(Klicka på bilderna för att se dem större!)

April 2012

V 14

Vet inte riktigt vad jag ska skriva. Eftersom jag varit sjuk några dagar nu i veckan har jag inte varit lika effektiv i ladugården som de andra och har varit hemma en hel del. Tur sådana här gånger att man har flera i ladugården som kan ställa upp. 

Det jobbas och slits för fullt dagarna ut och kvällarna in. Men när man brinner för det man jobbar med är det riktigt roligt den mesta utav tiden! Idag räknade jag ihop hur många mjölkande kor vi har för tillfället. Siffran stannade på 106 stycken! Ganska mycket kan man tycka, men med tanke på att vi ska upp i 180 mjölkande så är det en bit kvar dit måste jag säga. Under söndagen fick våran 544, en SRB, en kvigkalv som fått namnet Nadia. Redan när mamma och farbror såg att hon fått kalven märkte dom att det var något som inte stod rätt till. 

Vänster framben verkade inte hänga med riktigt. Både pappa och jag har kikat på det där benet och det har konstaterats att det är brutet. Ringde och rådfrågade veterinären som sa att det inte var så mycket att göra åt. Det kan läka ihop, men kruxet är att det kan läka ihop i fel benställning. Men så länge hon är pigg, inte verkar ha ont och dricker som hon ska så ska hon inte behöva vandra vidare till andra sidan. Vi har fått hem tre stycken kvigor som är dräktiga. De är dom ni ser här nedan på bilderna. 

Dom är uppfödda för att gå i mjölkrobot, men den här bonden hade överskott av kvigor så vi fick köpa dessa tre. Otroligt sociala och nyfikna! Vackra varelser det här! Under vecka 15 kommer det nog att hända mer saker ni får ta del utav!
 
Vecka 15

Det har hänt lite under veckan.

På Onsdag morgon tog pappa och farbror sitt pick och pack och drog iväg på auktion neråt i landet. När dom kom hem hade dom ropat in 13 stycken kvigor som redan skulle komma hem under fredagen. 

På torsdagen tog jag och Lollo med oss mastit strips med ut i lösdriften. På schemat stod det 12 stycken kor med lite förhöjda celler som vi skulle ta prov på.

Dum som jag var satt jag bakom den första kon som jag skulle ta prov på och hon sket mig rätt över halva ansiktet och i örat. Semt ner på kroppen. Men som sagt så får jag skylla mig själv när jag satt bakom. 

Bara att se glad ut och fortsätta ta prover på de resterande korna. Här gäller det att inte vara kräsen och tåla skit. 

Fredagen den 13:e var det denna månad, men inte blev det någon otur för det denna dag inte. Klockan 05.30 anlände 13 stycken nya kvigor. 11 är konstaterat dräktiga, men 2 är osäkra. Alla som kom hem var av rasen SRB. Jättefina kvigor och dom verkade trivas redan när de steg ur lastbilen! 

Annars har vi vaccinerat ett gäng med kvigor emot ringorm som är redo för att semineras. De ska iväg upp emot Ljusdal till en man som har som ett hotell för kvigor. Där kommer de bo tills de är dräktiga. Detta gör vi för att vi inte har tiden för att kunna seminera kvigorna nu eftersom de bor på vårat andra ställe där vi har ungdjuren. Sen så har vi inte tillräckligt med betesmarker för dom. På tal om ringorm så kan de smitta oss människor med. Det är en svampinfektion som sätter sig i huden och kan vara svår att bli av med.

Har även gipsat kvigkalven nu i veckan. Ni vet hon som brutit benet. Förhoppningsvis ska hon bli bättre! Hon är för tillfället pigg, kry och dricker massa mjölk! Under veckan har även vi levererat ett par tjurkalvar som vi inte ska ha kvar. Alla tjurkalvar levererar vi bort till gårdar som föder upp de till köttproduktion. När de levereras är de avvanda ifrån mjölk och äter ordentligt med kraftfoder och hö, samt dricker vatten. 

Vi har även varit iväg och kollat på en till Border Collie nere i Eskilstuna! Han heter Jock och kommer hem till oss under maj.
 
Vecka 16 

Veckan har knallat på fort som attan. Farbror har varit iväg på semester en vecka, så det har varit full fart hela tiden med en person mindre. Eftersom han var borta var det pappa som fick ansvaret över att se till att korna hade foder hela tiden på foderbordet.

