kom det regn så nu har tröskan vilat någon dag. Det gav tydligen bra skörd trots de få regndropparna som har kommit i sommar. Och äntligen kom detta regn, så nu håller vi tummarna för att det blir en bra tredje skörd med ensilage och att betet börjar växa igen så att djuren kan gå ute ett bra tag till. Vi har sedan länge fått stödutfodra på nästan alla beten när det har varit så torrt ute.
 
Annars har det inte hänt så mycket på kofronten i ladugården, det rullar på. Vi var tvungna att behandla en kossa för mastit, vi har "peppar peppar" nästan aldrig någon ko som vi måste ge penicillin. Men veterinären var lite inne på mitt spår att det var värmen som var då som kunde orsaka det. Lite fuktigt och varmt, det är ju alla bakteriers dröm läge. När man tar ut veterinären till en ko med misstänkt mastit, mastit är alltså inflammation i juvret. Så tar veterinären alltid med ett mjölkprov som de sedan odlar inne på stationen. Och nu hade 232 en himla tur då det bara var vanliga stafylokocker. I värsta fall är det en bakterie som heter Staff Aureus som är väldigt svår att få bort från besättningen och väldigt smittsam och hos oss hamnar alla med den bakterien på slaktlistan. Om dem inte redan är dräktiga då får dem kalva och mjölka tills dem sjunker i mjölkmängd. 232 är en fin och rejäl första kalvare som har mjölkat bra så det var skönt att hon får stanna. Hon är helt bra nu, under behandling och efter så separeras mjölken ner i avloppet eftersom det kan finnas rester av penicillin kvar i mjölken efter behandling. Olika läkemedel har olika karensdagar. Och vi som levererar KRAV märkt mjölk har alltid dubbla karensdagar. Så om ett läkemedel har tex 6 dagar karens, så har vi 12 dagars karens. Gråt inte över spilld mjölk är ju ett ordspråk ;) Men huvudsakligen är att lilla kossa blir frisk.
 
Hela helgen har jag och Ruth spenderat i Jäderfors på vallhundskurs för Jonas Gustavsson. En riktigt bra tränare, som var lätt att förstå och gjorde detta med vallning inte så komplicerat :) Och som vanligt blir jag imponerad över min hund, jäklar vad hon jobbade på bra. Det var väldigt lärorikt då det var hundar med olika erfarenheter en som aldrig hade träffat får och någon som var i princip startklar IK2 (högsta klassen)
 
Nu har jag ledigt på eftermiddagen så nu ska jag äta lite lunch och sen gå ut och pyssla lite med mina får och i kväll åker jag och Ruth en sväng till Jäderfors igen och vallar. Hon som anordnade träningen i helgen, hade riktigt fina djur att valla på!
 
V 33

Hejsan!
Denna vecka passerade väldigt fort, som vanligt :) Vi började måndagen med att alla vi (Jag, Micke, Danne, Anna)åkte upp till Hälsingland och Regnsjö och var på studie besök på en gård med nybyggd ladugård och kalvstall.Kalvstallet var riktigt fint, så nu har mitt och Annas jobb börjat med övertalning om ett nytt kalvstall ;) Vi får väl se hur bra det går. Men det var väldigt lättskött och enkelt byggt med en Lely amma som kalvarna drack mjölk ur, och mjölken kom i ledningar direkt från robotarna. En amma är alltså en mannick där kalvarna själv går in och dricker mjölk, fördelen med amma är väl att kalvarna kan dricka många gånger under ett dygn och mjölken har jämt rätt temperatur. Ladugården var såklart också jätte fin och högt i tak och väldigt bra luft. De hade två Lely robotar och var också KRAV.

