April 2017


V 15-16
 

Hejsan!

Mycket att stå i, och dagarna börjar äntligen bli längre. Dock har det varit himla trökigt väder. Skit kallt en morgon när jag åkte till kossorna var de -11 grader ute.

Skriver lite i ordningen på bilderna, lättare att få ihop något då. På första bilden ser ni mina efterlängtade Airplants. Alltså hur snygga är dom inte?? Har längtat efter dom i några månader nu men varit för snål. Men nu så när jag låg halv sovandes med telefon sent en kväll "råkade" jag beställa dom. Dom behöver ingen jord för att trivas. Antingen vill dom bli sprayad med vatten eller bada en gång i veckan. Hoppas verkligenjag lyckas hålla dom i liv.

Sen vart det påsk och grejor. Men nä ingen ledighet för oss. Kossorna behöver sitt dagliga ändå. Och jag tog på mig att stå "Bonde i butik" en dag. Så på Ica i Storvik stod jag i ett gäng med timmar och bjöd på marängsviss. Tyvärr var det inte så mycket folk som jag hade hoppats på, men roligt ändå. Där på Ica ovanför kyldisken hängde också en stor bild på oss bönder i Kungsgården/Storvik. Visste ni förresten att Storvik är min "hemort" där är jag uppvuxen :)

Lovis tror jag uppskattade påsken, massa påskägg och godis. En kanindräkt fick hon av mormor och morfar och såpbubblor av oss. Och då fick jag till en himla häftig bild :)  Också hände en sån sak som får en att tappa sugen och bli ledsen. 214 Sally, ni vet döskalle kossan. Fick en fin kvigkalv. Dag ett var hon pigg och vi mjölkade henne i roboten två gånger. Men sedan varit hon lite dålig. Så extra pyssel med Kalcium pasta, energi och massa vatten. Mycket halm och täcke. Tecken som tydde på att hon var på väg att få kalvförlamning. Då behöver dom värme och kalcium. Dock ställde hon sig upp i boxen utan problem. Vilket motsäger kalvförlamning. Trots extra pyssel så efter 4 timmar låg hon död i sin box. Så himla ledsamt hon var en favorit och väldigt personlig ko med enorm vilja. Mjölkade bra tog sig dräktig snabbt och enkelt. Troligen var det något helt annat än en kalvförlamning. Usch och fy, inge roligt att gå och plocka bort halsbandet på en utav sina favoriter. Det är inte roligt med någon ko självklart. Men lika självklart så är det så att vissa som ligger en varmare om hjärtat.  Men det är sånt som händer och nu hoppas vi att hennes kvigkalv kommer bli en toppen mjölkko i framtiden.

Lite krångel med skraporna (som skrapar med sig all koskit ner till kulverten). Då lär man klättra upp på en grind för att kolla vart felet sitter. Men då fick jag ju möjlighet att få en rolig blid på 298 som stod och sörplade i sig vatten. Och igår klövverkade vi hela gänget med kossor. Det känns lite i kroppen i dag att man stod och putta kor hela dagen. Men så skönt när det är klart. Inge större fel så de är också skönt. Våran gammal kossa 168 Sally har limax så hon fick ett litet bandage. Vilket hon har fått dom senaste gångerna. Men hon har aldrig blivit halt utav sin limax så det är bra. Det flöt på bra och vid fyra på eftermiddagen var vi klar med hela gänget :)

Nu ska jag titta på tv en snabbis innan det är dags för sängen!

 

V 17-18

Hej Hallå!

Nu var det ett tag sen igen..
Våren kommer med ostadigt väder. 5 cm snö ena dagen och solning ute på altan nästa dag! Vårbruket har gått med en ruskig fart och grabbarna kör så mycket de orkar. Jag och Lovis har varit med och åkt lite traktor.  Först var det skit körning och plöjning som gällde. Vi har köpt en buffert tank för att effektivisera skit körningen. Vilket innebär att man ställer ut tanken på åkern. Åker med lastbil och släp och hämtar skit (kobajs;) fyller tanken. Vilket innebär att traktorn hela tiden kan sprida skit på åkern. Det går ju såklart fortare att åka med lastbilen och den får med sig mer skit än vad tunnan och traktorn får. När man sedan spridit ut skiten ska den plöjas ner så fort som möjligt så att inte kväven försvinner. När man sedan har plöjt är det dags att harva och eventuellt välta.
 
Sen är det dags för såmaskinen. (Den röda lite större maskinen efter traktorn på bilden) Nu har Micke sått ärtor. Som jag tror är en tålig gröda, därför kan man så den rätt tidigt. Så nu hoppas vi att ärtorna kommer trivas med allt fint förarbete grabbarna har gjort. Och att vi sen i höst får en fin skörd.
 
Och min egen sådd har jag planterat om igen. Och vad passar då bättre än Crème Fraiche hinkar från Gefleortens  ;) Alla mina tomater, paprikor, äpplen, meloner och MANGO växer så det knakar. Det börjar bli riktigt trångt i hallen nu. Så jag hoppas verkligen att fin vädret kommer snart så att dom kan flytta ut på altan. Mjölkförpackningarna kan man också använda som pennställ, återbruk på högnivå!  :)
 
Sista april "firade" vi här hemma med god mat och ostbricka. Ingen kase i år för oss. Verkar som sådant blir mindre för varje år? Jag har senaste veckan varit inne i Gävle och jobbat på högskolan. Rensat massa ogräs och tagit bort massa löv. Då är lilla Willen perfekt att få med sig alla redskap och hinkar. Oljat in bänkar till studenterna och ställt ut dom runt om på skolans gräsmattor. Jag gillar Willen. Den är liten och smidig.
 
Vi har också haft lite planerings möte inför helgen och betessläpp! För ni har väl inte missat att på söndag den 14/5 släpper vi ut damerna kl 11. Se till att komma i tid så ni inte missar när damerna springer ut. Fika kommer att finnas. Och vägbeskrivning och mer info finns på Gefleortens hemsida :)