Det är så att om en ko ska mjölka bra så ska hon ha tillgång till foder hela tiden. Under veckan spenderade jag och syster en hel dag i kalvstallet. Där mockade vi ut alla ensamboxar, alla gemensamma boxar och strödde nytt åt dom. Kalvarna som går i ensamboxarna strör vi halm åt och de kalvar som går i de gemensamma boxarna strör vi spån åt. 

Vi har under veckan fått våran första X-vik avkomma efter en ko! En fin kvigkalv som är skelögd och fått namnet Olga. X-vik är könssorterad sperma och när men seminerar med detta får man fram kvig kalvar. Det finns också könssorterad så man kan få fram tjur kalvar.

Kvig kalven som vi gipsade benet på har fått vandrat över till andra sidan. Benet började bli mer svullet och hängde inte riktigt med som det skulle. Ringde och rådfrågade veterinär igen och dom tyckte vi skulle ta med henne in till mottagningen i staden. Packade in våran fina lilla Trollunge i bakluckan på bilen och begav oss iväg. Väl inne på mottagningen fick hon komma in på röntgen som visade senare att det inte fanns något att göra åt. Det finn två ben i benet och båda var av helt och hållet plus förskjutet. När detta händer finns inget att göra åt. 

Hon fick en spruta och somnade in lugnt och stilla. Men så jag grät. Sådana här gånger är det inte roligt att hålla på med det jag gör.

Har haft besök av en person som avkommebedömde några kor. Det gjorde hon för att se vad för slags avkommor deras pappor har lämnat. Hon tittat t.ex. På juver, ben, kropp och gör sedan en bedömning genom en poängskala.

Håller på för fullt med en utbyggnad för större mjölktank. Tanken vi har nu rymmer ca 5000 liter och den vi ska sätta in här framöver rymmer ca 14000 liter. Även en liten utbyggnad av toalett, dusch och omklädningsrum håller vi på med. Nu går vi in i sista veckan i april och snart drar vårbruket igång. Förhoppningsvis kommer värmen med här i början av maj. Den här veckan som kommer väntas provmjölkning, vaccineringar, veterinärbesök och massa annat fix. 
 
Vecka 17

Tänk så snabbt veckorna går ! Det skönaste är väl att det börjar gå emot sommaren. Det står inte på förrän vi släpper ut våra kor på årets bete! Om ca en månad tror jag att det blir. Nu till nästa vecka så börjar vi ta tag i vårbruket. Jorden ska brukas ordentligt så att vi får fina grödor till våra kor.

Fullt upp som vanligt hela veckan lång. Det har vaccinerats kor, alla kor som går i lösdriften plus sinkorna och de kvigor som ska kalva in för första gången. Jag vet inte hur många det blev men skulle tippa på ca 150 stycken som vaccinerades. Det tar sin lilla tid och det finns alltid någon ko som är bråkigare än den andra.

Vi har hunnit med att hämta hem en gammal verkstol som vi ska fixa i ordning. Byta lite grejor på den och måla den. Jag ville ha den i rosa för att liva upp färgerna i ladugården lite, men det tyckte inte resterande. Så nu blir det nog guld, en gyllene stolen. Det är bra att ha en egen verkstol hemma så att man kan kika på de kor som blir halta.

Har haft ett par kor som är halta nu i veckan. Dom två drack väldigt dåliga under ett par dagar så vi fick sonda i dom vatten. Man använder en pump som ni ser på bilden nedan. Den ser lite läskig ut, men det är ingenting som gör ont på kon. Man för ner den i magen och pumpar i dom vatten. Fyller dom inte ut vommen, en av dessa magar kon har, så kan dom åka på en sjukdom som heter löpmagsförskjutning. 

Vi fick besök utav veterinären på fredagen för att gå igenom mjölkhälsopaketet, ett hjälpmedels paket och information om hur vi kan få bättre juverhälsa, klövhälsa och kalvhälsa. Vi avhornade 15 kalvar och kikade på lite kor. När kalvarna avhornas så får dom först ett medel så att dom somnar, sen lokalbedövning runt hornen och sen bränner man bort hornen. Dom känner ingenting.