Sedan flöt veckan på och på Fredag var det dags, direkt när jag var klar i ladugården på morgonen, packade jag, Ruth och mamma in oss i bilen och åkte upp till Hälsingland igen och Hudiksvall. Ruth och jag skulle tävla och försöka få vårat VP (vallhund prov) Ruth var väldigt taggad och tyvärr sket det sig, domaren tyckte hon föste för dåligt, vilket också är hennes svaga sida. Men hämtet var klockrent, det snyggaste hon gjort. Fåren står ca 100 m bort och hunden ska hämta fåren till föraren. Jaja lite besviken, men påt igen bara! Så efter en kort sovmorgon så åkte jag och Ruth upp igen på Lördagen, Ruth var lite mer avslappnad och framförallt så var jag mycket lugnare, dåliga tävlings nerver ;) Lite sämre hämt, då en tacka stannade kvar och inte ville följa med, men tillslut fick vi med henne också. Fin fösning (både jag och Ruth bakom fåren)och driviningen var klockren (jag före fåren, Ruth bakom)och så ska man få fåren att passera genom två grindar. Sen var det dags för fållan, alla 5 fåren ska in i fållan. Och här är Ruth också bra. Bara det att det var bara 4 får som var sugna på att gå in i fållan, så efter lite trix så fick vi in allaihopa :) Och vi klarade det!!! Så himla stolt och nöjd över min fina hund, var till och med nära tårar där. Så himla skönt, vi har klarat det första målet nu. Så nu är Ruth GODKÄND vallhund. Border Collie är en ras som avlas på arbete och inte utseende som de flesta andra raser. Så för att en Border Collie ska räknas som renrasig och få registreras i SKK så måste båda föräldrarna ha ett godkänd vallhund prov. Vilket är jätte bra så vi får bra vallhundar.

Ïgår Måndags så råkade jag dubbel boka mig på dubbelmjölking på morgonen ;)men de gick ju det med, fick kliva upp lite tidigare (04.00;) var in i våran ladugård och väckte damerna, som kollade lite snett på mig och undrade vad tusan jag höll på med denna tid på dygnet ;)och sedan åkte jag till Järbo och mjölka, som tur var vi två st där så det gick fort att mjölka. Så våran dräng Fredde fick börja med att värma mjölk och mata kalvarna. Men jag var tillbaka vid halv åtta så det funkade fint.

I dag är det tisdag och vi har bedömt kvigor. Alla första kalvare bedömer vi. Så en utbildad person kommer ut och kollar kvigorna och sätter en bedömning utav siffror. Bedömningen delas upp på tre. Kropp, ben och juver.Väldigt intressant och viktigt för aveln så man vet vilken tjur man ska välja till vilken ko. Idag var våran 249 värst och fick 85 poäng i helhet.Ska försöka få till en bild på henne så får ni se.Kroppen tex ska vara, rak rygg, bra djup,fin mjölk typ och rätt storlek. Benen ska vara lagom vinkel på hasen, bra lutning på foten, inte ko hasig,och ingen svullnad i hasen.Juvret ska vara i balans,lagomt långa och tjocka spenar och rätt placerat. Efter bedömningen gjorde vi Genvägen som är våran avels plan där vi bestämmer tjurar till alla kor.Också väldigt intressant och roligt att göra. Generellt är våra avelsmål, bra hållbara kor som mjölkar mycket och är snälla.Vi lägger ganska stor vikt på att korna ska ha ett bra lynne.Ingen vill ju springa runt i en lösdrift med halv galna kor ;)Nu när vi satt in roboten är också spenplaceringen viktig. Spenarna får inte sitta för tätt för då får roboten problem att mjölka. På bilden är våran 233 som trots att hon varit med sen vi satte in Roboten vägrar att gå in i den själv, vi hoppas det blir bättre när hon har kalvat igen.Sedan är det Ruth efter två dagars tävling var helt slut :) och en bild nr jag och Sigge tar en taktik vila på soffan :)
 
V 34

Hejsan!
Nu var det slutet av Augusti redan.
Veckan och helgen har rullat på. I Lördags hade jag ladugården, på helgerna kör vi hela dagar så att jag och Anna får en varsin ledig dag. På lördag kväll var jag och Micke och en kompis in till Sandviken och åt på Carleys, alltså man blir lika paff varje gång, vilket kött dem har! Mums! Det blev ryggbiff, pommes och grillade grönsaker. Man får aldrig till den där perfekta grillningen själv hemma, jag grillar jämt för länge, är lite rädd för blodigt kött, men på restaurang går det bra med lite rosa, det är ju då det blir mört och fint. Pojkarna drog vidare för att dricka öl, men det var jag alldeles för trött för :)  Så i Söndags var jag ledig, ledig på riktigt utan planer. Senaste tiden har jag ju tävlat/tränat Ruth så fort jag varit ledig. Så det kändes skönt med en oplanerad dag. Så jag och en kompis tog oss i väg på marknad i Lumsheden, har aldrig varit där tidigare på marknad. Små ruggigt och kallt ut och inte så mycket att se, men så klart köpte jag lite remmar. Hon hade även med sig bullar så det vart kaffe drickande ett bra tag efter marknad. Och så "råkade" jag hitta en soffa på blocket, så upp och fjäska lite för pappsen så han kunde följa med och hämta den, jag är så uruselt dålig på att backa med hästfinkan ;) Så nu har vi en stor och super skön soffa, äntligen :) Där ska jag ligga i vinter, elda i kakelugnen och mysa
efter en hel dag i ladugården!
 
I går, måndag hade vi besök utav en trevlig veterinär från Växa (Växa har i princip kunnig personal inom allt som har med kor att göra) Vi ska köra ett "program" för juver hälsan med lite rutin besök in bokade med kunnig veterinär.Nu har inte vi några större problem med celltal och mastiter. Men man kan alltid bli bättre :)Och vi kan få tips nu när vi har bytt till robot. Vi har bättre juverhälsa än "standard" i Sverige men vi ligger fortfarande lite högt om man jämför med vad vi gjorde innan vi satte in roboten. Hon var väldigt kunnig och vi fick mycket bra information. Så det var väldigt givande, hon kommer tillbaka om en månad ungefär. Vi fick också beröm över våran klövhälsa på kossorna, det är sällan vi är tvungna att slå ut djur pga klöv problem. Antagligen är det bra avel som spelar in, och så klart halk fria golv, rena ytor att stå och gå på. Så det var kul att höra. Tog också in stor kossan 221 för kalvning, hon har gått över tiden några dagar, men ännu ingen kalv. Jag hoppas hon får en kviga, för hon är en riktig trevlig ko :) Ja också var det bedömningen av kvigor förra veckan. På bilden näst längst ner har vi 249 som fick 85 poäng i helhet. Kropp 82, Ben 81, Juver 88. Hennes pappa heter Föske. Sen hade vi ju en till donna på 85 poäng ingen minde än min Jersey Ronja :) Kropp 77, ben 94, juver 81 hennes pappa heter Dj Zuma det som drog ner omdömet på henne var att hon är lite liten, något svank ryggig och har korta spenar. Så väldigt bra bedömning ändå :) Ronja är på bilden längst ner. Och så Ronjas gamla ägare inte blir upprörd så kan jag meddela att hon heter Linda i kokortet (stamtavlan) men jag tyckte Ronja passade bättre ;) Köpte Ronja som dräktig kviga ifrån en bonde i Järbo som har fjällkor och någon Jersey.
 
Idag är det tisdag och jag har varit i Järbo på morgon och mjölkat, jag och Stella provade en taktikvila i nya soffan.
Och nu ska jag snart åka ner till våra kossor, klövverkaren kommer och kollar på en ko som blev lite konstigt
halt igår, utan att jag hittade något konstigt i klöven. Föresten nu har jag börjat introducerat Ruth för kossorna, dem
flesta fattar att man ska gå iväg när hunden kommer, medans vissa är lite misstänksamma våran 551 hade en himla
rolig uppvisning framför Ruth härom dagen som innehöll frustningar, hopp, studs och springa iväg för att sedan
springa tillbaka och hoppa och frusta framför igen. Hann tyvärr inte med att plocka fram telefon och filma, men jag
fick mig ett gott skratt och Ruth höll sig i skinnet och lät henne hålla på hoppa och studsa :)

V 35

Hej!
Nu tänkte jag prova få lite ordning och skriva inläggen på söndagar igen, dagarna har gått så fort här nu. Men idag är det söndag :) Sist jag skrev så var klövverkaren på väg ut på två kossor som blivit halta. Den ena hade en liten böld, då skär man upp och dränerar ut "lort" så nu har hon blivit mycket bättre :) Den andra var "rund" under klövarna inge större fel, hon är också bättre, men tror mer hon hade vrickat sig eller liknande. Det har varit lite prat runt om på olika ko forum om gamla kor. Nu är våran äldsta ko inte så gammal men jag kan presentera henne ändå tänkte jag. Hon är på första bilden och heter 168 Sally hon är född 27/12-06 så snart 8 år gammal. Hon har fått 6 kalvar och är dräktig med sin 7e kalv. Hennes pappa heter Peterslund och hon har mjölkat runt 45 000 kg mjölk i sitt liv. Hon funkar klockrent i roboten så vi hoppas hon klarar ett par år till åtminstonde :) Hon har även en dotter som mjölkar nu som heter 227 Sally som mjölkar på duktigt.
 
I Torsdags körde jag dubbel mjölkning igen, in och väcka våra damer på väg till Järbo, funkar fint. Kom ju på att jag fyller ju år så då lär man baka och bjuda på kalas :) Så i fredags kom min bästa mamma hit också bakade vi smörgås tårta och vanlig tårta. Min första smörgåstårta någonsin, gillar inte räkor och sånnt tjaffs men det vart ju super gott och gick ju alldeles utmärkt att skippa allt "kattmat ;)" Så i lördags var det kalas hela dagen, kul att träffa släkten. Idag söndag då, har jag varit i ladugården hela dagen. 221 hade äntligen kalvat, en tjur vart det, typiskt jag hade velat ha en kviga. Såg direkt när jag kom att hon såg lite hängig ut. Men jag började med allt annat med ett öga på henne (hon låg i kalvningsboxen med sin kalv) hon var ju pigg på lördagen och mjölkade fin råmjölk. Men nej, hon ville inte stå upp och var lite kall på länden (bak mot svansen) och öronen. Kalvförlamning på g, då har dem brist på kalk. Kan bero på en massa olika orsaker, men är inte så ovanligt. Det var länge sen vi hade någon som fick det. Så jag tryckte i henne en tub med kalk pasta. Men ringde veterinären för säkerhet skulle,då hon är en stor och bra ko, och jag antog att en pasta tub inte skulle räcka. Så vid halv tolv kom veterinären också fick hon 500ml kalk direkt i blodet. Åkte hem en snabbis och sen när jag kom tillbaka låg hon fortfarande, så tänkte jäkla skit lär ringa veterinären igen MEN när jag gick in till henne så studsade hon nästan upp och "sprang" ner i lösdriften ställe sig och åt, drack och gick in i roboten och mjölkade.
Tjoho hurra jippi! Bästa 221!! Vilken lättnad hon är lite utav en favvis.
 
Justia och jag hann ju även med en ridtur i veckan, så mysigt att luffsa i skogen med min fina häst. Mina bästa föräldrar tar hand om hästarna, och jag hinner inte med lika mycket nu. Men mamma rider och håller igång på Frippe. Frippe köpte jag som 17 åring läromästare, han har hoppat högt och gått höga klasser dressyr, en riktig toppen häst som kan det mesta. Nu är Frippe 21 men lika pigg och glad för det :)
 
Nä nu ska jag ta och kolla lite på tv innan det är dags att sova! Hörs!